Din secretele meșterilor PEFOC: La ce trebuie să fim atenți când montăm coșul de fum?

Cu toții visăm la un cămin primitor care să arate spectaculos la gura unui focar semineu premium, ce arde magic și călduros pe fundal. Pe lângă designul special și atmosfera deosebită, rolul unui șemineu de calitate este acela de a asigura căldura necesară în casele noastre pentru o perioadă îndelungată de timp și în condiții de maximă siguranță și confort.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Singura constantă însă, a rămas atenția pe care trebuie să o acordăm funcționării în siguranță a coșului de fum. Sistemul de evacuare necesită o grijă aparte, pentru că de el depinde integritatea locuinței și siguranța întregii familii.

 

În acest sens, ajutați și de sfaturile prietenilor noștri de la PEFOC – meșteri sibieni cu peste 20 de ani de experiență în vânzarea și montajul profesional de șeminee, sobe și coșuri de fum – ți-am pregătit câteva sfaturi și informații de bază despre racordarea profesională a coșului de fum la șemineul casei.

 

Primul lucru la care trebuie să fim atenți dacă vrem ca un coș de fum sa funcționeze în parametri optimi este în același timp și cel mai subestimat. Ne referim la folosirea corectă a lemnului pe care îl ardem. Indiferent că vorbim despre o centrală pe lemne, o sobă sau un șemineu, pentru obținerea randamentului ideal este indicat să se folosească cât mai mult cu putință, lemn de esență tare sau lemn care să nu fie atât de bogat în substanță rășinoasă și cu puține încrengături, precum: lemnul de fag, stejar, mesteacăn sau alte diferite tipuri de pomi fructiferi.

 

Totodată, trebuie să știți că un șemineu pe lemne deschis, nu poate să fie construit din punct de vedere tehnic, în spații mai mici de 12 mp. Această restricție se datorează faptului că un șemineu, pentru a funcționa, trebuie să fie alimentat cu aer provenit din afară, prin ușile și ferestrele neetanșate, pentru a asigura o ardere corectă.

 

O soluție și mai eficientă (în cazul în care și condițiile o permit) ar fi canalele care aduc aerul din exterior, până aproape de deschiderea camerei de ardere. Șemineele deschise trebuie să fie stabile și nu trebuie să fie construite din materiale de construcție inflamabile.

 

De la deschiderea camerei de ardere trebuie să fie respectată o distanța de minimum 80 cm în toate direcțiile (în față, deasupra și în lateral) față de componentele și materialele de construcție inflamabile, precum și față de alte obiecte zidite sau plasate în apropierea focarului. De asemenea, admisia aerului este recomandat să se facă din afară, pentru a asigura un flux de aer constant și un tiraj bun. În acest sens, meșterii recomandă un cos de fum ceramic Hoch, ideal pentru evacuare fumului cu depuneri minime de cenușă și funingine.

 

Nu în ultimul rând, podeaua, pereții, camera pentru cenușă și colectorul de fum, trebuie să fie confecționate din cărămidă sau plăci de șamotă. O soluție practică poate fi și betonul special, rezistent la ardere sau fontă cenușie. Colectorul de fum se realizează din tablă de oțel sau alamă cu grosimea de minimum 2 mm.

 

Sub sloganul „Noi facem tot, tu pui pe foc!”, profesioniștii de la Pefoc sunt pregătiți să răspundă întrebărilor tale și să ofere consultanță gratuită în vederea alegerii soluției potrivite de încălzire sau decor. De asemenea, pe site-ul oficial www.pefoc.ro puteți comanda online dintr-o gamă diversă de produse precum: focare clasice, șeminee tip centrală, sobe pe lemne sau peleți, coșuri de fum, modele de semineu electric de perete pentru apartamente, alături de alte accesorii și materiale de construcții la prețuri atente cu buzunarul tău!

23 decembrie 2022 la 09:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
Inaintări în grad la Comandamentul NATO Sibiu
Militari din HQ MNC-SE au fost înaintați în grad pentru contribuțiile lor. Printre aceștia, generalul de brigadă Constantin...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Șapte lucruri despre care vorbește antrenorul lui Hermannstadt înaintea finalei Cupei cu CFR Cluj. Măldărășanu despre…
... titularul dintre buturi, avându-se în vedere că în meciurile de Cupă a apărat de fiecare dată Muțiu ”Vlad...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Sibienii, de la a visa, la a crede în câștigarea Cupei României. Măldărășanu: ”Ar fi încununarea întregii munci de 4 ani, a mea, a staff-ului, a băieților…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a spus, în conferința de presă premergătoare finalei cu CFR Cluj, că și-a...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 9 ore
Sibiul şi vechile lui discoteci: “În Studenţi”, o discotecă în care mergeau destul de puţini studenţi (I). Pionieratul: cluburile studenţeşti sibiene
Pe la mijlocul spre finele anilor '80, când făceam Goga (treapta a II-a) la seral, am avut primul...
Actualitate
10 min de citit