Foc și „foc” pe toate meridianele

Acasa >

Articol

Corespondență din Australia

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Soarele dogoritor își face simțită prezența tot mai puternic în Țara Cangurilor. Temperaturile jonglează în această perioadă între 36 și 40 de grade, destul ca să usuce totul în jur. Acum nu chiar totul, întrucât copacii își mai păstrează verdele crud acolo unde focul n-a ajuns. Din păcate vâlvătăile au mistuit pe coasta de Est (zone adiacente Brisbane, Sydney, Melbourne) hectare întregi de pădure, dând de furcă pompierilor, mereu și mereu în alertă. Nici Tasmania n-a fost ocolită, pârjolul ajungând și-n insulă.

Partea de vest a Australiei nu a avut așa de mult de suferit până acum, intervențiile serviciilor de stingere a incendiilor s-au făcut simțite prompt, e drept nici vegetația și condițiile atmosferice nefiind aceleași ca-n Est. Pe lângă natură și-au dat concursul și piromanii, unii descoperiți de poliție, alții nu. Un incendiu a fost declanșat în Perth, în „Kings Park”, zonă declarată rezervație naturală a cărei suprafață imensă este populată cam de toate speciile de plante existente în WA. Focul a fost stins cu participarea a peste o sută de pompieri, iar „scrintitul cu chibriturile” își așteaptă sentința. Turiștii pot admira din acest loc o panoramă grandioasă a orașului cu aproape 3 milioane de locuitori. Acum toată această arie aflată în „buricul târgului” a fost închisă datorită iminentului pericol de apariție a altor incendii. După cum spuneam, temperaturile ridicate din această perioadă și uneori neglijența oamenilor duc la catastrofe. Chiar astăzi cerul Perth-ului a fost brăzdat de zeci de elicoptere și chiar avioane burdușite cu apă pentru a-i suplini pe pompieri în demersul lor. Atât în partea de N a metropolei cât și în S focuri devastatoare, întețite de vânt, s-au apropiat și au pârjolit apoi locuințe, începând cu fermele. Unele proprietăți au putut fi salvate, altele nu, lăsând oamenii fără adăpost și prăpăd de jur împrejur. Școlile aflate în areal au fost evacuate, fumul negru și dens „inundând” zone de peste 35 de km pătrați.

Făcând o comparație

între ariile aflate pe cele două extreme ale punctelor cardinale (de pe aceiași paralelă), constatăm cât de capricioasă e vremea acum. În Est după atâta pârjol au venit intempestiv ploile, a turnat cu găleata, stingând ce a rămas nestins, dar dând naștere la inundații.

În WA soarele e necruțător, nu poți scoate nasul afară în miezul zilei, dar seara e cu totul altă poveste, adierile de vânt, briza oceanului, nisipul încă fierbinte îți trezesc simțurile la viață, dacă-ți erau cumva amorțite.

În timp ce pompierii se luptă cu focul, poliția din Sydney se luptă cu demonstranții pro palestinieni. Un miting neautorizat al acestora, pașnic la început, a devenit ulterior atavic din punct de vedere imagistic. Manifestanții au blocat artere de circulație și „Portul Botany” unde se află o companie de transport naval israelian. Și cum ăștia înveliții apărați de scuturi umane, precum muieri cu gura trompetă și puradei înțărcați, au întrecut orice limită a civilizației, forțându-i pe apărătorii legii australieni să reacționeze. Și călare și pedeștri, polițiștii i-au împrăștiat pe parpangheli schimbându-le azimutul și operând 23 de arestări. Revoltați sunt tot îmburicații gureși pripășiți din „middle east” care se plâng că n-au drepturi; dreptul de a te purta ca-n Evul Mediu, dreptul de a face scandal oriunde și oricând, dreptul de a avea șepte neveste coperite până-n buză, dreptul de a mai pune câte o bombiță pe la cășile australienilor, dreptul de a nu se civiliza… și toate astea în mijlocul unei societăți indiscutabil mult evoluate, care i-a primit cândva cu brațele deschise. Nu-mi prea amintesc ca acum 20 și ceva de ani să fi fost vreo urmă de neofiți cu turbane și burca la țâpuritură, care să mai și guițe, pardon să behăie prin locuri în care liniștea e un deziderat al cetățenilor.

Dar nu-i dracu așa de negru

dacă e să facem o comparație cu mă-sa, aia care e întruchipată de lideri ai dictaturii universale, hackeri „îndrăgostiți” de Australia. Ei sunt identificați ca fiind ruși, iranieni și chinezi, „flori” parfumate cu izuri. Miliarde de dolari se pierd datorită atacurilor cibernetice efectuate de aceștia. Măsurile luate de guvernul australian constau în apgradarea serviciilor de specialitate, incluzând aici și serviciul de contraspionaj. Se dorește ca până la sfârșitul lui 2030 Australia să devină lider mondial în domeniu, în care hackerii să fie hackeriți la rându-le. Se privește cu speranță privind această doleanță, întrucât nu numai marilor concerne li s-au furat bani, ci au fost păgubite până și micile firme cu varii activități de producție sau consum. Știți cum e, „speranța moare ultima”.

Perth Noiembrie 2023

Marius Ghinescu

23 noiembrie 2023 la 14:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 26 minute
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 42 minute
Elevii sibieni au obținut rezultate bune la concursul „Prietenii Pompierilor”
Etapa județeană a concursului „Prietenii Pompierilor”, dedicat elevilor pasionați de activități de prevenire și intervenție în situații de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit