Articol
Corespondență din Australia
Ar trebui ca prezentul să-l trăim din plin, pentru că trecutul nu-l mai putem schimba iar viitorul nu știm ce ne va aduce, e ca vremea. Focurile și-au făcut mendrele anul acesta în Australia, dar mai ales pe coasta estică. Au fost predictibile, numai intensitatea lor a surprins. Au ars zeci de mii de hectare de vegetație cu toate eforturile depuse de pompierii sprijiniți de avioane și elicoptere care au aruncat de sus mii de tone de apă și substanțe ignifuge pentru a stopa dezastrul.
Și parcă nu a fost să fie îndeajuns: au urmat ploile care și-au făcut și ele de cap, tot pe versantul estic australian, fapt fără precedent în anotimpul secetos (de vară). N-au lipsit nici cicloanele care au adus cu ele, pe lângă rafalele de vânt, udătură ca la Potop. Au fost înecate localități întregi cu case, animale, produse agricole, utilaje, mijloace de transport… dar fără victime omenești. Nici Brisbane sau Melbourne n-au scăpat curate, iar acum Sidney-ul împreună cu alte localități din landul New South Wells South suferă cumplit de pe urma inundațiilor. Față de nivelul normal, apa a crescut în unele locuri cu peste 15 m. În primele momente de confuzie unele persoane, surprinse de creșterea rapidă a debitelor de apă, și-au găsit refugiul cățărându-se prin copaci sau pe case. Repet, toate aceste nenorociri produse în natură s-au petrecut și se petrec și în acest moment pe coasta estic-australiană.
La peste 4000 km distanță, pe versantul opus, intensitatea focului nu a fost așa de mare și nici ploile n-au adus atâtea nenorociri. Vreo două „ciclonașe” s-au răzbunat pe coasta de NV. Intensitatea ploilor nu a fost ca-n partea semnalată anterior. Latura vestică a țării și mai ales partea sud-vestică unde se află și Perth-ul, capitala statului WA, a fost scăldată de soare tot timpul verii fără pete de norișori pe cer. Vremea s-a întrecut să demonstreze că oamenii pot suporta și temperaturi de peste 40-45 de grade timp mai îndelungat. De fapt, de mai bine de șase luni de zile pământul acestor locuri n-a prea văzut apă, doar câțiva stropi au udat timp de câteva minute asfaltul din city-ul cu Swan River (Perth).
Inundațiile au afectat serios agricultura, deci implicit economia țării. Prejudiciile le simțim din plin și noi rezidenții. Alimentele s-au scumpit enorm iar unele dintre ele au cam început să dispară de pe rafturile magazinelor. „Coșul” privind cumpărăturile aproape s-a triplat iar inflația nu se mai domolește.
Până și „să dai în primire” e o problemă în partea de unde răsare soarele în Țara Cangurilor. Spre exemplu în Sydney, dacă dama cu coasa ți-a luat piuitul ai vexat la maxim familia, pentru că o groapă cu „view” (vedere) la ocean, prin care defunctul are posibilitatea „să se bucure” de priveliște costă peste 150 de mii de dolari. Dacă decedatul n-a avut grijă încă din timpul vieții de viitorul său ca mort punând bani deoparte și familia sa nu-și poate permite să plătească suma amintită, există și varianta fără valuri, corali sau rechini, la care prețul se poate renegocia până la aproape 75 de mii de dolari, da nu mai jos de atât, declară firmele de îngropăciune. Versiunea arderii costă mult mai puțin, ocupi loc într-o urnă și atât, dar păcătuiești în varianta ortodoxă, nu tu popă, nu tu slujbă de înmormântare ca să-ți ierte Dumnezeu păcatele, că asta-i regula stabilită de… de cine oare? Și așa, când simți că te lasă de tot puterile, te muți, schimbi locația. Unde? Păi Australia e mare, iar „Welcome to Country” reprezintă urarea de bun venit a indigenilor pentru vizitatori și noii imigranți „parfumați” cu fum și desfătați cu dănțuiri provenite din ritualuri ancestrale.
„Alice Springs” este un oraș cu aproximativ 26 de mii de oameni situat în „Northern Territory”. Mai mult de jumătate dintre cetățeni sunt aborigeni. Lipsa lor de adaptabilitate, de integrare într-o societate în care legile sunt aceleași pentru toți, fără excepție, a generat și generează conflicte. Din păcate urbea a fost și anul trecut sub lumina reflectoarelor pentru crime multiple comise, pentru incesturi, copii abuzați sexual, violuri… precum și pentru atitudini anti sociale, exacerbate de alcool și nu în ultimul rând de droguri. Lucrurile nu s-au schimbat în bine de atunci.
Funeraliile unui aborigen minor urmărit de poliție, care a decedat într-un accident cu o mașină furată, a dat naștere săptămâna trecută unor violențe de anvergură soldate cu atacul asupra birtului din localitate. Tineri indigeni sub 18 ani (în marea lor majoritate) dotați cu tehnică militară autohtonă, răngi, pari, bâte, cărămizi, pietre și însoțiți de câteva muieri pătrunse de spirit divin, au forțat intrarea în „Todd Tavern”. Cei aflați dindărătul ușilor securizate ale pub-ului au așteptat poliția, care a reușit până la urmă să-i împrăștie pe atacatori, făcând și arestările de rigoare. Peste 150 de nativi participanți la „manifestație” i-au speriat în așa hal pe edili, încât primarul orașului a solicitat guvernului federal să intervină. Chief Minister Eva Lower (cu rol de guvernator în Northern Territory) a respins ideea unei intervenții armate, dar pentru păstrarea ordinii în localitate au fost detașați un număr de 60 de polițiști din alte state, ca să-i sprijine pe colegii lor în restabilirea și păstrarea ordinii. S-a pus în aplicare și hotărârea de a se interzice tinerilor sub vârsta de 18 ani să scoată nasul afară din case între orele 18:00 – 6:00 dimineața. Cei ce încalcă decizia venită „de sus” vor fi „culeși” de autorități și returnați familiilor, sau relocați la alte adrese. Hotărârea prevede două săptămâni de restricție dar se pare că ea se va prelungi din motive de siguranță civică. Cât? „Cât va fi nevoie” spun autoritățile.
S-au alocat peste 450 de milioane de dolari pentru această arie, programele de integrare fiind prioritare, dar fără educație, ca să rupă „lanțul trofic” privind „paliativele halucinante” și „apa tare distilată”, tot degeaba.
Aș zice că nu contează prețul plătit, ci rezultatul obținut.
Perth Aprilie 2024
Marius Ghinescu