De ce să ţii cont când cumperi ferestre pentru casa ta

Indiferent dacă renovezi o casă veche sau construieşti una nouă, vei avea nevoie de ferestre de calitate, pe care să ştii că te poţi baza mai mulţi ani. Ferestrele completează atât aspectul interior, cât şi pe cel exterior al unei case şi pot face o diferenţă uriaşă în ceea ce priveşte confortul şi eficienţa energetică.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Caracteristici esenţiale pentru ferestre

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

  • Aspect – Alege o fereastră care să arate bine, atât din interior, cât şi din exterior şi ţine cont de necesităţi şi de modul în care bate soarele.

  • Eficienţa energetică – Cere informaţii despre factorii care reflectă eficienţa energetică a unei ferestre cum ar fi valorile U (măsoară gradul de izolare a unei ferestre şi cu cât este mai mică, cu atât mai bine) sau geamurile termoizolante Low-E cu argon (care îmbunătăţesc performanţele termice şi blochează o mare parte din căldura şi radiaţiile UV).

  • Funcţionalitate – Testează uşurinţa de manevrare şi vezi cât de lin se deschide şi se închide fereastra. De asemenea, ar trebui să te asiguri că este uşor de curăţat şi că are dimensiunile adecvate pentru a nu bloca spaţiul disponibil.

  • Necesităţi de întreţinere – Pentru a beneficia de confort maxim, ia în considerare ferestre lemn stratificat sau pe cele placate cu aluminiu. Acestea nu necesită prea multă întreţinere şi îşi menţin aspectul impecabil pentru perioade îndelungate.

  • Culori  – Culorile trebuie să completeze designul şi stilul de interior şi de exterior. 

  • Preferinţe de stil – Stabileşte dacă vrei ferestre clasice sau moderne, cu ochiuri sau simple, dintr-o bucată sau din doua bucăţi.

 

 

Stiluri de ferestre

 

Alegerea stilului de fereastră ar trebui să ţină cont de arhitectura casei, de designul interior dar şi de scopul şi funcţia ferestrei. Poţi opta pentru:

  • Fereastra de tip copertină – Este articulată în partea de sus şi se deschide spre exterior. Acest stil de fereastră ţine apa departe de zona deschisă şi se recomandă a fi instalate în garaje sau deasupra uşilor. Daca sunt poziţionate deasupra nivelului ochilor, asigură ventilaţie şi intimitate în acelaşi timp.

  • Fereastra bovindou – Constă într-o  fereastră centrală marginită pe ambele părţi de ferestre duble sau batante, în unghiuri de 30 sau 45 de grade. Oferă deschidere şi conferă camerei în care sunt montate un plus de spaţiu şi este perfectă pentru a crea un loc de relaxare sau de citit.

  • Ferestre batante – Sunt ferestrele cu o singură cercevea rabatabilă spre stânga sau spre dreapta, care se deschid cu un mâner. Oferă mai multă ventilaţie decât alte modele de ferestre şi sunt mai înalte şi mai puţin late, dar nu se recomandă pentru zonele cu trafic.

  • Ferestre fixe – Nu se deschid, au rol decorativ şi sunt utile pentru a îmbunătăţi lumina din interior sau pentru a permite vederea către exterior.

  • Ferestre cu suspendare simplă –  Sunt ferestre cu cercevea inferioară care se deshid prin glisare în sus.

  • Ferestre glisante – Se deplasează orizontal dintr-o parte în alta şi sunt recomandate pentru zonele greu accesibile cum ar fi cele de deasupra unei chiuvete.

 

Materiale pentru ferestre

 

Când achiziţionezi ferestre este esenţial sa ţii cont de tipul de materiale folosite pentru rama şi cercevea. Vei putea alege din mai multe materiale:

  • Aluminiu – Deşi sunt mai puţin costisitoare, ferestrele din aluminiu sunt şi mai puţin eficiente din punct de vedere energetic. Din păcate, acestea permit pierderile de căldură si condensul în jurul ramei şi nici nu pot fi vopsite.

  • Fibra de sticlă – Din punct de vedere energetic, este printre cele mai eficiente materiale. In plus, nu se deformează, nu se umflă, nu putrezeşte şi nici nu este afectat de condiţiile vitrege de vreme sau de climă. Totuşi, ferestrele din fibră de sticlă sunt mai scumpe decât cele din aluminiu sau vinil.

  • Vinilul –  Este printre cele mai populare materiale si, totodată, printre cele mai durabile. Totuşi, chiar dacă este disponibil într-o mare varietate de culori, nu se poate revopsi în cazul unei renovări. De asemenea, poate fi afectat de variaţiile de temperatură care îl fac ineficient din punct de vedere energetic.

  • Lemnul – Este prima opţiune pentru cei care doresc ferestre frumoase, de calitate superioară şi eficiente din punct de vedere energetic. Acestea nu sunt afectate de temperaturile extreme şi sunt mai puţin predispuse la condens. Multe ferestre din lemn sunt placate la exterior cu aluminiu sau vinil, ceea ce facilitează întreţinerea.

11 septembrie 2022 la 06:33
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
Ansamblul Folcloric „Purtata Avrigului” – o poveste pentru un sfert de secol de activitate
Povestea frumoasă a celor 25 de ani trecuți de la înființarea Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”, structură artistică ce...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Poliţia sibiană – acţiune de prevenire a accidentelor pentru motociclişti
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Sibiu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu au desfășurat duminică, pe DN 7,...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 ore
(Video) Atunci și acum: strada Semaforului, după 36 de ani
Strada Semaforului e, în prezent, una dintre cele mai circulate artere din Sibiu. Pentru cei care nu-și mai...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 6 ore
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 6 ore
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Alcoolul și violența domestică, „actorii principali” ai weekend-ului
Polițiștii au avut din nou un weeekend plin de evenimante. Aceștia au desfășurat 27 de acțiuni punctuale și...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Cosirea vegetației sau trasarea marcajelor, printre lucrările ce vor fi efectuate pe drumurile județului, în această săptămână
Muncitorii de la Drumuri și Poduri SA Sibiu continuă lucrările de reparații și întreținere pe drumurile județului, lucrări...
Actualitate
3 min de citit
acum 8 ore
Dacă l-ați văzut, anunțați urgent Poliția!
Un bărbat de 29 ani din comuna Blăjel este căutat de polițiștii sibieni după ce a plecat de...
Actualitate
1 min de citit
acum 8 ore
Lucrări pe drumurile naționale: Cârțișoara – Bâlea Lac și în zona localității Țapu
Conducătorii auto trebuie să circule cu atenție sporită dacă în itinerarul lor sunt incluse Transfăgărășanul și DN 14B. Reprezentanții...
Actualitate
1 min de citit