Digitalizarea, pusă în discuție la Biblioteca Astra

Acasa >

Articol

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Compania Arcanum organizează vineri, 22 martie 2024, începând cu ora 12, evenimentul "Digitalizare/DigitalizOare?" adresat publicului larg și, în special, profesioniștilor din structurile info-documentare. 
Acțiunea are menirea de a aduce în prim-plan importanța digitalizării din perspectiva conservării și punerii în valoare a colecțiilor diferitelor instituții și prin prisma accesibilizării informației. Se va pune în discuție importanța digitalizării în perioada contemporană, iar specialiștii invitați la eveniment vor încerca să lămurească acest aspect. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Răzvan Pop, manager al Bibliotecii ASTRA Sibiu, va vorbi despre parteneriatul dintre instituția pe care o conduce și compania Arcanum, precum și despre beneficiile în favoarea utilizatorilor. 

Biszak Előd, CEO Arcanum, va evidenția procesele care stau în spatele unei baze de date – de la scanare la utilizarea inteligenței artificiale. 

Ioan Milică, director general al Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu” Iași, va face o expunere privitoare la colaborarea în domeniul digitalizării între o bibliotecă universitară și o firmă privată.

Marius Cosmeanu, jurnalist, va sublinia importanța bazei de date Arcanum pentru un gazetar. 

Ștefan Baghiu, lect. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, va prezenta modul în care este utilizată baza de date Arcanum la ULBS. 

Cristina Dema, muzeograf al Muzeului Presei "Sever Bocu" Jimbolia, va releva informații privitoare la cooperarea dintre muzeu și Arcanum. 

"Digitalizarea este unul dintre procesele importante în bibliotecă, extinzând accesul la informație și cunoaștere, îmbunătățind serviciile oferite și facilitând noi moduri de cercetare și colaborare. Suntem deja în era tehnologiei și ne îndreptăm înspre transformarea completă a ceea ce înseamnă serviciile de bibliotecă, al cărei rol transcende accepțiunea clasică, devenind un centru cultural care coagulează proiecte, idei, manifestări ale comunității. Mai mult ca oricând, resursele info-documentare sunt accesibile publicului, iar acest lucru se datorează digitalizării. Mulțumită acestui efort de a transpune informația scrisă în baze de date digitale, generațiile viitoare vor avea la dispoziție informații reflectate în scrierile din diferite perioade istorice, pentru o mai bună înțelegere a evenimentelor și a evoluției societății ca întreg.” – afirmă Răzvan C. Pop, manager al Bibliotecii ASTRA Sibiu, referindu-se la rolul digitalizării în societatea contemporană.

"Digitalizare/DigitalizOare?” se va desfășura la sediul bibliotecii publice sibiene, în spațiul American Corner Sibiu, corp B, et. 5, începând cu ora 12.

18 martie 2024 la 11:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Cosmin Rus
acum 3 minute
Accident grav pe A1. O persoană a decedat iar alte două sunt rănite
Accident grav pe Autostrada A1 pe sensul Sebeș – Sibiu, în zona localității Cristian. Un autoturism a intrat...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
(ACTUALIZARE) Victorie scurtă cu Poli Iași, gol marcat de Ianis Stoica. Urmează marea finală cu CFR Cluj pentru Cupa României!
FC Hermannstadt câștigă ultimul meci disputat pe teren propriu în actualul sezon, 1-0 cu Poli Iași, golul fiind...
Actualitate
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Neluțu Luca răsuflă ușurat: ”Am avut emoții! Toate meciurile le-am jucat sub o anumită presiune”
Antrenorul ”călăreților roșii”, Neluțu Luca, a reușit să salveze echipa de la barajul pentru menținerea în eșalonul secund...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
”Călăreții roșii” rămân în Liga 2 după victoria cu Afumațiul. Hat-trick Matko Babic!
Echipa din Șelimbăr a câștigat, astăzi, cu 3-0, la Cisnădie, meciul cu CS Afumați, contând pentru ultima etapă...
Actualitate
2 min de citit