File de calendar Săptămâna a 42-a: SFÂNTA CUVIOASA PARASCHIVA

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cuvântul Părintelui Arsenie: ,,Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai mare păcătos covârșește iubirea celui mai sfânt dintre sfinți pentru Dumnezeu".
    Poporul Român are de la domnul Dumnezeu multe daruri care acoperă cu Harul Dumnezeiesc și multele păcate pe care le are. Printre aceste daruri o avem pe Sfânta Cuvioasa Paraschiva de la Iași spre care mii de români și românce se îndreaptă să- i sărute racla cu sfintele moaște în aceste zile dimprejurul datei de 14 octombrie când o avem în calendar.
      S-a născut pe malul Mării Negre lângă Bosfor în satul Epivata din Tracia. Era înainte de căderea Constantinopolului sub turci la 1453. Nu există date istorice despre anul în care s-a născut ci se presupune că a fost înainte de 1200.
     Din tradiție se știe că era de neam trac și din părinți creștini. De mică mergea la biserică și a fost cuprinsă de dorul de a deveni mireasa lui Hristos. După moartea părinților s-a hotărât să plece la o mănăstire de maice. Fără știrea rudelor și a slugilor căci era bogată familia ei a mers la Constantinopol. Apoi a trecut marea la Calcedon să vadă cetatea unde s-a ținut Sinodul IV ecumenic în care sfinții părinți au formulat dogma Unirii Ipostatice a celor 2 naturi, divină și umană în persoana lui Iisus Hristos.
Unirea este în mod neîmpărțit, nedespărțit, neamestecat, neschimbat – această dogmă o cunoștea de mică copila Paraschiva. A plecat apoi la Heracleea, o cetate în care de multe ori împăratul Bizanțului o avea ca cetate de scaun. Aici a intrat intr-o mănăstire a Maicii Domnului și a rămas 5 ani. A mers să se închine la Locurile Sfinte la Ierusalim. S-a afundat o perioadă în pustiul Ioardanului urmând calea Sfintei Maria Egipteanca.
      La vârsta de 25 de ani a primit în viziune un cuvânt de la înger să se întoarcă în patria sa natală. Și-a vândut averea construind o biserică și ajutând pe săraci.
      Și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos la o vârstă apropiată de cea a Mântuitorului când a murit pe Cruce. A fost îngropată în pământul natal. Alături de ea după un timp a fost îngropat un marinar străin. Când au săpat groapa bărbații au găsit trupul Sfintei Paraschiva neputrezit. Dar au socotit că trebuie să se facă minuni la acel trup ca să fie considerat un trup sfânt. Cum scrie în Viețile Sfinților: ,,Groparii au acoperit cu pământ trupul marinarului și s-au dus la caselor lor. Într-o noapte unul dintre ei pe nume Gheorghe a visat-o pe Sfânta Feciaoră Maria,  care i-a poruncit să scoată trupul Cuvioasei Paraschiva și să îl mute într-un loc cinstit. I-a spus Fecioara Maria: Gheorghe pentru ce ați trecut cu vederea trupul cuvioasei Paraschiva și ați îngropat lângă dânsa stârvul acela rău mirositor? Deci, scoțându-l de grabă să-l puneți la un loc ales pentru că așa a binevoit Dumnezeu să o preaslăvească, pe roaba Sa Paraschiva pe pământ. În aceeași noapte și o femeie binecredincioasă pe nume Eftimia a avut aceeași vedenie și poruncă despre Sfânta Paraschiva. "
Iată că așa s-a aflat numele și cinstea Sfintei Paraschiva. Au venit preoți și creștini care cu lumânări și cu slujbe au scos trupul binemirositor și l-au dus într-o biserică așezândul spre închinare. După un timp a fost mutată în cetatea bulgară Târnovo. De acolo a fost strămutat la Belgrad iar apoi la Constantinopol. Turcii deși aveau credința mahomedană și refuză cultul icoanelor și al sfinților aveau respect pentru sfintele moaște și nu le ardeau. Le păstrau și de multe ori le foloseau ca să le vândă.
      În jurul anulul 1640, Patriarhia din Constantinopol avea mari datorii către vistieria Sultanului. Așa se face că bătrânul patriarh Partenie a apelat la domnul Moldovei, Vasile Lupu. Acesta a plătit datoriile Patriarhiei către sultanul otoman Murad al IV -lea, care a primit peste 260 de pungi de aur și a acceptat ca moaștele Sfintei Paraschive să fie trimise în Moldova. A dat ordin ca un ofițer turc cu grad de Capugi- Bașa cu soldați să meargă la Moldova însoțind Sfintele Moaște.
    Sfânta Cuvioasă Paraschiva a fost așezată în Biserica din Iași, cu hramul Trei Ierarhi. Ulterior pe parcursul veacurilor în vreme se primejdie sau de secetă Sfânta Paraschiva era purtată prin țară și se făceau rugăciuni iar Sfânta Făcătoare de minuni venea în ajutorul poporului. Sunt multe minuni redate în ,,Viețile Sfinților" (octombrie pg. 198 -206). Sfintele moaște au fost mutate din biserica Trei ierarhi  în Catredala Mitropolitană, în momentul în care biserica Trei ierarhi a fost cuprinsă de foc în 26 Decembrie 1888.  Atunci racla cu Sfintele Moaște a ars încât s-a topit argintul dar Sfintele Moaște s-au păstrat nevătămate. Ca o mărturie a acestei mari minuni s-a păstrat pănă azi racla dogorită de foc.
        Multe biserici din România o au patroană pe Sfânta Paraschiva; arătăm că Biserica Veche din Rășinari precum și cea din Gura Râului au hramul Sfânta Paraschiva.
       Sfânta Paraschiva este patroana multor creștine din România dar după câte cunosc eu cele mai multe Paraschive locuiesc în Rășinari.
       Le urăm tuturor sănătate și La mulți ani!  de ziua onomastică.
       Să ne rugăm sfintei Cuvioase Paraschiva zicând din troparul ei doar finalul:
,, … Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură Cuvioasă Maică Paraschiva duhul tău"

Pr. Nicolae Streza

12 octombrie 2022 la 17:58

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 44 minute
Panourile solare de pe clădirea Consiliului Judeţean nu mai au “vedere la stradă”
Poate că multora ne-a scăpat schimbarea, dar ea s-a petrecut. Panourile solare amplasate pe acoperişul cel nou al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 15 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 15 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit