Drama de a avea propriul „Rembrandt” la bloc: „Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”

Mircea Codrea e un personaj de poveste pe care l-am descoperit în postarea săptămânală de pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean:

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Nimic nu pare mai la îndemâna unui avrigean decât pictatul tablourilor inspirate de creațiile marilor maeștri ai pensulei și vopselei în ulei. Rembrandt, Leonardo da Vinci, Monet, Botticelli, Van Gogh, Michelangelo sau Grigorescu au devenit, într-un fel, colegi de breaslă cu Mircea Codrea, originar din Valea Lungă, județul Alba, „măritat” în Avrig.

O cameră de bloc, aflată la o aruncătură de băț de noua catedrală ortodoxă din Avrig, este locul în care Mircea Codrea creează replici ale celor mai cunoscute picturi din istoria artei. Alături de soția sa, deține un apartament cu patru camere, la etajul întâi al unui bloc, transformat în bună măsură într-o veritabilă sală de expoziție.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În camera de câțiva metri pătrați, unde tronează un șevalet acompaniat de felurite pensule și un curcubeu de culori, Mircea Codrea lucrează. Aici au luat naștere „Mona Lisa”, pictată de Leonardo da Vinci între 1503 și 1506, „Nașterea Venerei” de Sandro Botticelli (1484), „Rondul de noapte” de Rembrandt van Rijn (1642) sau „Bărci la Argenteuil” de Claude Monet (1867), toate în funcție de dorința clientului și dispoziția pictorului.

„Fac replici, o spun din capul locului. Sunt destui cei care își doresc să aibă un Monet sau un Rembrandt în casă sau la firmă”, spune bărbatul, în timp ce lucrează la un tablou în care vechiul Turn al Sfatului din Sibiu este elementul central.

Are o tehnică aparte: „Mă bazez pe caroiaj. Practic, împart lucrarea în chenare și, din aproape în aproape, reconstitui întreaga imagine. E ca un puzzle, nu ai cum să sari peste detalii”.

Pensula i s-a lipit de mână încă din școală. „Am ales să urmez Liceul de Arte Plastice din Arad, unde am fost până în clasa a X-a. Apoi am ajuns la Liceul de Artă «Ion Vidu» din Timișoara. L-am avut coleg și pe Adrian Daminescu, care făcea muzică”.

După ce a terminat liceul, a fost încorporat și trimis să-și slujească patria. „Am făcut armata la Mârșa. Acolo au aflat că mă pricep la pictat și, după stagiul militar, mi-au propus să mă angajez la Atelierul de Grafică al Întreprinderii Mecanice din localitate. Acolo mi-am cunoscut soția, originară din Avrig, și aici am rămas. Sunt, cum s-ar zice, măritat”.

Pasiunea pentru replici o are încă din anii ’80: „Nu pot spune că am un pictor preferat. Încep cu gândul că trebuie să-mi iasă orice aș face. La pictura în ulei e mai ușor decât la acuarelă, pentru că dacă greșești, lași să se usuce și pictezi peste”.

O adevărată provocare a fost „Rondul de noapte” al lui Rembrandt: „Este un tablou mare, de 2,7 m pe 1,52 m, pe care l-am lucrat în 317 ore. Problema a fost că, din cauza dimensiunii și a spațiului strâmt din apartament, a fost dificil de manevrat. Am mutat mobila ca să pot scoate tabloul din casă”.

A întâlnit și un paradox: „Am avut multe comenzi de la sașii plecați din țară, care au fugit de comunism. Aproape toți își doreau «Dimineața în pădurea cu pini», un tablou cu urși al pictorului Ivan Șișkin. Cum ar veni, sașii au fugit de ruși, dar își doreau opera unui rus pe perete”.

Replicile avrigeanului au ajuns în Italia, Olanda, Germania și chiar peste Ocean, în Statele Unite ale Americii. „Cele mai multe au rămas totuși aici, în Avrig, la Palatul Brukenthal. Sunt expuse în restaurant, în sala de bal sau pe holuri. Mă bucur de bucuria celor care le privesc”, mai spune Mircea Codrea, care, din când în când, își vizitează mica expoziție din oraș.

La fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal pot fi admirate numeroase portrete ale nobilului sas, ale împărătesei Maria Tereza, ale regelui Ludovic al XIV-lea și chiar „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, tabloul care a produs vâlvă în apartamentul și pe scara de bloc a pictorului avrigean.

„Nu am fost tentat vreodată să ascund faptul că fac reproduceri. Știu că există o piață a falsurilor, că se folosesc pânze vechi, culori și uleiuri speciale, lucrările se învechesc în praful de sub covoare sau prin te miri ce alte metode. Eu sunt bine așa cum sunt”.

Cunoscându-l pe Mircea Codrea, omul care vinde replici, nu iluzii, privindu-i lucrările și ascultându-l cu câtă seninătate vorbește despre munca sa dusă într-o cameră de bloc, înțelegi că te afli în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”.

 

 

 

02 iulie 2025 la 20:49
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 minute
Motociclist italian ucis de urs pe Transfăgărășan
În cursul acestei dimineți, un motociclist și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs....
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 12 minute
Adrian Bibu, la startul ”Turului Ciclist al Sibiului”: ”Banii alocați nu sunt o cheltuială, ci o investiție”
Prezent miercuri seara la startul festiv al celei de-a XV-a ediții a Turului Ciclist al Sibiului, administratorul public...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 53 minute
Mașina Poliției Locale din Avrig s-a izbit de un cap de pod
O mașină a Poliției Locale din Avrig a fost implicată într-un autoaccident în zona localității Bradu. În urma...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Accident lângă Sărata. O femeie de 80 de ani și un bărbat de 81 de ani, transportați la spital
Pe DN1 la intersecția cu drumul spre localitatea Sărata a avut loc astăzi un accident produs ca urmare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
Cod portocaliu de caniculă în județul Sibiu: temperaturi de până la 40 de grade și disconfort termic accentuat
Județul Sibiu se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada...
Actualitate
1 min de citit
acum 2 ore
Deoarece au rămas fără medic de familie în comună, cârțenii cu nevoi medicale sunt sfătuiți să meargă la doctor în Arpașu de Jos
Demersuri laborioase și eforturi deosebite au fost făcute de conducerea administrativă a comunei Cârța pentru a convinge un...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 ore
Bilanțul primei zile de transport metropolitan: câți călători au circulat pe cel mai solicitat traseu
Marți, 1 iulie a fost prima zi în care autobuzele Tursib au operat pe primele 5 trasee ale...
Actualitate
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 4 ore
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Activități educative și distractive, la Filiala Bibliotecii ASTRA din Vasile Aaron. Ce au pregătit bibliotecarii pentru cei mici
Pentru că sunt în vacanță și au mult timp la dispoziție, Biblioteca ASTRA, filiala din Vasile Aaron le-a...
Actualitate
1 min de citit
acum 4 ore
Activități sportive în programul Zilelor Culturale ale Orașului Tălmaciu
La fel cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, Zilele Culturale ale Orașului Tălmaciu – 2025 vor avea...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 5 ore
Turul Ciclist al Sibiului închide străzi și parcări în oraș. Pe unde nu putem circula în aceste zile
Începând de astăzi și până duminică, în Sibiu și împrejurimi se va desfășura Turul Ciclist al Sibiului, eveniment...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit