Articol
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor filme, în cadrul a două secțiuni: LUX Audience Award (filme europene cu intrare liberă) și In Frame (filme suedeze din anii 60). Filmele aduse în fața publicului sunt oferite de ESTE FILM Festival.
De la animații premiate la Oscar și documentare care sondează realități sensibile, până la capodopere suedeze rare, programul cuprinde filme care îndeamnă la înțelegere și invită la dialog în jurul unor teme esențiale.
Cinci filme remarcabile care deschid un dialog valoros asupra unor teme esențiale pentru societatea europeană de astăzi: exploatarea prin muncă, brutalitatea războiului, colonialismul și identitatea culturală, schimbările climatice, abuzul și disimularea lui în lumea sportului de performanță sunt producțiile prezentate în cadrul secțiunii LUX Audience Award.
Teatrul „Gong”, gazda secțiunii LUX
Seria proiecțiilor începe miercuri, 28 mai, ora 17:00, cu filmul-fenomen „Flow”, pisica neînfricată care a cucerit pe toată lumea, dar și trofeul pentru „Cel mai bun lungmetraj de animație” la Oscar 2025 și Premiul Publicului LUX 2025. Filmul este o poveste clasică de aventură despre adaptare și puterea lui „împreună”, pe fundalul sfârșitului lumii. La ora 19:00, va fi proiectat „Dahomey”, documentarul care a câștigat marele premiu, Ursul de Aur, la Festivalul de Film de la Berlin, o poveste poetică despre decolonizare și întoarcerea unei moșteniri culturale neprețuite.
Joi, 29 mai, la ora 16:30, publicul are ocazia să vizioneze „Animal”, un film distins cu peste 20 de premii, care explorează impactul psihologic al muncii precare și al presiunii sociale asupra identității personale într-un resort turistic din Grecia. Vineri, 30 mai, ora 17:00, este programat „Intercepted”, un documentar răscolitor care, prin intermediul a mii de convorbiri telefonice interceptate ale soldaților ruși de pe frontul din Ucraina, înfățișează felul în care războiul dezumanizează oamenii.
Ultimul film al secțiunii LUX, „Julie nu vorbește”, poate fi văzut sâmbătă, 31 mai, ora 16:00 și urmărește o tânără jucătoare de tenis de elită care, după sinuciderea unei foste colege și suspendarea antrenorului ei, alege să rămână tăcută în fața acuzațiilor de abuz, confruntându-se cu presiunea de a-și proteja cariera și de a-și exprima trauma interioară. Proiecția va fi urmată de o dezbatere în colaborare cu Asociația A.L.E.G.
Toate evenimentele din cadrul secțiunii LUX vor avea loc la Teatrul „Gong”.
Filmele suedeze, descoperite la CineGold
Revoluționarul „Girls” (1968), regizat de Mai Zetterling este o adaptare modernă după „Lysistrata” de Aristofan, o analiză feministă electrizantă și iconoclastă. Filmul va fi proiectat joi, 29 mai, ora 20:00 și sâmbătă, 31 mai, ora 16:00, la CineGold – Auditorium 7. În contrapartidă „Who Saw Him Die?” (1968), în regia lui Jan Troell, examinează masculinitatea toxică prin prisma schimbării radicale a raporturilor dintre profesori și elevi în învățământul modern. Filmul care a obținut premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1968 va fi proiectat vineri, 30 mai, ora 20:00, la CineGold – Auditorium 7.
Filmul de debut al celebrei personalități intelectuale americane Susan Sontag, devenită cineastă suedeză prin adopție – „Duet For Cannibals” (1969), explorează relațiile de putere și conflictul dintre idealismul intelectual și realitatea opresivă a unei societăți decăzute, într-o poveste intensă despre doi oameni care trăiesc într-un univers distopic și straniu. Acesta poate fi văzut duminică, 1 iunie, ora 18:00, la CineGold – Auditorium 7.
Programul festivalului și biletele vor fi disponibile pe www.estefilm.ro din 12 mai.