Dar numai dacă este realizat cu un scop folositor. În cazul nostru este vorba de visul unor dornici de a avea un mijloc de transport chiar mai deochiat, TRABANT-ul, cu care să ajungă împreună cu familia în locurile dorite, pe orice vreme.
Chiar dacă uzinele VEB din RDG în cei 33 de ani de funcționare au reușit să producă peste 3 milioane de exemplare, doritorii de cumpărare stăteau 2 – 3 ani pe lista de așteptare. Nu degeaba au circulat în public cele mai haioase și răutăcioase bancuri pe seama mărcii, TRABANT … S-a terminat și epoca sa de aur. Ultimul exemplar al Trabantului, P601a părăsit banda de fabricație din Zwickau la data de 25 iulie 1990. Printre ultimii beneficiari, după 3 ani de așteptare mă aflam și eu în culmea fericirii. Au urmat însă vremuri grele pentru toți trabantiștii din Europa. În scurt timp s-a terminat și cu producerea pieselor de schimb, dar am rămas și fără specialiști în domeniu. Numai noi știm, cu câte sacrificii am putut rămâne în circulație până în zilele noastre.
În anul 2005 la întâlnirea trabantiștilor din Sibiu, organizată de subsemnatul, am reușit să ne adunăm peste 70 de posesori de Trabanturi. Scopul principal a fost să ne cunoaștem mai bine, să aflăm ce nevoi avem și cum ne putem ajuta între noi prin schimburi reciproce. Dar odată cu mărirea vitezei de mișcare și deschiderea porților pentru mijloace auto moderne cu consum minim, au venit vremuri și mai grele peste noi, multe trabanturi au ajuns la fier vechi pe bani de nimic. Cei împătimiți supraviețuim tot mai greu. Ne puteți număra pe degete… În schimb a crescut numărul admiratorilor și bucuria noastră, că mai existăm încă puțin …
Prima zi din 2024 am început-o cu dreptul și cu ceva speranțe de prelungire a supraviețuirii noastre. Am primit o importantă donație de piese de schimb noi și în stare bună, plus un motor de rezervă fără probleme. M-am bucurat ca un copil cu gândul că îi pot ajuta și eu pe alți supraviețuitori cu piese de schimb din care am dubluri. Așa va ajunge “Darul din dar să facă rai.”
Doamne, îți mulțumim din suflet, că ai arătat drumul acestor donatori minunați din Germania spre Sinaia găsindu-ne pe noi, sibienii, cei mai merituoși pentru acest dar salvator.
Mii de mulțumiri și LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE!, soților M. Nu vă vom uita niciodată!
IOSIF DERZI – BUNICUL,
cu trabantul roșu