Cum arată piața forței de muncă în Sibiu. Ce joburi ar putea fi înlocuite de AI și roboți

În aceste luni, angajații au resimțit o tensiune la nivel global. Știrile alarmiste care anunțau că multinaționalele, și nu numai, vor concedia sute de angajați au creat panică în rândul acestora. Pentru a afla cum arată în prezent piața forței de muncă din Sibiu, am trecut pragul celor de la Atom HR, o agenție de recrutare cu 20 de ani de experiență.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Finalul anului trecut și începutul acestui an au adus o scădere destul de semnificativă pe piața muncii. Compania pe care o conduce lucrează foarte mult cu firme din domeniul producției, iar această scădere s-a resimțit puternic. Totuși, potrivit lui Virgil Aldea, manager al agenției de recrutare, de aproximativ o lună, producția a început efectiv să își revină: „Sunt multe posturi disponibile, în special pentru muncitori necalificați, cum ar fi montatori subansamble și operatori în fabrică. Însă și personalul calificat este foarte căutat, sudorii fiind un exemplu clar în acest sens”.

El a mai precizat că sunt căutați și mecanici, electromecanici, precum și operatori pe mașini cu comandă numerică. Zona tehnică, în general, are o cerere ridicată, fiind nevoie de oameni cu calificări în domeniul tehnic. În construcții, spune el, se caută mai degrabă persoane calificate, cum ar fi instalatori, electricieni sau specialiști în finisaje. De asemenea, odată cu apropierea sezonului estival, crește și cererea de personal în zona HoReCa.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tinerii, tot mai dezinteresați

Dacă în anii trecuți terasele restaurantelor erau pline de adolescenți care își doreau să strângă bani, acum lucrurile stau aproape invers. Tiberiu Blaga, specialist HR, spune că tinerii nu mai sunt la fel de interesați, iar în prezent cei care lucrează în HoReCa vin din Nepal sau Bangladesh.

,,Este o criză și la nivelul acesta, nu prea se mai găsesc tineri interesați. Sunt foarte puțini cei care mai lucrează pe timpul verii sau interesul lor este mult mai scăzut. Și cei din HoReCa se plâng de lipsa de personal. Acesta este și motivul pentru care, în prezent, în tot ce înseamnă activitate în bucătărie — cu excepția postului de bucătar-șef, unde doar în cazuri rare mai găsești astfel de oameni — posturile de debarasare, servit mese, curățenie, ajutor de bucătar, spălat vase sunt ocupate aproape exclusiv de cetățeni extracomunitari. Noi avem un singur client care a spus pas de fiecare dată când i-am propus serviciul acesta și a ținut să precizeze: Cât mai pot, angajez doar cetățeni români”, precizează Tiberiu.

,, Sibiul este foarte axat pe domeniul automotive. Este sectorul care a cunoscut cea mai puternică dezvoltare, cei mai mulți investitori venind din zona aceasta. Însă, din cauza trecerii de la motorul cu combustie internă la cel electric, automotive-ul traversează acum o perioadă de declin. Mai corect spus, este o tranziție, dar o tranziție care seamănă mai mult a declin, pentru că eu nu văd cu ochi buni viitorul acestui domeniu în Europa. Vin foarte puternic din urmă producătorii chinezi. Dacă nu se vor lua măsuri ferme și clare la nivelul Uniunii Europene, chinezii vor domina piața. Am discutat cu specialiști din domeniu, iar concluzia e clară: chinezii sunt mult peste dezvoltatorii și producătorii europeni de mașini, cel puțin la capitolul tehnic. Din cauza asta, companiile au fost nevoite să strângă cureaua și să facă diverse concedieri. Totuși, cum spuneam, de aproximativ o lună, producția s-a reluat în multe dintre firme, dar acest lucru s-a întâmplat mai ales acolo unde companiile au reușit să se reinventeze”, adaugă Virgil.

IT-ul, la pământ

Managerul agenției ne-a mai spus că în zona IT, se resimte o scădere fără precedent. Potrivit acestuia, în cei aproximativ 20 de ani de activitate în domeniul resurselor umane, nu a întâlnit niciodată o astfel de reducere a cererii pentru specialiști IT. Acest declin este influențat în principal de două cauze. Prima este începutul automatizării și al inteligenței artificiale, care schimbă modul în care se desfășoară proiectele.

A doua cauză, mai amplă, ține de structura pieței locale de IT din România. Multe firme de IT care au angajat oameni sunt, în realitate, subcontractori pentru companii mari precum Oracle, Meta sau altele. Când aceste companii au început să reducă costurile, au decis să păstreze cât mai mult personalul propriu, în timp ce au redus sau întrerupt colaborările cu subcontractorii, păstrând proiectele în interiorul echipelor lor.

Ne ia AI-ul locul?

Virgil ne-a mai spus că inteligența artificială va fi, de acum înainte, un factor major și va afecta foarte mult următoarele generații: ,,Încă lumea nu conștientizează, sau conștientizează foarte, foarte puțin impactul pe care îl va avea. Va fi o a doua revoluție industrială. Pentru cei care urmăresc domeniul, toate marile companii de tehnologie investesc sume uriașe în inteligența artificială. Dar nu în inteligența artificială așa cum o percepem noi, adică doar ca pe GPT. În domeniul resurselor umane, părerea mea este că jobul consultantului care se ocupă de administrare și salarizare, partea de payroll, va dispărea din echipă. Munca acestei persoane va fi preluată de programe automatizate bazate pe inteligență artificială. Și aceste programe nu fac greșeli. Ce nu va dispărea, în schimb, este munca recrutorului. Recrutorului profesionist, desigur. Există și în prezent roboți și programe care fac recrutare, dar acestea nu ating nici pe departe performanța unui recrutor bun, care știe să facă selecție și recrutare de personal, cel puțin în acest moment.

Un alt puncta tins a fost despre faptul că ar trebui să ne educăm copiii și oamenii astfel încât cuvântul cheie să fie adaptabilitatea. În ceea ce privește juniorii, este important să li se ofere cât mai multe oportunități pentru a-și dezvolta spiritul critic, creativitatea și asumarea responsabilităților.

Virgil crede că anumite joburi, deși în prezent sunt foarte căutate, vor dispărea în viitor. El menționează în special jobul de economist, care ar urma să dispară, rămânând însă în zona economică doar controlerul financiar și specialistul în contabilitate, cel care trebuie să semneze documentele. Tot ce ține de declarații, facturi și alte sarcini administrative va fi preluat de programe automatizate.

De asemenea, manager-ul consideră că o parte din avocați vor dispărea, rămânând doar cei specializați. Consultanța juridică va fi în mare parte automatizată, iar oamenii vor putea primi rapid, de la „roboți”, pașii și soluțiile pentru problemele lor. El explică că munca unui avocat bun constă în cunoașterea pârghiilor și portițelor legale, iar inteligența artificială poate procesa și oferi aceste informații mult mai rapid și eficient, învățând continuu pe parcurs.

Autor
14 iulie 2025 la 11:48
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 15.07.2025 NEMSA, strada...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 3 zile
O femeie din Sibiu, în stare gravă după un șoc septic cauzat de o piatră la rinichi. Familia cere sprijin pentru tratament
Pe 27 mai, Cristea Rodica, o femeie din Sibiu, a suferit un șoc septic provocat de o piatră...
Social
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Doi sibieni, reţinuţi de poliţie pentru furt. Medieşanul acuzat de înşelătorie, pus sub control judiciar
Polițiștii sibieni au reținut doi tineri, ambii din Sibiu, în vârstă de 21 și 28 de ani, care...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 4 zile
Binder Lake Triathlon – Sport cu scop, energie cu inimă
Sibiul aleargă, pedalează și înoată pentru o cauză nobilă Pe 13 iulie, Sibiul devine gazda unui eveniment cu totul...
Social
3 min de citit
acum 5 zile
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar 1 11.07.2025 SELIMBAR, str....
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 zile
Am fost pe la cişmelele şi punctele de hidratare din centru. La Sibiu o fi cald, dar măcar ai de unde bea apă
Sibiul nu este de puţină vreme un pol al căldurilor tropicale (şi nu e nimic exagerat în expresia...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 zile
Activitate “normală” a poliţiei, zilele acestea: un reţinut pentru înşelăciune, alcool la volan şi un ordin de protecţie
Ziua de 8 iulie a fost una relativ bogată în evenimente pentru poliţiştii sibieni. O persoană reţinută pentru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 5 zile
Municipiul Sibiu stă „bine” în materie de criminalitate: locul 1 pe judeţ. Pe ţară este în coada clasamentului
Municipiul Sibiu se află pe locul I pe judeţ în materie de criminalitate, la nivelul anului trecut, conform...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 zile
E vreme de caniculă. Ce recomandă poliţiştii atunci când pleci la drum
IPJ Sibiu transmite că, în contextul temperaturilor caniculare din ultima perioadă, polițiștii oferă participanţilor la trafic un set...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 săptămână
Mamă a doi copii, diagnosticată cu cancer agresiv. Are nevoie urgentă de ajutor
Alexandra Joldes, mamă a doi copilași, a fost diagnosticată recent cu o formă agresivă de cancer rinofaringian. Pentru...
Social
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 săptămână
„Exploratori în Satul Luminii” – mișcare în natură, socializare, voie bună și alte provocări, la Sadu
„Exploratori în Satul Luminii” este o nouă și inedită inițiativă a Primăriei comunei Sadu, sprijinită de partenerii Asociația...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Motociclistă accidentată pe Şoseaua Alba Iulia
IPJ Sibiu informează că polițiștii rutieri au intervenit la un accident produs pe Șoseaua Alba Iulia. Polițiștii au...
Actualitate
1 min de citit