Ediția a XIII-a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP se va desfășura anul acesta în două orașe eminamente culturale: Sibiu și Timișoara

În anul 2011, în urmă cu mai bine de un deceniu, de Ziua Mondială a Teatrului, avea loc la Sibiu prima ediție a 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP, un festival dedicat teatrelor independente. Acțiunea era organizată de Asociația Bis, un ONG cu profil cultural care își semnează propriile spectacole cu titulatura BIS Teatru.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Încă de la prima ediție festivalul a atras public din toată țara grație conceptului inedit. Spectacolele au loc fără încetare, timp de mai bine de 25 de ore, în mai multe spații din oraș, sub forma unui maraton teatral.

De-a lungul anilor, publicul larg a gustat acest tip de experiență, iar spațiile de joc, de cele mai multe ori neconvenționale, au fost arhipline la miezul nopții, la 5 dimineața sau în mijlocul zilei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Festivalul a fost organizat de echipa Bis Teatru timp de 12 ani consecutivi. Doar în anul pandemic 2020, conceptul a fost modificat din rațiuni sanitare.

Chiar dacă festivalul e unul momentan asimilat Sibiului, conceptul său (cel de teatru nonstop) își are originile în anul 2002, când în Timișoara, sub auspiciile Teatrului Thespis, o mână de oameni din zona de expresie a teatrului studențesc s-au întâlnit în sala care actualmente poartă numele fondatorului acestui teatru (îndrăgitul și regretatul Lelu Bihoi) prezentându-și spectacolele într-un maraton teatral al expresiei libere și al bucuriei de a fi împreună.

Anul acesta, ediția cu numărul 13 va avea loc la Sibiu (în 23-24 septembrie) și la Timișoara (în 30 septembrie–1 octombrie), ca parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Vor participa artiști din: București, Cluj, Petroșani, Oradea, Timișoara, Sibiu.

Companii cu renume în peisajul teatral autohton, precum Reactor (Cluj), Auăleu (Timișoara), Bis Teatru (Sibiu), Teatrul de Artă și Centrul Replika (București) vor împărți scenele festivalului cu cei mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu și cei de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood).

Vor fi prezente în program comedii de succes precum Extraconjugal, multipremiata producție a Teatrului de Artă București, comedii cu tentă socială precum Grand Hostel Timișoara a trupei AUĂLEU (proaspăt premiată la Galele UNITER), alături de alte spectacole bine angrenate în problematicile contemporane, precum Visul trupei Reactor (laureat al Premiilor Radio România Cultural) sau Vinovat,-ă, o coproducție Replika București – Beznă Theatre Londra.

Nu va lipsi din program trupa Thespis, care va juca în memoria lui Diogene Bihoi, în toiul nopții teatrale, chiar în studioul care îi poartă acestuia numele.

Tot de-a lungul nopții, localul Cuib D’Arte va găzdui spectacole de improvizație și performance-uri muzicale, spre deliciul unui public cât mai larg și divers.

BIS Teatru va fi parte din programul festivalului atât cu succesul acestei stagiuni, Anaz și Dragonul, cât și cu spectacolele sale fetiș: Născut în ’90 și Născut în 2000. Filmul Născut în România, care întregește trilogia Bis, va fi difuzat online în dimineața maratonului teatral.

La Sibiu evenimentele vor avea loc la: Teatrul Gong, Grădina Bis, Atrium Café, Centrul Cultural Ioan Besoiu etc.

Ediția de la Timișoara, de un calibru și de o consistență mai mare decât cea din Sibiu, va cuceri spații precum: Sala Teatrului German de Stat, Sala Studio a Teatrului Maghiar, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, CUIB d’Arte, Sala de Concerte a Liceului Ion Vidu, Studio Lelu Bihoi, Scârț Loc Lejer etc.

Multe dintre evenimente vor fi cu intrare liberă pentru publicul tânăr (elevi și studenți).

Biletele vor fi puse în vânzare online în 31 august 2023.

Tot atunci, în utima zi a lunii august, va fi făcut public programul acestei duble ediții a festivalului.

 

Sunt mai bine de 20 de ani de când o mână de visători se adunau la Casa Studenților din Timișoara, la inițiativa Teatrului Studențesc Thespis. Era primăvară, de Ziua Mondială a Teatrului. Ce binecuvântare a destinului că am fost acolo. Mai bine de 15 ani am avut posterul acelei ediții utopice pe ușa din holul cel mic de acasă, mă uitam din când în când la el ca la un totem, când aveam nevoie să înțeleg de ce și pentru ce mai fac teatru. În zilele acelea din primăvara lui 2002 nu fusese doar teatru. Fusese despre nevoia și bucuria de a împărtăși: de la emoția crudă și inocentă din spectacolele noastre imperfecte la mâncarea gătită de mama lui Ovidiu Mihăiță pentru noi, la păturile aduse de Mirela Puia ca să ne învelim în noaptea dormită la comun prin culise, la grija părintească a lui Adi Korek care ne întreba dacă avem pastă de dinți, la glumele insipide ale lui Albert Bach zis Hârlețu’.

Resortul cel mai intim al acestei ediții de an 2023 se leagă de toți acești oameni, de emoțiile trăite împreună, de posibile reîntâlniri, dar mai presus, de aceeași nevoie de a împărtăși vibrația maratonului teatral publicului tânăr din Timișoara, în anul acesta atât de atemporal.

(Bogdan Sărătean, coordonator 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP/ Bis Teatru)

 

Custom Image

 

25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP, ediția de Timișoara, va avea loc în 30 septembrie – 1 octombrie. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP, ediția de Sibiu. va avea loc în 23 – 24 septembrie. Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

 

25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ediția a XIII-a) este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Custom Image

16 august 2023 la 10:08
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 42 secunde
Românii par a nu mai dori intermediari pentru vacanţe. Aproape jumătate îşi rezervă direct transportul și cazarea
Un studiu realizat de către Reveal Marketing Research pentru evidenţierea principalelor comportamente și criterii de decizie ale românilor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 45 minute
Motociclistă accidentată pe Şoseaua Alba Iulia
IPJ Sibiu informează că polițiștii rutieri au intervenit la un accident produs pe Șoseaua Alba Iulia. Polițiștii au...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 oră
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Riccitello trece al doilea linia de sosire la Păltiniș Arena și 99% va fi noul câștigător al Turului Ciclist al Sibiului
După prima sa victorie la profesioniști, obținută ieri, pe Transfăgărășan, Matthew Riccitello (Israel - Premier Tech) a trecut...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 ore
Construiești o casă? Hai azi la Ravago și pornește cu dreptul!
Cei care își doresc o locuință construită bine, cu materiale de calitate și soluții moderne, mai au astăzi...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
Accident lângă Avrig: O autoutilitară a lovit un pieton
Sîmbătă, polițiștii rutieri au intervenit, în urma unui apel la 112, la un accident produs pe DN 1,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Video/ Pregătiri intense pentru prima seară la Festivalul „Bujorul de Munte”. Drumeţie, mâncare tradiţională şi proiecţie de film
Vineri după-amiază, Gura Râului a intrat în atmosferă de sărbătoare. Festivalul "Bujorul de Munte", eveniment așteptat atât de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 22 ore
“Litoralul Sibiului” de la Lacul lui Binder. De succes local dar prea sărac în oferte pentru a se vorbi de turism
Sibiul are şi el mini-litoralul său, în afară de "standardul" Ocna Sibiului, care este altceva şi care mai...
Actualitate
10 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 22 ore
Bărbat şi femeie, daţi dispăruţi. Au plecat în Cehia şi nu au mai dat niciun semn
Poliţiştii sibieni caută un bărbat și o femeie în vârstă de 56 de ani, care au plecat de...
Actualitate
1 min de citit
acum 22 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 08.07.2025 NEMSA, strada PRINCIPALA partial 08:00...
Actualitate
1 min de citit
acum 22 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 07.07.2025 PROD, strada PRINCIPALA partial 09:00...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
„Vacanțele în România au ajuns să coste mai mult decât în Europa”. Despre turismul sibian, la aniversarea de 4 ani a „Poveștii Calendarului” din Porumbacu de Sus
Cea de-a doua întâlnire a operatorilor de turism și a influencerilor din domeniu organizată la „Povestea Calendarului”, în...
Actualitate
3 min de citit