Foto: Maria-Antonia Oana
La terasele din Sibiu, la o oră de prânz, mesele sunt pe jumătate goale. Vremea e bună, mâncarea la fel, dar clienții nu se înghesuie. Petre Marian, ospătar la unul dintre localurile din centrul istoric, lucrează în domeniul ospătăriei de 9 ani și crede că este o meserie frumoasă, doar că fluxul de clienți a mai scăzut de-a lungul timpului.
De 3 ani s-a stabilit în Sibiu, are doar 25 de ani, dar lucrează în Horeca de la 16. „Am început cu evenimente în liceu, pentru bani de buzunar.”
Când vine vorba de bacșiș, Marian consideră că sibienii sunt mai darnici pentru că sunt fideli locului. „Sibienii vin aici de ani de zile, 3-5 ani în unele cazuri. Ne cunosc, știu cum lucrăm, știu că ne facem treaba. Sunt oameni care apreciază ospitalitatea și nu pleacă fără să lase ceva în plus.”
Există și turiști pe care îi câștigi dacă le vorbești pe limba lor, cum sunt nemții. „Dacă le spui ceva în germană, ai șanse mai mari să lase bacșiș, dar nu e o regulă.”
Într-o zi normală, poți pleca acasă cu 50-100 de lei din bacșiș. „Nu e mult, dar te ajută. E cât pentru un pachet de țigări și drumul dus-întors spre casă. Depinde mult de zi și de tipul de clienți”, a spus tânărul.
Foto: Maria-Antonia Oana
Din experiența sa, ospătarul povestește că acum 3 ani nu exista după-amiază fără flux constant de oameni. Aceștia stăteau la coadă să intre în restaurant. Scăderea numărului de clienți are legătură directă cu realitatea economică.
„S-au mărit taxele, au crescut prețurile și primul lucru la care renunță lumea e ieșitul în oraș”, consideră acesta.
După 9 ani în Horeca, dintre care 3 petrecuți în Sibiu, la această terasă, Marian trage o concluzie clară: sibienii sunt mai darnici la bacșiș decât turiștii.