Consiliul Județean Sibiu anunţă că a semnat contractul pentru digitalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cel mai mare furnizor de servicii de sănătate din județ. Printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, infrastructura digitală a spitalului va fi complet modernizată, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale mai rapide, iar personalul medical să aibă acces facil la datele necesare actului medical.
Contractul, este în valoare de 4,8 milioane de lei fără TVA şi a fost semnat cu Asocierea Sobis Solutions – Gama It SRL, ambele din Sibiu. Investiția vizează achiziția și implementarea unui sistem informatic complet hardware (echipamente IT, servere, rețelistică) și software programe care vor acoperi toate fluxurile de activitate din cadrul spitalului: medicale, administrative, logistice și financiare.
„Este un proiect esențial pentru sănătatea sibienilor. Digitalizarea spitalului înseamnă mai puțină birocrație, mai mult timp pentru pacienți și o calitate crescută a actului medical. Ne dorim ca Spitalul Județean Sibiu să devină un model de eficiență și organizare, în care tehnologia lucrează în favoarea oamenilor”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Sistemul informatic integrat va permite accesul rapid și sigur la istoricul medical al pacientului, programări online și notificări pentru consultații și tratamente, digitalizarea circuitului documentelor medicale și administrative, gestiunea eficientă a echipamentelor, materialelor și resurselor umane şi interconectarea cu platformele naționale de sănătate ca SIUI, SIPE, DES.
Pentru siguranța datelor, infrastructura va include servere performante, soluții antivirus, firewall-uri și mecanisme de back-up, fiind totodată respectate normele ce țin de confidențialitatea actului medical și protecția datelor personale ale pacientului. Implementarea se va realiza în maximum opt luni.
Şi celelalte două unități medicale aflate în subordinea CJS, respectiv Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda”, vor beneficia de investiții în digitalizare, în momentul de față având loc evaluarea ofertelor depuse în cadrul licitațiilor publice.
Pentru digitalizarea infrastructurii publice de sănătate, administrația județeană a obținut din PNRR suma de 12,18 milioane lei, noile investiții alăturându-se proiectelor prin care au fost reabilitate sau sunt în curs de modernizare spațiile medicale ale celor trei mari spitale sibiene.