Din Rășinari, în vârful cinematografiei românești: a invitat-o pe Sophia Loren să joace în „Baltagul” și a făcut din județul Sibiu platou de filmare pentru marile producții

Regizorul serialului ˝Toate pânzele sus˝, al filmelor ˝Baltagul˝, ˝Horea˝, ˝Lumini și umbre˝ , ˝Răscoala˝, ˝ Blestemul pământului – Blestemul iubirii˝, ˝Maria și marea˝, ˝A două cădere a Constantinopolului˝ și al altor producții cunoscute dinainte și de după Revoluție, Mircea Mureșan  a reușit în anii comunismului să transforme județul Sibiu într-un veritabil platou de filmare. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Și deși nu a fost singurul, mulți alții (români sau străini) considerând orașul și județul drept potrivite pentru peliculele lor, Mircea Mureșan s-a diferențiat printr-un atașament special față de Sibiu, susținut de declarații și fapte.

Mircea Mureșan s-a născut la Rășinari în 1928, însă părinții săi au părăsit satul și s-au calificat ca muncitori la Sibiu. A urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr, iar spre final, în paralel, pe cele ale Conservatorului din Sibiu, acolo unde l-a avut profesor pe Radu Stanca. La Rășinari a rămas bunicul din partea mamei la care Mircea Mureșan revenea în vacanțe.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Copilăria viitorului mare regizor a fost, ca orice copilărie, lipsită de griji. Și-a petrecut-o alături de părinți, de cei doi frați și de bunicul patern într-o zonă cunoscută drept Maierii Sibiului, cea pe care s-au ridicat apoi cartierele Țiglari și Terezian.

„Când eram copil la Sibiu, pe strada noastră aveam vecini saşi şi unguri şi părinţii mei se înţelegeau cu ei ca toţi oamenii cumsecade şi simpli din lume, îşi împrumutau la nevoie un pahar de sare şi o jumătate de pâine. Nu este o figură de stil, nu este un simbol! Sunt fapte omeneşti …˝ – își aducea aminte Mircea Mureșan într-un text sub propria-i semnătură din Revista Cinema, din iunie 1987.

Mircea Mureșan povestește în cartea autobiografică ˝Traista cu filme ˝ (2014)  momentul 1 Mai 1941, atunci când, sărbătoare fiind, intrarea la cinema fusese decretată drept liberă și când împreună cu trei-patru amici a colindat de dimineața până seara cele trei cinematografe ale Sibiului, Corso, Apollo și Rio.

 ˝1 Mai 1941  a declanșat, în mine cel puțin, nebunia cinematografului. Aveam doisprezece ani și șase luni…” – își amintește Mircea Mureșan.  A frecventat, evident, și teatrul, iar după bacalaureat (1947)  este angajat ca actor ˝de ansamblu˝ la Teatrul Orășenesc. Pleacă din Sibiu odată cu încorporarea, iar ulterior, la București,  este admis la Institutul de Artă Cinematografică – clasa Regie film.  Devine angajat al Studioului Cinematografic București unde începe munca alături de un alt sibian, Victor Iliu, ca asistent de regie pentru pelicula ˝La Moara cu noroc˝ aflată între cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor (locul VII).

Tot cu un sibian  lucrează, ani mai târziu,  la ˝Toate pânzele sus˝, ˝Împușcături sub clar de luna˝ și ˝Partea ta de vină˝ – Ion Besoiu. 

Mircea Mureșan filmează pentru ˝Întoarcere la dragostea dintâi˝ (la care a semnat și scenariul)  la Poiana Sibiului și Sibiu,  pentru ˝Horea˝- filmări în zona Păltiniș,  ˝Blestemul pământului –  Blestemul iubirii˝ face filmări în Mărginime, iar pentru ˝Împușcături sub clar de lună ˝- filmări la Sibiu și în Mărginime și altele.

În filmele sale, Mircea Mureșan a apelat deseori la colegi din teatrul sibian. Așa se face că-i vedem pe ecrane pe cei care cucereau pe atunci publicul de pe malurile Cibinului :  Emilia Porojan, Eugenia Barcan, Christian Maurer, Hans Pomarius, Radu Basarab, Nicolae Niculescu, Avram Besoiu (fratele lui Ion Besoiu), Teodor Portărescu, Constantin Stănescu, Mircea Hîndoreanu, Paul Mocanu, Kurt Conradt sau  Gheorghe Diţu.

„Se pare că, de la o vreme, bătrânul și liniștitul Sibiul a început să-i atragă ca un magnet pe cineaștii noștri. Nici nu a terminat bine Mihai Constantinescu filmările la , nici nu s-au golit bine hotelurile de echipa lui, că au și fost invadate de echipa lui Manole Marcus. se realizează integral, atât interioare cât și exterioare la Sibiu și în împrejurimile sale ˝- scrie Revista Cinema pe 1 august 1973. De altfel, despre cum a devenit Sibiul platou de filmare scrie pe larg și sibienii.com, într-un articol disponibil aici.

Mircea Mureșan se căsătorește în 1979 cu actrița Rodica Mureșan (mama Cesoniei Postelnicu, celebra Geta din ˝Liceenii ˝). A fost  profesor universitar, vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor (1973-1990), preşedinte la Societatea Cineaştilor Independenţi din România și președinte al DACIN –  Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual din România. A fost premiat la Cannes pentru ˝Răscoala˝, iar ˝Baltagul˝ a fost în selecția filmelor Festivalului de la Veneția. A semnat scenarii și a jucat în filme.

Custom Image

De altfel, ˝Baltagul˝  are o poveste interesantă (potrivit Adevărul) : preluat de la Lucian Pintilie, cu un scenariu adaptat de Mircea Mureșan, filmul a devenit coproducție româno-italiană ca urmare a colaborării regizorului sibian cu producătorul Gian Vittorio Baldi. Împreună cu acesta, Mircea Mureșan a vizionat în Italia, la sediul IDI Cinematografica, posibile actrițe pentru rolul Vitoriei Lipan. Nemulțumit de ceea ce vedea, Mureșan a cerut-o pe Sophia Loren, care chiar a doua zi după propunere a răspuns că ar putea participa la proiect, însă numai după aproximativ doi ani, deci după ce avea să nască și să crească primul său copil, Carlo Ponti Jr.

Custom Image

˝Transilvania este pământul meu natal şi al moşilor şi al strămoşilor mei, dăinuind sub munţii Sibiului din generaţie în generaţie, de când ştim, de peste 2500 de ani. Aceasta nu este o figură de stil retorică, este fapt uman! Bunicul meu de la Răşinari, nu mai demult decât acum 50 de ani, purta încă veşmintele şi pletele dacilor ˝- spunea cu mândrie Mircea Mureșan în Revista Cinema din iunie 1987.

Lui Mircea Mureșan i s-au decernat titlurile de Cetățean de Onoare al județului Sibiu și de Cetățean de Onoare al municipiului Sibiu, precum și  Ordinul Muncii, Ordinul Meritul Cultural şi Serviciul Credincios în grad de Cavaler. A murit la București, pe 24 aprilie 2020.

Nicolae EREM

Custom Image

10 iulie 2024 la 07:46
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 13 ore
Piața Habermann, învăluită în culoare și stil, la Sibiu Fashion Days
În ciuda temperaturilor ridicate din weekend, Piața Habermann din Sibiu a fost plină de evantaie, ochelari de soare...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 15 ore
Sibienii au preferat filmul în aer liber, la „Arini Fest Cinema”
În acest weekend, familiile, cuplurile, dar și cei singuri își pun în rucsac pături, își caută unghiul perfect...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
(UPDATE) Matthew Riccitello, favorit la câștigarea Turului Ciclist al Sibiului după ce trece al doilea linia de sosire la Păltiniș Arena
Americanul are acum 66 de secunde în clasamentul general în fața lui David De La Cruz, iar Turul...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 17 ore
Construiești o casă? Hai azi la Ravago și pornește cu dreptul!
Cei care își doresc o locuință construită bine, cu materiale de calitate și soluții moderne, mai au astăzi...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 19 ore
Zilele Muzicale Româno-Americane au adus “Anotimpurile” pe strada Cetății.
Cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-a transformat vineri seara într-o veritabilă sală de spectacol în aer liber...
Eveniment
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Video/ Pregătiri intense pentru prima seară la Festivalul „Bujorul de Munte”. Drumeţie, mâncare tradiţională şi proiecţie de film
Vineri după-amiază, Gura Râului a intrat în atmosferă de sărbătoare. Festivalul "Bujorul de Munte", eveniment așteptat atât de...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 07.07.2025 PROD, strada PRINCIPALA partial 09:00...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
(UPDATE) Pro-continentala Israel – Premier Tech păstrează tricoul galben, dar în preia Riccitello. (VIDEO) Prima la profesioniști, dar ce victorie pentru american…
Matthew Riccitello este câștigătorul etapei regine la ediția a XV-a a Turului Ciclist al Sibiului. Rutierul american s-a...
Eveniment
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
FC Hermannstadt câștigă ultimul amical de dinaintea debutului noului sezon, 2-0 cu ”călăreții roșii”. ”Dublă” Sergiu Buș!
Sibienii termină presezonul cu o victorie în amicale. Echipa lui Marius Măldărășanu s-a impus, vineri, pe terenul Bazei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
La munte sau la mare? Unde își petrec concediile politicienii Sibiului
O parte dintre politicienii Sibiului și-au făcut deja planuri pentru concediul de vară, în timp ce alții nu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Sibiu în ritm de vară: concerte simfonice, muzică militară și balet în aer liber
După un debut spectaculos al verii muzicale în Piața Mare, unde în seara de 3 iulie, sub bagheta...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Mama Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, canonizată de Biserica Ortodoxă Română
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  Sfântului Sinod al Bisericii...
Eveniment
2 min de citit