Drumuri și Poduri Sibiu a mai trecut prin astfel de situații. „Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm: Situația la nivel județean și național o cere”

Bugetul redus cu 30% și constrângerile impuse prin decizii guvernamentale influențează activitatea companiei Drumuri și Poduri Sibiu. „Am decis reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână”, a precizat Mihai Lisan, directorul DP Sibiu. Modificarea taie și din veniturile salariale la nivelul tuturor structurilor, într-un grad de 15-20%. Conducerea societății subordonată CJ Sibiu caută și alte surse de finanțare, participând la licitații inclusiv în Municipiul Făgăraș. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Conducerea companiei Drumuri și Poduri Sibiu, aflată în subordinea Consiliului Județean, a fost nevoită să adopte măsura reducerii programului de lucru, de la 5 la 4 zile lucrătoare pe săptămână. Weekend-ul angajaților mărindu-se astfel cu ziua de vineri. Măsura se aplică pe o perioadă determinată, respectiv 4 luni, iulie – octombrie.

„Sunt niște măsuri la care noi ne-am gândit de ceva timp, pentru a asigura pe perioada iernii serviciile de dezăpezire. Noi, comparativ cu celelalte societăți subordonate Consiliului Județean Sibiu, avem o serie de responsabilități. Am analizat mai multe opțiuni încă din iarnă-primăvară, de când s-a stabilit și redus bugetul, de când au venit ordonanţele într-un context deja instabil”, a subliniat Mihai Lisan, directorul Drumuri și Poduri Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ce a determinat adoptarea reducerii programului de lucru

Potrivit declarațiilor conducerii, situația în care se regăsește DP Sibiu este influențată de reducerea bugetului „alocat” prin acordul cadru încheiat cu Consiliul Județean și de constrângerile guvernamentale impuse prin Ordonanța „trenuleț”, dar și de necesitatea reducerii cheltuielilor pentru acoperirea deficitului bugetar.

Bugetul DP Sibiu pe 2025 este de 16 milioane lei (fără TVA), cu 30% mai mic față de anul anterior, respectiv 23 milioane lei (fără TVA).

„De când am preluat societatea am făcut investiții, an de an. Am ajuns la o valoare totală a investițiilor de 5-6 milioane de euro, în cei trei ani din mandatul meu. Anul trecut am instalat stația de asfalt de la Șeica Mare, pentru care am accesat un milion de euro credit, pe care trebuie să îl rambursăm. Odată cu aceste investiții am sperat și ne-am dorit ca și bugetul să crească, ca să avem posibilitatea să folosim aceste utilaje, aceste echipamente în care am investit. Însă, din păcate, în acest an, lucrurile s-au întâmplat exact invers”, a argumentat Mihai Lisan, directorul DP Sibiu.

Acoperirea „golului” lăsat de eliminarea facilităților fiscale la nivelul sectorului de construcții, în tentativa de a fi competitivă pe piața resursei umane, a avut un impact de 1,6 milioane lei/an asupra bugetului DP Sibiu.

„La începutul anului sau sfârșitul anului trecut, când a venit Ordonanța trenuleț – OG 156, am fost nevoiți să renunțăm la facilitățile în construcții. La momentul respectiv, am luat decizia de a susține și suporta toate aceste reduceri de salarii. Adică oamenilor nu li s-au tăiat salariile. În urma analizei efectuate, pe baza cifrei de afaceri de anul trecut, an care s-a soldat și cu profit, am ajuns la concluzia că putem să susținem. Am acoperit ca societate golul lăsat de eliminarea acestor facilități, însemnând 15-17%, cu tot ce înseamnă dări la stat. Ca impact la nivel de societate, efortul a fost destul de consistent. La momentul respectiv, calculele făcute ajungeau la 1.600.000 de lei per an. La un profit de 2,5 milioane lei, am putut să susținem. Tot în ordonanţa aceasta a venit Guvernul şi a spus că nu trebuie să depășim ce înseamnă salariile date în plată la 30 noiembrie. Noi, anul trecut, am avut al 13-lea salariu și l-am dat în noiembrie și ne-am încadrat în această cerință. Dar tot atunci au venit și au spus că bugetul de salarii pe 2025 nu are voie să depășească bugetul din 2024. Am făcut și lucrul ăsta. Odată cu păstrarea salariilor la nivelul anterior retragerii facilităților, echivalent cu o creștere, dar și în urma bugetului redus pe 2025 nu mai există posibilitatea să ne încadrăm”, a explicat Mihai Lisan, directorul DP Sibiu.

4 zile de muncă/săptămână, minus 15-20% din salariu

Pe masa negocierilor au existat două variante: reducerea salariilor tuturor angajaților cu contract individual de muncă sau reducerea programului de lucru, implicit a salariului pe o perioadă de 4 luni.

„Ca să nu ajungem în toamnă să zicem nu mai sunt bani, că trebuie să oprim activitatea, și județul să rămână fără servicii de deszăpezire, ne-am gândit la aceste măsuri. Am avut discuții cu Consiliul de Administrație, care a propus să tăiem salariile la toți angajați. Eu n-am fost de acord. De când am venit la conducerea societății, am reușit să o aducem pe profit, am reuşit să facem investiții. An de an am dat în plus la oamenii. Ca să ai o echipa cu care să ai rezultate, trebuie să oferi condiții bune. Din rezultatele financiare pe care am reușit să le obținem, împreună cu angajații, an de an au fost efectuate anumite creșteri salariale, în funcție de implicarea fiecăruia, de performanțe. Discuțiile care au venit vis-a-vis de scăderi salariale, de reducerea programului de lucru, le-am purtat și cu conducerea Consiliului Județean și am considerat că această variantă este cea mai rezonabilă”, a explicat Mihai Lisan, directorul DP Sibiu.

Scăderile salariale care se vor înregistra variază între 15-20%, în funcție de numărul de zile de vineri din lună. A fost luată în calcul o perioadă calendaristică de 4 luni, exact cât permite și legislația, respectiv 30 – 90 de zile lucrătoare.

„Făcând aceste reduceri de perioadă de lucru, reducem bugetul de salarii pe următoarele 4 luni cu 400-500.000 de lei. Fonduri care ne asigură continuitatea până la finalul anului. Mai mult, vom avea un surplus pe perioada de timp rămasă de 100.000 de lei, bani de care avem nevoie pentru a acoperi costurile salariale în sezonul rece, când vor fi intervenții noaptea, în weekend sau de sărbători. Tocmai din considerentul de a ne încadra în bugetul stabilit corelat cu prevederile Ordonanței trenuleț și constrângerile financiare, am venit cu recuperări, oferind timp liber în compensare. Discuțiile s-au purtat și cu reprezentantul angajaților înainte de a lua deciziile. Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm. Situația o cere, vedeți ce se întâmplă și la nivel județean, la nivel național”, a arătat directorul DP Sibiu.

„S-a luat în calcul la nivelul guvernului să se reducă cu o săptămână timpul de lucru într-o lună”, a mai precizat Mihai Lisan, însă „noi nu puteam să luăm această măsură, fiindcă noi, ca și societate, avem niște responsabilități. Noi ne ocupăm de ce înseamnă drumuri, reparați, întrețineri, evenimente rutiere și evenimente naturale extreme. Trebuie să te duci să degajezi drumul, să-l cureți. Noi trebuie să asigurăm permanență în serviciu”.

Conducerea societății a subliniat că nu e prima dată când s-a aplicat o astfel de măsură. „A fost și în pandemie, atunci a fost o situație excepțională, dar au mai fost situații și în trecut, 2016-2017, când s-a redus programul de lucru” – Mihai Lisan.

Cui i se aplică măsura, implicit, reducerea salarială

Compania Drumuri și Poduri are pregăvute în organigramă 108 posturi și 93 de angajați, din care 13-15 personal TESA. Măsura reducerii programului de lucru și, implicit, diminuarea veniturilor salariale se aplică la toate nivelurile.

„Nu am făcut și nu o să fac notă discordantă, ca să nu fie discuție. Măsura se aplică inclusiv la nivel de conducere, vorbim de directori, de ingineri, toată lumea. Avem ceva excepții pe partea de resurse umane, unde e nevoie de o persoană ca să transmită în REVISAL întreruperile și începerile de contracte. La fel, documentele acelea trebuie semnate. Deci, vineri avem portari peste tot, avem o persoană pe resurse umane și din management o persoană care să semneze documentele. Tot ce înseamnă contract individual de muncă intră în această situație”, a explicat Mihai Lisan.

Contracte cu terți, surse de finanțare alternative

Cu scopul suplimentării veniturilor din alte surse, conducerea Drumuri și Poduri vizează o serie de oportunități precum participarea la licitații pentru efectuarea de lucrări, dar și închirierea de utilaje.

Procentul în care pot fi obținute venituri din surse alternative de finanțare trebuie să se încadreze în marja de 20% din cifra de afaceri a companiei.

„Nu putem compara această Drumuri și Poduri cu o societate cu capital privat. Este o societate a statului, în subordinea Consiliului Județean, cu care avem un acord cadru. Activitatea noastră presupune realizarea de activități de întreținere și reparație pe drumurile județene. Contractul este atribuit prin încredințarea directă, ceea ce înseamnă că 80% din cifra de afaceri suntem obligați să o facem cu Consiliul Județean. Adică noi, 80% din timp trebuie să fim la dispoziția lor. Până la 100%, adică 20% din cifra de afaceri, o putem face cu terții. Adică putem executa lucrări pe care le putem câștiga participând la licitații, putem închiria utilaje, lucruri pe care deja le facem. De la preluarea societății, procentul aferent activității cu terții a crescut de la 5-7% la 15-17%. În 2024, vorbim de aproximativ 3,5 milioane lei”, a precizat Mihai Lisan, director DP Sibiu.

DP Sibiu are active 4 licitații în calitate de ofertant și de terț susținător. Licitațiile prevăd bugete multianuale, iar cea care vizează lucrări de reparații și întreținere drumuri în Făgăraș pune la bătaie 23 milioane lei.

„Bătălia e foarte mare pe ce înseamnă lucrări. În acest moment, avem depuse documentații pentru trei licitații. La o a patra suntem terți susținători. Societatea nu a mai participat la licitații din 2017. Am mai avut în 2023 ceva lucrări luate pe SEAP, dar nu atât de complexe. Depunerea la ultima licitație a fost chiar acum pe 30 iunie. E vorba de reparații și întreținere drumuri în municipiul Făgăraș. Am vizat lucrări pentru care ne putem asuma execuția, ținând cont de prevederile contractului cadru cu CJ Sibiu. E vorba de contracte cu un buget multianual, iar sumele se împart. Deci vorbim de o licitație de 4 milioane lei, 3-4 ani. La fel pe licitația privind întreținerea și reparațiile pe Făgăraș sunt valori de 23 de milioane, pe 4 ani, cu contracte subsecvente. Sunt lucrări pe care le putem onora pentru a ne rotunji veniturile, în același timp respectând obiectivul nostru principal, acela de a executa servicii de interes public în subordinea Consiliului Județean”, a detaliat Mihai Lisan.

„Cât privește închirierea de utilaje, chiar acum avem trusa de acostamente închiriată la Dumbrăveni. Autoutilitara Unimog cu care toaletăm, iarăși, este închiriat la diferite primării. Colaborăm cu primăria Cristian, Șura Mare. La Târnava, tocmai am terminat niște tratamente bituminoase. Echipamentele, utilajele lucrează și generează venituri pentru societate. Avem o activitate dinamică și în tot ceea ce întreprindem căutăm să aducem un plus în cifra de afacere a societății și să asigurăm încărcarea angajaților” – Lisan.

6 milioane lei, buget de lucrări până la final de an

 

Bugetul rămas de cheltuit până la finalul anului, aflat la dispoziția companiei DP Sibiu pentru efectuarea de lucrări specifice pe rețeaua rutieră a CJ Sibiu, este de 6 milioane lei, din totalul de 16 milioane lei.

„La final de mai avem o execuție bugetară de 10 milioane lei. Asta înseamnă că pentru 7 luni rămase mai sunt 6 milioane lei. De asta am gândit acum și această reducere a timpului de lucru”, a explicat Mihai Lisan, directorul DP Sibiu.

La final de an, conducerea precizează că societatea va înregistra pierderi, dar, în acest moment, nu se poate avansa o estimare.

Marius Munteanu Ghiur

03 iulie 2025 la 22:54
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 24 minute
Turul Ciclist al Sibiului: Restricții pe Transfăgărășan de Ziua Americii. Între ce ore nu se poate circula între Cârțișoara și Bâlea Lac
Turul Ciclist Sibiului (3-6 iulie), cea mai titrată competiție de ciclism din România și una dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Canadianul Riley Pikrell (Israel – Premier Tech) câștigă prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului 2025. El va purta tricoul galben pe Transfăgărășan
Riley Pikrell de la pro-continentala Istael - Premier Tech a trecut primul linia de sosire, joi seara, în...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Ce facem în weekend: petrecem în muzeu, mergem în drumeții, la teatru sau la concert
Weekend-ul care se apropie este plin de evenimente, la care sibienii pot participa, mai ales că vremea este...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Copac prăbușit peste o mașină la Hula Bradului. Intervin pompierii
Pompierii sibieni au intervenit joi cu o autospecială de stingere pentru degajarea unui copac căzut peste un autoturism...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Accident între Sibiu și Boița: un bărbat a fost rănit
Un accident rutier s-a produs joi, pe Autostrada A1, pe sensul de mers Sibiu – Boița. „Un bărbat în...
Actualitate
1 min de citit
acum 5 ore
În ciuda a ceea ce vedem pe stradă, există totuşi reguli pentru trotinete şi trotinetişti. Numai că sunt ignorate
Oricât şi oricum ne-am face că plouă şi oricât am găsi scuze pentru situaţie, trotinetele sunt de mult...
Actualitate
7 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 ore
Angajaţii ANAF ameninţă cu greva pentru că li s-a diminuat sporul de condiţii vătămătoare
Sindicatul Național Finanțe Publice – SindFISC, a anunţat că, în cazul în care Guvernul va diminua sporuld econdiţii...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Şcoala 23 din Ţiglari intră în renovare
Primăria Municipiului Sibiu a anunţat că va continua intervențiile în clădirile unităților de învățământ "pentru eficientizarea energetică, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 08.07.2025 NEMSA, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 7 ore
Sibiul are o nouă frecvență radio. Sweet FM vine acasă
Piața media locală din Sibiu se îmbogățește cu un nou jucător important. Trustul de Presă Eveniment anunță extinderea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 7 ore
IMM-urile cer o reformă reală, nu doar taxe noi: „Nu mai putem fi pușculița bugetului”
Micii antreprenori trag un semnal de alarmă: noile măsuri fiscale anunțate de guvern ar putea avea efecte de...
Actualitate
3 min de citit