După ce joia trecută proiectul pentru achiziționarea unei parcele necesare amenajării școlii și grădiniței din Cartierul Arhitecților a fost respins de consilierii locali USR din Cisnădie, primarul orașului a organizat o întâlnire cu locuitorii din „Arhitecți” în sala de ședințe a Primăriei. Câteva zeci de locuitori din Cartierul cisnădian învecinat cu municipiul Sibiu au venit să discute cu primarul Gheorghe Huja despre ce se poate face pentru ca acest proiect să poate fi demarat. La întâlnire s-au prezentat și consilieri locali ai PNL și USR, însă edilul i-a rugat să părăsească sala, spunându-le că nu e o ședință de Consiliu Local, ci o întâlnire cu cetățenii. Primarul a ținut să le explice locuitorilor din Cartierul Arhitecților, pe scurt, situația terenului pe care ar trebui să fie construite școala și grădinița și care au fost pașii urmați până la momentul blocării proiectului. „Din 2021, ne ocupăm de proiectul pentru această școală! Am dovezi în acest sens! În 2022, am primit gratis 4.000 mp de la firma care dorește să construiască 1.300 de apartamente în zonă. Gratis! Cu 4.000 mp nu puteam să construim o grădiniță și o școală! Am discutat tot cu dânșii și ne-au vândut 3.777 mp. Cu această suprafață puteam să construim școală și grădiniță! Ne-am apucat de proiect. Anul trecut, în toamnă, a apărut o Ordonanță de Guvern cum că nu mai putem construi școală și grădiniță pe 40% din suprafața terenului. Reglementarea propunea 25% din teren pentru construcție. Am oprit proiectul. Am venit în Consiliul Local și le-am spus foarte clar: nu mai putem construi, pentru că s-a modificat Legea. Am stat de vorbă cu consilierii locali, am vorbit cu proprietarul terenului și l-am rugat să ne mai vândă încă 5.000 mp. Atât ne trebuia! Ei deja făcuseră PUZ-ul, oamenii puteau să se apuce de construit! Au oprit toate lucrările la rugămintea noastră, să modificăm din nou tot PUZ-ul, să ne vândă nouă 5.000 mp! Am stat de vorbă cu consilierii, am făcut o dezbatere publică aici. PNL, FDGR, PSD au votat pentru! Partide care au înțeles situația… E o situație sensibilă! USR, de care aveam mare nevoie, nu a votat acest proiect în final! La dezbaterea cu ei au promis trei că votează, dar au votat împotrivă la final! Trei din cei șase consilieri au spus: Votez școala! Avem procesul-verbal! După două săptămâni când am venit cu proiectul, USR a votat împotrivă! A căzut proiectul! Acesta este adevărul. Adică trei partide au înțeles perfect necesitatea acestui proiect! Dar USR nu! Există proces verbal încheiat cu Seușan, doamna Tătaru și cu Sinkievici care au spus la finalul dezbaterii că vor vota proiectul pentru școală și grădiniță!” a explicat primarul Cisnădiei, la începutul întâlnirii.
Dezbatere cu tensiuni
Chiar dacă majoritatea celor prezenți și-au arătat disponibilitatea pentru un dialog în urma căruia să se găsească soluții care să permită continuarea proiectului, întâlnirea nu a fost lipsită de tensiuni. Unul dintre participanți i-a adresat primarului mai multe întrebări legate de unele probleme din Cartierul Arhitecților, spre nemulțumirea altor participanți interesați de problema școlii și a grădiniței. „Noi am venit aici să discutăm despre școală, nu despre canalizare” a spus un locuitor din Cartierul Arhitecților. Primarul l-a invitat pe cel acuzat că îl întrerupe și deturnează discuția să părăsească sala, apelând la un polițist local. „Acel domn încerca să monopolizeze discuția, să atace continuu, deranjându-i pe toți cei care au venit să discute o problemă serioasă, aceea a școlii și grădiniței din Cartierul Arhitecților. L-am rugat să plece din sala pentru că nu mai putea dialoga din cauza lui cu ceilalți locuitori, care au venit să discutăm civilizat și să găsim soluții, nu să ne certăm”, a spus, după întâlnire, Gheorghe Huja.
Încă o încercare la „Extraordinară”
Primarul Cisnădiei nu vrea să renunțe la proiectul construirii școlii și grădiniței în Cartierul Arhitecților, declarând că va fi convocată o Ședință Extraordinară pentru a fi supus din nou la vot proiectul: „Eu nu renunț la această școală, cât voi fi primar! Dacă mințeam oamenii, nu puteam fi aici după 20 de ani! Oamenii nu sunt proști să îți dea votul cinci mandate încontinuu, pentru că pe tine te cheamă Gheorghe Huja! Eu m-am ocupat de orașul acesta și mă ocup de necesitățile oamenilor! Am putea obține finanțarea foarte rapid, pentru că în acest cartier sunt peste 7000 de oameni care nu au unde să își ducă copiii. Intenția mea a fost sănătoasă! Mai pun o dată proiectul pe masă, faceți și dumneavoastră ce puteți! Nouă ne mai trebuie un singur vot!”.