Articol
Cea de a șasea zi a festivalului Astra Film, care pune Sibiul pe harta cinematografiei europene, propune două evenimente majore, care includ proiecții de film și dezbateri interesante. Pe de o parte, vorbim despre tema dragostei eterne și întrebările ce decurg de aici: ce facem atunci când găsim iubirea, cât de recunoscători suntem și cât de profund o trăim? Cum îi dăm valoare și ce facem atunci când apare neprevăzutul?
La Sala Thalia (14 octombrie, 17:00) va avea loc spectacolul de teatru „Julieta” (de András Visky), adus de la Chicago. Protagonista, Julieta, alături de cei 7 copii ai ei, a fost deportată în 1958 în gulagul românesc Lăteşti din Bărăgan, fiindcă soțul ei, un preot reformat maghiar, a fost considerat „dușman al regimului” și a primit o condamnare la 22 de ani de închisoare. Condițiile extreme, foamea, frigul, munca silnică zi de zi, la un moment dat devin și o alegere, fiindcă i se oferă șansa de a scăpa de toate acestea dacă divorțează de soțul ei și participă la un program de reeducare.
Actrița Melissa Lorraine, co-fondatoarea Theater Y din Chicago, joacă în piesa Julietape scena sibiană sub îndrumarea regizoarei Heni Varga (Serbia). Albert Markos a readaptat o melodie, special pentru reprezentația din cadrul AFF2022 .
După spectacol, va fi proiectat filmul, „Performing Juliet” (de András Visky), în care este vorba despre actrița Melissa Lorraine, care a avut succes în toată lumea cu rolul Julieta, pe care l-a jucat de peste 300 de ori în mai multe ţări, de-a lungul a 16 ani.
Seara va continua cu o discuție la care vor participa scriitorul Radu Vancu, actrița Melissa Lorraine Hill și regizorul András Visky, plus, desigur, publicul care va veni la Sala Thalia.
Tot în cadrul temei Dragoste eternă va fi proiectat în premieră națională filmul „Cine am fi fost”, de Erec Brehmer (ora 20:45, CINE GOLD 4), urmat de o sesiune Q&A cu regizorul, moderată de jurnalista Ioana Ciurlea (DIGI 24).
Secțiunea Focus / Investigație propune investigația marca România, te iubesc! – "Statul degeaba“, realizată de Alex Dima (Pro TV). Există locuri de muncă la stat, chiar și la cele mai importante instituții (Ministerul Economiei) în care funcționarii statului sunt plătiți fără să facă nimic. Astfel, an după an, România pierde timp și oportunități de a se dezvolta. Un uriaș aparat de stat alcătuit din peste 250 de agenții și companii cu sute de mii de angajați ar trebui să ajute Statul să funcționeze, din păcate, toate aceste instituții, cu șefi numiți politic, sufocă statul și îl blochează în birocrație.
Proiectia va avea loc, vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Cine Gold 4. După proiecție, Cătălin Striblea (Europa Fm) va modera o discuție despre cum ar trebui organizate instituțiile statului pentru a fi cu adevărat eficiente, la care vor participa Alex Dima (Pro TV), Claudiu Pândaru (Digi 24) și Christian Năsulea (profesor de economie mondiala).
Întregul program al zilei, pe site-ul festivalului aici