D.S.V.S.A. Recomandări pentru perioada Postului Paștilor

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

   În perioada Postului premergător Sărbătorilor de Paşte, populaţia care respectă această tradiţie creştină solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv, produse de morărit şi panificaţie, soia, fasole, mazăre, alte sortimente de legume, fructe, verdeţuri proaspete, produse de patiserie şi zaha­roase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit.

Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente. care se regăsesc la procesare sau în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor) respectiv prin : 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

– contaminare biologică – bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi,

– contaminanţi chimici – care includ sub­-s­tanţe chimice provenite din mediu, conta­minanţi, metale grele sau alte reziduuri.

Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi obţinută şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

Legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţ alimentar obligă operatorii din acest domeniu de activitate să garanteze că alimentele sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei.

În aceeaşi măsură pentru prevenirea apariţiei unui disconfort alimentar, sau toxiinfecţii alimentare  sunt responsabilizaţi, în contextul normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi consuma­torii de alimente specifice aceastei perioa­de, cu respectarea unor recomandări care se referă la:

– achiziţionarea alimentelor de origine non-animală specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specia­litate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul "stradal";

– citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare ambalate, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate;

– păstrarea corectă a alimentelor pentru a evita deprecierea calitativă – în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz;

– evitarea manipulării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni la nivelul degetelor de la mâini;

– păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă, etc);

– folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile;

– spălarea atentă a fructelor, a zarza­vaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude;

– asigurarea condiţiilor de protecţie nece­sare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte, rozătoare, sau alte animale;

– gestionarea corectă a resturilor menajere.

Cu referire la aprovizionarea cu peşte sau produse din peşte, alimente care se pot consuma în anumite zile din perioada Pos­tului premergător Sărbătorilor de Paşte, atenţionăm ca populaţia să cunoască următoarele:   

– Peştele se comercializează în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată etc.

– Comercializarea acestuia este admisă numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar- veterinar.

– Nu cumpăraţi peşte dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsând urme care nu mai revin la normal.

– Nu cumpăraţi peşte refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).

– Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar.

– Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată. 

– Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

– În situaţia în care consumatorii constantă neconformităţi privind calitatea produselor alimentare achiziţionate se recomandă solicitarea medicilor veterinari arondaţi, sau a specialiştilor în domeniu din cadrul D.S.V.S.A. judeţeană, pentru a se interveni operativ şi eficient.

Dr. Ioan Viorel Penţea – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Sibiu

28 martie 2022 la 19:56
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 14 minute
Cum dispar plăcile memoriale de pe clădirile din Sibiu, prin metoda “le-am dat jos ca să nu mai fie sus”
Plăcile memoriale sau comemorative de pe clădirile unei localităţi sunt o dovadă că acolo a fost o bucată...
Actualitate
9 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Patru locuri din județul Sibiu unde ne putem răcori vara aceasta
Vara s-a instalat deja, iar sibienii caută soluții rapide pentru a face față temperaturilor ridicate. De la lacurile...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 26.06.2025 RASINARI, strazile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
SONDAJ/ Copiii trăiesc fiecare moment oferit de FITS: „Este un festival interesant, frumos și balonos”
Mii de sibieni și turiști se bucură în aceste zile de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 8 ore
Ziua Universală a Iei, în curtea Muzeului Municipal Mediaș
La Mediaș, Ziua Universală a Iei va fi celebrată vineri, 27 iunie 2025, începând cu ora 15, printr-un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Advertorial: Poziția grupului PSD din Consiliul Județean Sibiu privind criza de la Filarmonica Sibiu
În urma declarației recente a conducerii Filarmonicii Sibiu, care afirmă că "în acest moment, consilierii județeni sunt singurii...
Actualitate
3 min de citit
acum 9 ore
Miercuri se execută lucrări de reparații la rețeaua electrică din Valea Avrigului
Proprietarii de pensiuni, case de vacanță ori imobile de locuit, precum și cei ce desfășoară activități economice în...
Actualitate
1 min de citit
acum 10 ore
De Ziua Drapelului Național, la Mediaș
La Mediaș, Ziua Drapelului Național va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente festive, pe care primăria municipiului, în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 10 ore
Consiliul Județean Sibiu scoate la licitație contractul pentru achiziția de echipamente moderne pentru tratarea AVC
Consiliul Județean Sibiu face încă un pas important pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților cu accident vascular cerebral...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Luni cu ghinion pentru doi sibieni: unul a ajuns în penitenciar, altul are dosar penal
Săptămâna a început prost pentru doi bărbați. Un rășinărean a fost reținut de polițiști, în baza unui mandat...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 10 ore
Făgăraș Fest 2025 vă așteaptă între 11 și 13 iulie, la Sebeșu de Sus – Valea Moașei
În perioada 11 – 13 iulie, la Sebeșu de Sus – Valea Moașei se va desfășura cea de-a...
Actualitate
8 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 11 ore
Se oprește apa pe timpul nopții, în Șoroștin
Autoritățile locale din Șeica Mică le aduc la cunoștință locuitorilor din Șoroștin că începând din această săptămână vor...
Actualitate
1 min de citit