File de inventică scrise la Sibiu

Acasa >

Articol

Personal, am încurajat în viaţă valorile, indiferent de pregătirea pe care o au şi indiferent de zona geografică de unde provin, asta pentru că m-a interesat ca universitatea să prospere pe zona bunuri cunoştinţe (bunuri intangibile), pe domeniul de active intangibile pe care le consider mult mai valoroase decât alte bunuri tangibile.
Echipa noastră care există şi astăzi este formată din ingineri de mai multe specialităţi, economişti, jurişti şi medici şi nu numai, iar proiectele pe care le-am dezvoltat s-au realizat practic cu suportul financiar al unor oameni inimoşi din mediul bancar şi din mediul de afaceri de la Banca Transilvania Cluj Napoca, SIF Moldova (Evergent) Bacău, SIF Transilvania Braşov, SIF Oltenia Craiova, OLTCHIM Rm Vâlcea, Atlassib Sibiu, Continental Automotive Sibiu şi nu în ultimul rând Phonix Laser Sibiu.
Aici, în mediul de afaceri, am întâlnit manageri care au înţeles că creativitatea nu are graniţe şi analiza valorii se poate aplica după principii de etică şi integritate profesională, după competenţe şi mai ales după recunoaşterea primită de către inventatori, recunoaştere oferită de EPO (Oficiul European de Brevete), de WIPO (Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale de la Geneva) şi nu în ultimul rând de OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi
Mărci din Bucureşti).
În 2010, la Sibiu, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Inginerie, ia naştere prin strădania unei echipe conduse de subsemnatul, Centrul Regional OSIM-EPO din Sibiu care este ulterior denumit, conform standardelor europene, Centrul PATLIB din Sibiu. Acest Centru îşi câştigă un loc binemeritat la nivel naţional (cu oameni acreditaţi de OSIM) şi apoi internaţional (cu oameni acreditaţi de EPO) cu rolul de a acorda consultanţă la nivel profesional în domeniul Proprietăţii Intelectuale pentru toată zona 7 Centru a României, centrul fiind patronat şi coordonat de OSIM şi de EPO. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are rol de instituţie gazdă, dar, atenţie, beneficiază de toate avantajele şi de tot suportul oferit de Centrul Regional al OSIM-EPO în mod gratuit. Experţii PATLIB oferă nu numai consultanţă primară, ci şi consultanţă de specialitate, adică o consultanţă care în sistem privat este oferită numai de consilierii în proprietate industrială. Centrele regionale ale OSIM şi EPO sunt  atent monitorizate de OSIM şi simultan de EPO prin intermediul unor rapoarte dedicate cerute de cele două instituţii internaţionale. „Astăzi” Centrul regional OSIM-EPO din Sibiu a primit calificativul „Centru de nivel 2 din 3” (existând 3 niveluri de competenţă) datorită strădaniei celor care lucrează în Centrul de la Sibiu. Aceştia sunt oameni acreditaţi de OSIM şi în acelaşi timp de EPO. În cadrul Centrului Regional de la Sibiu există o persoană cu titulatura de „Expert PATLIB”, titulatură oferită de EPO München, o persoană acreditată de EPO München, singurul expert PATLIB din România (conform documente European Patent Office) până la această dată calendaristică.
Politica de management a protecţiei proprietăţii intelectuale în ULBS este favorabilă la acest moment şi este în trendul EPO astfel încât există premisele unei dezvoltări a zonei 7 Centru în sensul de a creşte numărul cererilor de protecţie către OSIM, EPO sau chiar WIPO. Se poate afirma că imaginea creată de cei care au activat în acest domeniu la Sibiu (ne referim aici începând cu 1999) în această zonă de competenţă este extrem de favorabilă, iar acreditarea Centrului Regional OSIM-EPO de la Sibiu de la ULBS este în avantajul Sibiului, dar mai ales în avantajul ULBS.
De subliniat colaborarea de excepţie între inventatorii de la ULBS şi cei de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu (AFT), colaborare mijlocită şi prin Centrul PATLIB din Sibiu.
Începând cu 1 iulie 2016, la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS este lansat primul Cerc Ştiinţific de Proprietate Intelectuală din România unde, în afară de studenţii ULBS şi AFT au putut participa persoane interesate din zona Centru a României. Cercul ştiinţific se desfăşoară cu suportul şi sub înaltul patronaj al OSIM şi EPO.
ULBS obţine un număr important de brevete de invenţie în perioada 1999-2022 datorită celor care au scris aceste cereri de protecţie în primul rând, dar şi datorită managementului care a condus şi care conduce acum ULBS, managementul asigurând un suport important inventatorilor prin plata taxelor legale de protecţie către instituţiile internaţionale care acordă certificatele de protecţie. Trebuie totuşi menţionat şi subliniat că şi până în 1999 în ULBS au existat preocupări importante în acest sens cu bune rezultate, însă nu a existat o promovare a Universităţii în acest domeniu.
ULBS a primit în ultimele zile trei brevete de invenţie, dar trebuie spus că aceste brevete au în spate o muncă de cercetare de câţiva ani buni a unor colegi inventatori din ULBS, din mediul de afaceri, din alte instituţii de cercetare şi din organizaţii pentru sănătate (spitale).
Cele trei invenţii brevetate despre care se face vorbire sunt prezentate mai jos (aici se prezintă pentru cea de-a treia invenţie brevetată titlul corect, anterior în presă titlul a apărut eronat):
1. „AUTOMOBIL ELECTRIC PERSONAL INDIVIDUAL”, având următorii inventatori: Ţîţu Aurel Mihail, Oprean Constantin, Bondrea Ioan, Mărginean Ion, Ţîţu Ştefan, Moldovan Alexandru Marcel şi Bogorin-Predescu Adrian;
2. „SISTEM MODULAR FLEXIBIL DE FIXARE A SEMIFABRICATELOR PENTRU PROCEDEUL DE DEFORMARE INCREMENTALĂ”, având următorii inventatori: Racz Sever-Gabriel, Breaz Radu-Eugen, Oleksik Valentin Ştefan, Pascu Adrian Marius, Popp Ilie Octavian, Gîrjob Claudia Emilia, Teră Melania, Chicea Anca Lucia, Biriş Cristina Maria şi Crengăniş Mihai;
3. „SISTEM DE COMANDĂ ŞI CONTROL PENTRU O BICICLETĂ ELECTRICĂ”, având următorii inventatori: ţîţu Aurel Mihail, Oprean Constantin, Bondrea Ioan, Carabulea Ilie, Mărginean Ion, Moldovan Alexandru, Bogorin-Predescu Adrian şi Iuonaş Ioan Dănuţ.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Fără clasicul volan, doar cu manşă de comandă

Prima invenţie brevetată se referă la un automobil destinat deplasării economice şi nepoluante în oraş în cazurile în care este nevoie să se deplaseze numai persoana. Automobilul este alcătuit
dintr-o caroserie compactă sub formă de o jumătate de ovoid secţionat pe lungime, la şasiul eliptic fiind dispuse simetric patru roţi în vârfurile unui romb imaginar orientat astfel ca diagonala maximă să coincidă cu direcţia de mers. Două dintre roţi sunt motrice, una în dreapta şi alta în stânga scaunului şoferului, fiind prevăzute fiecare cu motor electric în butuc, iar celelalte două roţi fiind fără motor, sunt dispuse una în faţă şi alta în spate şi îşi pot schimba direcţia de mers. Roata din faţă se îndreaptă prin servocomandă în sensul de viraj, iar roata din spate se îndreaptă în sens invers virajului, prin aceeaşi servocomandă, contribuind simultan şi direct la schimbarea direcţiei de mers. La schimbarea direcţiei de mers contribuie indirect şi roţile motrice prin micşorarea vitezei de rotaţie a roţii laterale care coincide cu sensul de viraj, asigurându-se o funcţionare de diferenţial electronic ca alternativă la cel cu pinioane. Toate cele patru roţi fiind montate în mod identic fiecare pe câte o furcă ce cuprinde şi arcurile de suspensie şi amortizorul. Furcile roţilor laterale motrice sunt fixate de şasiu şi nu îşi schimbă direcţia, iar furcile roţilor din faţă şi din spate se pot roti sincronizat cu 90 de grade în dreapta şi în stânga direcţiei de mers. Sistemul de dispunere rombică a roţilor şi comandă asistată a direcţiei realizează şi rotirea pe loc a automobilului, pe o rază de viraj zero, eliminându-se marşarierul prin comanda rotirii automobilului cu 180 de grade şi deplasarea în sensul inversat, dar tot prin deplasare înainte şi cu privirea înainte, fără mijlocirea oglinzilor. Clasicul volan lipseşte şi întreaga conducere auto se realizează de la o manşă acţionată cu o mână, prin modificarea poziţiilor manetei manşei asigurându-se atât schimbarea direcţiei de mers, cât şi modificarea vitezei şi frânarea. De la un tablou de comandă dispus ergonomic pe suportul mâinii stângi se comandă rotirea pe loc, semnalizările şi climatizarea. Există şi un echipament complex pentru monitorizarea stării de sănătate a celui care utilizează automobilul.

O alternativă la deformarea plastică la rece

A doua invenţie brevetată se referă la un procedeu de prelucrare prin deformare plastică incrementală care reprezintă o alternativă flexibilă la procedeele clasice de deformare plastică la rece. Una dintre particularităţile principale ale procedeului constă în faptul că permite prelucrarea unei singure tipo-dimensiuni de semifabricat, deoarece zona de lucru şi implicit dimensiunea semifabricatului din tablă care poate fi prelucrat este fixă. Pentru eliminarea acestui dezavantaj general valabil s-a propus un sistem modular flexibil de fixare a semifabricatelor, compus dintr-o  structură suport, o placă activă prevăzută cu locaşuri intermediare de fixare, elemente active modulare pe direcţiile axelor X şi Y, o placă de reţinere formată din elemente de reţinere de forma literei I şi din elemente intermediare de reţinere. Sistemul permite utilizatorului să ajusteze dimensiunea spaţiului de lucru şi implicit dimensiunea semifabricatului. Invenţia se poate aplica cu mare succes în orice organizaţie industrială şi reprezintă o contribuţie foarte importantă în domeniul deformărilor plastice.

Sistem de comandă şi control pentru bicicleta electrică

A treia invenţie brevetată se referă la un sistem de comandă şi control a unei biciclete  electrice în scopul de a asigura utilizatorului un mijloc atractiv de fitness prin efortul voluntar depus la plimbările în natură, prin transformarea efortului fizic de pedalare lentă sau rapidă, în energie electrică de încărcare a bateriilor proprii, simultan cu asigurarea unui mijloc silenţios şi ecologic de deplasare rapidă în scopurile utilitare obişnuite. Computerizarea bicicletei se realizează prin două unităţi, computerul de bord, care stabileşte şi monitorizează regimul de mers, şi computerul de motor, care comandă şi controlează componenta electronică de putere care alimentează motorul electric de propulsie. Alimentarea energetică se face în mod clasic, de la un grup de baterii de acumulatori încărcaţi, în prealabil, acasă şi care se încarcă şi din mers, pe traseu. Pentru încărcare pe timpul mersului, tensiunea generată de motorul conectat în regim de generator se suplimentează cu o tensiune debitată de un convertizor de adaos, alimentat din acelaşi generator, convertizor care aduce valoarea tensiunii variabile generate la diferite viteze ale bicicletei, la o valoare stabilizată şi optimă încărcării bateriilor. Computerul de bord asigură prestabilirea voluntară a vitezei de deplasare şi stabilizarea ei automată prin memorarea comenzii, nu prin permanenţa unui efort manual de menţinere tensionată a unui potenţiometru sau pârghie cu resort de revenire. La informaţiile de care dispune computerul de bord se mai adaugă şi informaţiile de la un senzor giroscopic de înclinare care ajută la alegerea automată a regimurilor energetice la mers pe drum plat, în rampă şi în pantă. Computerele asigură o suplimentare a metodelor clasice de frânare proprii bicicletei cu frânarea electrică cu recuperare energetică în baterii, sau cu scurt impuls de rotire inversă. Sistemul electric conform invenţiei poate echipa din fabricaţie o bicicletă nouă sau se poate ataşa unei biciclete clasice ca un kit de transformare. Partea mecanică a kit-ului de transformare se poate realiza sub forma unui împingător cu roată motrice ataşat în spatele oricărei biciclete clasice actuale şi comandat de sistemul electric, conform invenţiei.

Contribuţii importante ale inventatorilor

Trebuie menţionat că fiecare autor şi-a adus o contribuţie importantă pe domeniul său de competenţă şi mai mult unul dintre inventatori a contribuit în plus, pe lângă contribuţia ştiinţifică, finanţând proiectul care a dus la obţinerea celui
de-al treilea brevet de invenţie intitulat „SISTEM DE COMANDĂ ŞI CONTROL
PENTRU O BICICLETĂ ELECTRICĂ” – este vorba despre domnul Ilie Carabulea, care nu numai că a venit cu idei bune pe care le-am utilizat, dar a dat şi soluţii bune pur tehnice.
Ne exprimăm în continuare, în calitate de inventatori, indiferent de profesia pe care o avem, angajaţi sau colaboratori ai ULBS, satisfacţia de a duce mai departe acest deziderat de a crea „bunuri cunoştinţe”, de a crea „active intangibile” cu scopul de a putea menţine un standard cât mai ridicat în domeniul inventicii la nivel naţional şi internaţional. Se cuvine să mulţumim şi aici managementului actual de la ULBS pentru atitudinea pozitivă şi pentru suportul oferit în promovarea invenţiilor ULBS la Saloanele Internaţionale care vor avea loc în acest an în ţară şi în afara României. Putem spune că în astfel de momente în care omenirea încă nu a depăşit pandemia COVID-19 iar războiul este la graniţa României, contează un suport cât mai eficient şi eficace oferit de cei îndreptăţiţi, motivul fiind unul extrem de simplu: stimularea şi printr-un simplu „Mulţumesc” în astfel de vremuri contează !
Se cuvine ca EU să mulţumesc echipei mele de suflet care a adus o importantă plusvaloare din punct de vedere ştiinţific Universităţii sibiene (ULBS), echipă care şi la acest moment pregăteşte un proiect extrem de important pentru ULBS, pentru Sibiu, echipă care a promovat ULBS în lume cum nu
mulţi au făcut-o. Mulţumesc celor care fac parte din echipa mea de suflet cu care
am reuşit să promovăm ULBS pe 3 continente.
Nu în ultimul rând mulţumiri cu totul şi cu totul speciale SC Phonix Laser SRL Sibiu şi personal domnului Director General ing. Dumitru ŞERBAN, pentru sprijinul şi suportul deosebit pe care îl acordă inventatorilor necondiţionat de ani şi ani de zile. Şi în acest an, ca şi în ultimii peste 10 ani, am fost înconjuraţi de oameni care ne iubesc şi ne apreciază pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce facem.
În spatele unor astfel de recunoaşteri internaţionale în domeniul inventicii este foarte multă muncă intelectuală, dar şi fizică ce nu este conştientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopţi necesare pentru a aduce o invenţie brevetată sub forma unui prototip funcţional în faţa omenirii (la un Salon de profil sau la un târg de inventică) este impresionant, dar este rezultatul pasiunii nemărginite şi a speranţei că paşii mici ar putea schimba în bine lumea.
Toţi inventatorii de la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu şi colaboratori ai Universităţii, indiferent de facultatea sau doctoratul pe care l-au absolvit, se străduiesc să promoveze în ţară şi străinătate imaginea şcolii de inventică de la Sibiu.
Noi, cei de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care am participat FIZIC începând cu anul 2004 la concursuri internaţionale de inventică de la Geneva, Bangkok, Toronto, Moscova, Iaşi, Cluj-Napoca, Budapesta, Chişinău, Hong Kong, Istanbul, Bruxelles, Kuwait, Paris, Barcelona, Bucureşti, Zagreb, Varşovia, Milano etc, ne-am aflat pe podiumul celor laureaţi şi am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin şcolii noastre sibiene, promovând într-un mediu extrem de elevat imaginea Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu în lume.
Singura modalitate prin care poţi face lucruri extraordinare este să iubeşti ceea ce faci!

Prof. univ. dr. Habil. ing. şi dr. ec. Aurel Mihail Ţîţu, Dr. H.C.
Director Centrul Regional OSIM-EPO din Sibiu
Expert PATLIB acreditat de European Patent Office
Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu Facultatea de Inginerie

 

12 aprilie 2022 la 19:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 8 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit