Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să se bucure de bucatele locale la cea de-a VI-a ediție a Făgăraș Fest, organizată Fundația Conservation Carpathia la Sebeșu de Sus.
Trunchiul de brad a devenit rapid bucăți de „șiță” (țiglă din lemn – n.r.), sub mișcările rapide și hotărâte ale lui Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului Astra din Sibiu.
Înarmat cu o „cuțâtoaie”, Ștefan le-a arătat celor prezenți tehnica prelucrării șindrilei: „Trebuie să urmărești fibra lemnului, cea care îți arată cum și cât să tai. Nu-i greu, trebuie să ai doar răbdare”.
Rând pe rând, turiștii s-au așezat pe calul de șindrilar, în care fixau bucata din lemn uscat de brad și, cu ajutorul „cuțâtoaiei”, au reușit să facă primele șițe din viața lor.
Vechea tehnică a șindrilarilor începe să prindă din nou teren mulțumită cursurilor pe care muzeul sibian le organizează celor care doresc să devină meșteri tradiționali. În plus, au început să fie la mare căutare locațiile care oferă cazare în spații renovate care respectă modelul inițial, cum sunt fostele adăposturi ciobănești ale „Țării Colibelor” din Râu Sadului.