Cum vă puteți da seama dacă aveți diabet? Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea dumneavoastră?

Acasa >

Articol

Diabetul zaharat este cea mai răspândită boală la momentul actual și ne confruntăm cu o creștere alarmantă a incidenței. Studiile efectuate de-a lungul anilor în țara noastră arată că 1 din 10 români suferă de diabet zaharat, iar mai îngrijorător este faptul că această boală a început să fie diagnosticată la vârste tot mai tinere. Judeţul Sibiu se află în topul judeţelor din România unde speranţa de viaţă, la pacienţii cu diabet zaharat a crescut semnificativ. Diabetul zaharat este o boală cronică ce apare atunci când pancreasul nu este capabil să secrete insulină, sau când aceasta este secretata , organismul nostru nu o poate utiliza corespunzător. Incapacitatea pancreasului de a produce insulină sau de a o utiliza, duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge ( hiperglicemie). Expunerea organismului pentru mult timp la un nivel mare de glucoză duce la consecințe semnificative și la apariția complicațiilor acestei boli, fiecare necesitând o terapie aparte. Există mai multe tipuri de diabet, cele mai des întâlnite forme fiind reprezentate de diabetul zaharat de tip 2, respectiv diabetul zaharat de tip 1. Cel mai frecvent este diabetul zaharat de tip 2, pe care probabil mulți îl cunoaștem sub denumirea de diabetul adultului sau vârstnicului sau diabetul asociat cu obezitatea, însă, din păcate, în prezent, diabetul de tip 2 apare la vârste din ce în ce mai tinere. Este trist acest lucru deoarece aceste persoane tinere au timp pe parcursul vieții să dezvolte și complicațiile acestei patologii dacă nu au un control glicemic optim. Cum ne dăm seama daca avem diabet ? Exista câteva simptome cel mai frecvent întâlnite.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Acestea sunt reprezentate de: sete excesivă și gură uscată (polidipsie), urinare frecventă (poliurie), lipsă de energie, oboseală, foame imperioasă (polifagie), scădere în greutate, furnicături sau amorțeli în mâini și picioare, vindecare lentă a rănilor, infecții recurente ale pielii, vedere încețoșată. Diabetul zaharat de tip 2 este de foarte multe ori asimptomatic pentru o perioadă îndelungată de timp, în timp ce diabetul de tip 1 se diagnostichează, de obicei, după simptome. Pacientul în cauză nu ştie că are diabet, însă organismul său îi dă anumite semnale: începe să scadă în greutate, să bea foarte multă apă, să se trezească noaptea să urineze. În situația dată pacientul trebuie să se adreseze medicului de familie sau medicului diabetolog în vederea efectuării unui set de analize. Dacă boala se diagnostichează se va iniția tratamentul corespunzător. La polul opus, în afara cazurilor excepţionale, atunci când glicemia este foarte mare, diabetul de tip 2 nu dă simptome, iar daca pacientul nu-și face periodic analizele de sânge nu va știi ca are glicemia crescuta. Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 se diagnostichează întâmplător. Din păcate, la momentul actual, există o multitudine de cazuri de diabet nediagnosticate. Ambele tipuri de diabet pot fi controlate, la fel cum ambele pot duce la complicaţii invalidante, la amputaţii, pierderea vederii sau alte complicaţii (boli cardiovasculare, insuficienţă cardiacă). Glicemia este o analiză inclusă in bilanţul anual pe care este bine să-l facem cu toţii.

Noile ghiduri medicale recomandă ca screeningul diabetului zaharat tip 2 să fie făcut începând cu vârsta de 45 de ani la persoanele fără factori de risc asociați. Dacă există factori de risc precum supraponderea, obezitatea, istoricul familial (rude de gradul 1 sau 2 cu diabet zaharat tip 2, diabet gestational pe timpul sarcinii, greutatea la naștere a fătului mai mare de 4 kg, persoana respectivă trebuie să-și monitorizeze anual valoarea glicemiei. Este important sa facem screeningul diabetului pentru a putea fi diagnosticat în faze incipiente sau chiar în faza de prediabet pentru a putea evita nenumăratele probleme de sănătate asociate unui diabet zaharat necontrolat. Testele cel mai frecvent folosite pentru diagnostic sunt reprezentate de valoarea glicemiei bazale, ”a jeun”, hemoglobina glicozilată care este o analiza de sânge care furnizează informații privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni. Valoarea glicemiei in limite normale este sub 100 mg/dl, respectiv a hemoglobinei glicozilate sub 5,6%, testul de tolerantă la glucoză. Dacă ne dorim să prevenim apariția diabetului zaharat de tip 2 trebuie să adoptăm o alimentaţie echilibrată, activitate fizică zilnică, să ne odihnim și nu în ultimul rând să ne urmărim constant greutatea corpului. În special în cazul diabeticilor, a persoanelor cu obezitate şi a vârstnicilor, periodic sunt necesare analize şi măsurarea greutăţii corporale. Cântarul şi glucometrul nu trebuie să lipsească unei persoane supraponderale, obeze sau unui pacient deja diagnosticat cu diabet zaharat. În cadrul Clinicii Proctoven, pacienții cu diabet zaharat beneficiază de consultații și tratament gratuit prin CNAS.

 

Dr. Denisa Tănăsescu

Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție si Boli Metabolice Clinica Proctoven

Șef de lucrări Facultatea de Medicină

08 martie 2023 la 11:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 52 minute
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Elevii sibieni au obținut rezultate bune la concursul „Prietenii Pompierilor”
Etapa județeană a concursului „Prietenii Pompierilor”, dedicat elevilor pasionați de activități de prevenire și intervenție în situații de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit