Sala Oglinzilor din Sibiu va găzdui în 8 iulie, începând cu ora 18:00, cel de-al patrulea salon muzical-literar intitulat „De la Sebeș la Viena”, un eveniment cultural special dedicat memoriei Carl Filtsch (1830–1845), în cadrul celei de-a 29-a ediții a prestigiosului concurs de pian ce-i poartă numele.
Programul serii va aduce în prim-plan interpretări muzicale de excepție susținute de Henriette Gärtner (Germania), o pianistă recunoscută internațional pentru expresivitatea sa artistică, și de Milan Solomon, un tânăr prodigiu de 12 ani originar din Cluj-Napoca, stabilit la New York, care a impresionat juriile din întreaga lume.
Evenimentul va fi completat de intervențiile narative ale actorului Cătălin Neghină (Sibiu), iar conceptul literar și coordonarea programului îi aparțin scriitoarei Dagmar Dusil (Germania), cunoscută pentru activitatea sa în promovarea valorilor culturale transilvănene.
Născut la Sebeș în 1830, Carl Filtsch a fost considerat unul dintre cei mai promițători elevi ai lui Franz Liszt. Cariera sa, deși scurtă, a lăsat o amprentă adâncă în istoria muzicii clasice. Salonul „De la Sebeș la Viena” își propune să aducă în atenția publicului destinul său fascinant și tragic, evocând parcursul său artistic de la Transilvania la marile scene europene.
Despre Henriette Gärtner
Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Ea își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează astfel sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Despre Milan Solomon
Milan Solomon, are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța și SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch” unde a câștigat Premiul I la Categoria A, totodată Premiul Mozart oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca doamna Silviu Sbârcu și al Premiului „Peter Szaunig” acordat de doamna Dagmar Dusil.
Intrarea este liberă.