Din seria "Bine ai venit în parc, da ce cauţi aici?" Ghid practic în teren de făcut praf Sub Ariniul

Bueiii expiraţilor care sunteţi! Păi ăla, Subarini, Subarin, Submarini , ăla cum îi zice, Suba' e loc public şi evoluează! Că de aia e parc. Să băgăm concerte, să facem curse de biciclete, să lăsăm dulăii să alerge fără botniţă că oricum ei muşcă oi şi boi nu copii cuminţi ca noi, să rupem copacii cu hamacul, să facem curse de trotinete, să ne relaxăm la maxim & more cu nasu-n smartfon şi să venim cu maşina în el ca să alergăm un ceas, gen. Păi despre ce vorbim?

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cum am spus şi cum din cauza asta s-au umflat fastfoodul şi energizantul în unii de s-au foarte supărat, dacă vrei linişte, pace şi natură, caută-n altă parte. Ori a oraşului ori dincolo mult de el. Că aici, în Sub Arini, slabe şanse.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Panourile de grafitti s-au pisicit.Panourile informative s-au grafittit

Să începem aşa, mai soft. Cu panourile acelea care au principala menire de a strica şi ce a mai rămas din peisaj apoi, la poziţia 53 a menirii, să zicem că ar fi un fel de şevalet pentru cei pe care-i chinuie talentele de grafferi. Dacă mai ştiţi, atunci, în negurile vremurilor, au fost plantate pentru ca mâzgălicii să mâzgălească aici şi să lase restul de decor în pace. Nema şanse, totul a rămas aşa cum s-a stabilit: graf-ul serios pe pereţi şi garduri, aici la panouri campionatul de desen grupa pitici şi wannabişti. De exemplu, ultima oară, era o pisiceală generală. Pisici desenate, în diverse stiluri şi culori. Şi iepuraşi, copaci, gâze, o oaie umanoidă, un fel de zână a lacului cu aspect macabru şi o inscripţie în chirilică, "U mujlan nema prav" care nu ştiu ce înseamnă. Totuşi, o evoluţie de la stupidităţile anterioare şi mult mai sus cultural decât panourile din Tineretului (dacă or mai fi n-am fost atent la ele, sper să nu că şi acolo erau pe post de "hai să vă bulim peisajul"). 

O dovadă că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită şi o reprezentare a pildei biblice cu aruncatul mărgăritarelor la porci este halul în care au ajuns panourile informative din Sub Arini. O iniţiativă salutară a Primăriei (cred) a făcut ca, acum ceva ani, să se amplaseze în parc, în anumite locuri, panouri care să îţi arate ce vietăţi mai vieţuiesc prin zonă. Acum, de la atâta dat cu chimicale, inandoutpark fest-uri, şantiere de imobiliare sau eşapamente cu decibeli de pe Victoriei, multe dintre ele au părăsit garnizoana, spre locuri mai nature-friendly. Dar oricum, orientativ sau ca să ştie generaţia "nas în smartfon" cum arată live un arici sau o gaiţă, sunt bune. Pardon, erau. De ce? Pentru că, evident, au fost mânjite cu sprayul. Pentru că, tot evident, se poate asta pentru că din nou tot evident, nu se patrulează pe alei că e periculos, mă-nţelegi, căpuşe, t-recşi care năpădesc din iarbă, crocodili din Trinkbach. Aşa că avem mai multe bucăţi de chestii ex-faine care au fost vandalizate, că par­cul nu e doar pentru bătrâni, bă comuniştilor.

 

Care e logica pietrişului pe alei?

Logica pietrişului este să fie grămadă într-un şantier, într-o basculantă sau pe un drum de pământ, să nu rămână bunătate de şofer cu maşina-mea-proprietate naufragiată-n vreun strat consistent de noroi argilos first class. Care e logica pietrişului pe o alee din parc? Probabil ciuda că nu poate fi o alee asfaltată care să-ţi mănânce 60% din spaţiul verde, cu două benzi plus alte patru pentru biciclete, trotinete, skateuri şi role, aşa cum se face la noile parcuri-pustietăţi gazonate din mediul urban (că nu doar la Sibiu se petrec chestii din astea, ci în toate oraşele civilizate şi cu fiţa-n nas). În evul ăla mediu şi când lumea iubea naturalul real nu cel 3D sau surrogatele urbanistico-hipstereşti, parcurile aveau şi alei din pământ. Era fain aşa, nu oboseai când umblai şi contribuiau la aspectul original al zonei. În plus, nu ţi se făceau praf încălţările. Dar iată că, de prin 2017 parcă, cineva cu muncă de răspundere s-a gândit aşa: ce-ar fi să stricăm aleile astea? Sa i se ia omului să meargă pe ele? Să se umple vara de praf? Să-şi uzeze biciclistul anvelopele? Să-ţi buleşti talpa încălţămintei? Aşa că zis şi făcut. Pe aleea care rupe spaţiul verde dintre pista vietzi cu două benzi teoretic pentru biciclete, practic şi normal, pentru toată lumea, rămăşiţă a erei Iohannis, şi pârâul Trinkbach care numai apă de băut nu mai are, s-a trântit pietriş, aşa, ca să hie. La fel, la capătul parcului, pe unde trecea tramvaiul înainte de a o lua pe Avrig. Dacă voi înţelege logica ce a stat la baza chestiei ăsteia, îi dau o bere celui care a propus asta. Berea normal că o aleg eu, că-s banii mei.

 

De ce să nu tunzi iarba, că e şi ea gazon?

A tunde iarba într-o arie naturală, pe un câmp sau într-o pădure sau într-un parc mare, mi se pare de amuzamentul cucului sau că ai bani de spart. Da ştiu, liga celor din generaţia "totul mi se cuvine" are frică de goange şi de iarbă înaltă şi de căpuşe (apropo, cum de avem atâtea căpuşe? Tot de la claimeit­ceingi?) Mi-e groază dacă Sibiul ar fi undeva prin Bărăgan sau pusta maghiară, cât s-ar tunde iarba pe acolo, ca să arate "ţais", ca la Viena sau ca în afişele alea publicitare despre sustenabilitate şi rezilienţă şi oraşul meu cel verde şi ar dura campania asta la infinit. OK, pretexte să cheleşti spaţiile verzi să nu mai fie fir sau floare sunt, dar nu e obligatoriu să le şi crezi. Dar o să se umfle imediat şaorma în unii ca să zică despre cum parcul "trebuie să fie cum vrem noi" nu o sălbăticie de buruieni unde să se rătăcească pufi meu frumos când îl las fără lesă ori să mă pape buburuza când mă pun în fund să citesc cărţi motivaţionale. Bă fraţilor, un loc natural e un loc natural. Nu-l mai controlaţi atât că nu merge. Nu sunteţi mai buni decât natura. Alţii s-au chinuit să aducă frumuseţe la Sibiu iar voi că chinuiţi să o stricaţi. Iar cui nu-i place sălbăticia naturii din oraş, drum bun până la terasa cu burgeri sau la sală. Ori în realitatea cea virtuală, că şi aşa unii dintre oameni se robotizează pe zi ce trece. Oricum cel mai vădit contrast între nor­mal şi gazonat este spre Valea Aurie. Apropo, dacă tot aţi cosit precum cosaşii din tablourile interbelice, nu aveţi prostul obicei de a şi aduna după? Nu de alta dar se împute iarba acolo, se face murături la cât plouă. Sau nu contează, ideea e că am raportat toaletarea? 

 

Cum să distrugi frumos cu bicicleta

Cum? Cum am zis. Cu bicicletele. Flagelul ăsta e vechi de peste 15 ani, de când a apărut moda săritului cu bicicleta în natură. O să sară iar părinţii de profesie că ce vrei, sunt copii şi dacă eu consider să-i iau bicicletă îi iau. Şi ce dacă, ar trebui educaţi cumva că cu aia, bicicleta se sare la skate park, nu în parc simplu. Că uite, pe unde sar ei se fac şanţuri, ogaşe, vegetaţia dispare, pământul se erodea­ză şi arată cum arată. Dacă ai chef de offroad, vezi că-s simulatoare destule pe PC şi mai e şi amenajarea aia veche din Dumbrava care e încă funcţională. Sau faceţi-le undeva, în Cîmpşor, un traseu din ăsta de să le ajungă, să nu mai facă praf bunătate de Sub Arini. A, da, sunt copii, dar cineva avea treabă când a fost cu educatia de acasă. Şi de la şcoală, evident. În imagini chiar avem o parte din offroaderi pe biciclete puşi pe fapte mari: coborât în viteză, apoi curbă, apoi frână în iarbă, ca să lăsăm semne. Noi când ne dădeam cu trocariciul pe rulmenţi de la BTT spre budi, făceam doar gălăgie şi atât. Dar am evoluat. Poate le explică cineva că nu e obligatoriu să faci asta chiar în Sub Arini. A, că e vechi obiceiul ăsta distrugător, asta demonstrează doar că oficial nimănui nu-i pasă de asta, nu că e bine.

Ei zic că dacă mai mergeţi prin  Sub Arini, Subarini, Subarin, Suba', Submarini sau cum mai scrieţi la repezeală să faceţi multe poze. În ritmul ăsta parcul nu va mai fi ceea ce e,
adică un parc frumos şi cu aspect normal, deşi s-a trecut, se pare, în rezervă şi sper că şi în retragere proiectul de pocire prin reabilitare a lui. Ştiu e incomod parcul ăla, nu aduce bani ca un parc de blocuri nou construite sau ca o parcare sau ca un cartier de viloace cochete, dar caută şi el, săracul, să reziste migraţiei de sibieni mai vechi sau mai recenţi care cred că acolo e proprietatea lor doar pentru că ei fac ce au ei chef pe teritoriul ăla. În acest ritm, va fi orice altceva aici, deci faceţi poze, măcar aşa va rămâne amintirea a ceea ce a fost odată. În rest, cum am zis, dacă vrei relaxare, sunt străzi de case şi alei printre blocuri unde în weekend e pace şi linişte. Că toţi se înghesuie în parc.  Aşa că bine ai venit în parc. Da' ce cauţi aici?

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

Autor
07 iunie 2023 la 17:50
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 8 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 13 ore
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit