Articol
Diverse aspecte de ţin de Holocaust, cel mai grav fenoment ce a marcat istoria mondială în cursul secolului trecut, au fost prezentate joia trecută, în cadrul Sesiunii de Comunicări şi Referate „Holocaustul în percepţia elevilor Liceului Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig". Activitatea s-a desfăşurat la Centrul de Documentare şi Informare din cadrul instituţiei de învăţământ şi în urma unui proiect şi a unei solicitări depuse de profesorul de istorie Petre Din, s-a bucurat de finanţarea Institutului Olga Lengyel (o organizație neguvernamentală, cu sediul la New York, care implementează programe de dezvoltare profesională și sprijină profesorii în realizarea de proiecte pe tema Holocaustului, a altor genocide și a drepturilor omului, în Statele Unite și în Europa), precum şi de colaborarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi a Protopopiatului Ortodox Avrig.
În cadrul sesiuni, elevi ai liceului avrigean, coordonaţi de cadre didactice,i au prezentat 13 comunicări cu teme diverse, în cuprinsul cărora au fost radiografiate, destul de atent, elemente istorice, geografice, politice, dar şi aspecte referitoare la alimentaţia, condiţiile de viaţă din lagărele de exterminare naziste, percepţia şi perspectiva literară asupra Holocaustului etc.
Pe lângă elevi ai instituţiei de învăţământ gazdă şi alţi invitaţi, la sesiunea de comunicări au participat directorii Marcxel Luca şi Gheorghe Frîticiu, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prof. Daniela Mate, precum şi protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, care, în deschiderea activităţii, a prezentat comunicarea *Fiinţa umană din perspectiva “alegerii”, a jertfei şi a iertării. Holocaustul, de la dimensiunea de ritual al “arderii de tot” la aceea de instrument al extincţiei entice*.
Toate lucrările prezentate în cadrul acestei sesiuni vor fi cuprinse într-un volum special, ce urmează a fi dat spre tipar în perioada imediat următoare.