Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat al fenomenelor biopolitice. Apărut la Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, volumul aduce în discuție un aspect mai puțin analizat din scrierile lui Michel Foucault, cu accent pe fenomenul biopolitic și articulările lui, prezente în lumea contemporană. Pornind de la o mărturisire tranșantă, aceea legată de proiectarea în spațiul filosofic a acestui „ultim Foucault”, cercetătoare a punctat, de-a lungul prezentării făcute, cele două ipostaze ale unei lecturi aplicate operei filosofului francez, mergând mai departe decât analizele deja cunoscute privind discursul despre putere, supraveghere ori sistemele opresive. De la metoda pe care o explică prin lectura lui Rorty ce „invalidează multiplicitatea lui Foucault (…) omul fără chip nefiind altceva decât secretizarea acelei existențe a lui noi”, la cea propusă prin discuția cu textul lui Deleuze, văzută ca un traseu „dinspre arhivă/cartografiere înspre diagramă”, cartea Viorellei Manolache propune o altă ipostază filosofică, una complementară interpretărilor deja inserate în spațiul autohton și nu numai.
Inedită în peisajul filosofiei românești este, așa cum a subliniat autoarea pe parcursul prezentării, această discuție despre „ultimul Foucault” din „ultimul interviu”, argumentele punând în evidență o componentă mai puțin analizată din scrierile lui Foucault, „conștient că nu doar revoluția s-a încheiat, ci și politica, în sensul său tern și liniar, fiind înlocuită cu/de prevalența politicilor spiritual-interioare”. Această latură spirituală, exploatată inventiv de cercetătoarea sibiană, confirmă un parcurs întors spre sine, în apropierea ultimelor clipe din viață: „A trăi înseamnă a fi bolnav, iar a muri, a-ți vedea sănătatea restabilită”, citează autoarea din Foucault, dând la iveală o propunere în care dialogul corp – trup – spirit se construiește dincolo de reprezentările habituale.
Întâlnirea a avut loc la Atha Retreat, un spațiu deschis de puțin timp în Rășinari, care își propune să devină un hub cultural, cu întâlniri inclusiv literare. „Un gând aparte de recunoștință îi adresăm autoarei, CS III Dr. Viorella Manolache ce ne-a descifrat construcția discursivă a lui Michel Foucault și a redat o dezbatere extraordinară a universului biopolitic. Mulțumim pentru generozitatea cu care și-a împărtășit ideile, parcursul intelectual și esența scrisă a unei munci dedicate. Prezența sa a fost o inspirație vie pentru toți cei prezenți. Concomitent, am fost conduși melodic de sunete discrete, relaxante ale instrumentelor și bolurilor tibetane sub măiestria lui Harel Gal. Momente pline de sens, reflecție și dialog autentic între minte și suflet. Ne bucurăm că am avut alături o audiență atât de frumoasă, venită din mediul academic – profesori, cercetători și pasionați de cunoaștere – care au adus profunzime și calitate dialogului” se arată într-o postare de pe pagina de socializare a Atha Retreat. (D.B.)