Vineri, 1 septembrie, în comuna Valea Viilor a fost sărbătoare, prilejuită de inaugurarea școlii gimnaziale „Marțian Negrea”, după un amplu proces de renovare. Evenimentul merită consemnat și chiar analizat, cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut din fondurile Ministerului Educației sau fonduri europene nerambursabile, școala și grădinița fiind reabilitate printr-o finanțare combinată: 90% – asigurat de o asociație, iar 10% din fondurile bugetului Consiliului Local și Primăriei Valea Viilor. Iar asociația care a inclus în programul propriu această investiție în Valea Viilor, nu este o asociație locală, nici regională. Programul ambițios de a renova și dota în 2023 – 9 școli, a intervieva zeci de oameni de valoare pentru a crea 100 de videoclipuri inspiraționale și a deschide orizonturile pentru 50 de copii participanți în tabăra coolturală, este susținut de asociația BookLand. Un ONG născut din dorința de a-i ajuta pe tineri să redescopere dragostea față de lectură, asociația din București are ca model pe reformatorul învățământului românesc, acad. Spiru C Haret (1851-1912) – vizionarul care a construit 2500 de școli în 10 ani – în acele vremuri neexistând linii de finanțare și fonduri europene. După modelul marelui matematician, ministru al educației (de 3 ori) și cel mai mare reformator al școlii românești, BookLand a constatat starea deplorabilă a imobilelor școlare și a mobilizat și coalizat zeci de companii private, pentru a finanța aceste reabilitări.
După reabilitarea școlii din Boița (în 2021), între cele 30 de școli calificate (în 2022) și 10 școli (în 2023), o singură școală este din județul Sibiu: școala gimnazială „Marțian Negrea” Valea Viilor, fondată în urmă cu peste un secol, în 1921.
Programul „Împreună construim oameni” – o campanie națională de renovare a 67 de școli până în 2022 și 9 școli (în 2023), inclusiv demararea construcției primului campus preuniversitar (învățământ tehnic dual) din mediul rural, este unul foarte ambițios, având un logo istoric și moralizator: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” (Spiru Haret).
Evenimentul s-a desfășurat în prezența lui Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria, care a participat în calitate de reprezentant și ambasador onorific BookLand. De altfel, asociația a reușit să atragă personalități importante ca ambasadori BookLand, între aceștia putând enumera actorul, eseistul și regizorul de teatru Dan Puric, jurnalistul britanic Charles Ottley, actrița de film, scenă și televiziune Maia Morgenstern, regizorul și scenaristul Cristi Puiu și mulți alții, toți fervenți susținători ai educației. Prezența importantului invitat în curtea școlii renovate a reprezentat un moment istoric pentru întreaga comunitate, conducerea primăriei și a școlii organizând un program complex pentru toți invitații care au ținut să cunoască și să recunoască comunitatea din Valea Viilor, un sit UNESCO care luptă pentru promovarea patrimoniului și a tradițiilor locale. Deschiderea manifestărilor a făcut-o cunoscutul ambasador, sibianul Emilian – Horațiu Hurezeanu (n.26 august 1955), scriitor și jurnalist, cel care în 1982, pleca la Viena, din calitatea de avocat la Mediaș, pentru ca din 1998 să devină „Cetățean de onoare” al Sibiului, iar din 2015, să-și construiască o carieră de ambasador în Germania și Austria, cele mai importante și influente țări din Europa Centrală și de Est. Ambasadorul onorific, Emil Hurezeanu a remarcat că manifestarea se desfășoară imediat după „Ziua Limbii Române – Graiul nostru nepieritor”, în prezența tuturor factorilor interesați – primarul comunei Ilie Avram Pinte, directorul școlii Daniela Vasiliu, constructorii lucrărilor de renovare și nu în ultimul rând cadrele didactice, despre care distinsul invitat afirma că: «cu ei începe și când e vorba de casă, … și când e vorba de suflete, și când e vorba de mentalități, învățătoarele, profesorii care păstoriți aici … au meritul cel mai important, ei rămân … copiii se înșiră în promoții, în generații, dumneavoastră rămâneți mereu tineri, trebuie să aveți de a face cu ei și ați meritat acest cadou, care este o școală nouă, un stup, un fagure, în care sunt multe alveole mici, … viața la început cu bucurie, activă … și acest fagure are astăzi alt chip, pentru că există pe lângă autoritatea statală, … care nicăieri și niciodată nu le poate face pe toate și atunci, de ani de zile, este meritul democrației, este meritul societăților deschise, au apărut și organizațiile neguvernamentale, au apărut și oameni cumsecade – care nu au dispărut de altfel niciodată – și a apărut acest efort comun în afara obligației autorității … , facem tot ce putem, dincolo de asta însă, există efortul pe care îl fac în fiecare zi profesorii …».
Primarul comunei Valea Viilor, Ilie Avram Pinte, a ținut să menționeze că pe lângă bucuria și satisfacția inaugurării școlii vechi – care după aproape un an de lucrări, îndelung analizate și planificate cu întreaga conducere a primăriei, a școlii cu constructorul și dirigintele de șantier – acum arată ca o școală nouă, la standarde europene, cu săli de clasă de o estetică ireproșabilă, mobilier nou, cu un aranjament diferit de la o clasă la alta … în prezent „…. deja se derulează, tot prin Primărie și Consiliul Județean Sibiu, un proiect de dotări complexe a tuturor spațiilor de învățământ, cu mobilier și aparatură modernă. Nu am uitat nici de școala nouă, unde derulăm un proiect de modernizare, renovare și eficientizare energetică, prin Programul Național de Reziliență și Redresare, de asemenea cu fonduri europene … ”. În aplauzele asistenței s-a intonat imnul comunei Valea Viilor, cu versuri inspirate din conștiința rurală, un adevărat simbol de afirmare al identității locului: „Scumpă glie românească, te salut … În frumusul Vorumloc, Ardealule te salut. Dumnezeu să te ocrotească să ai parte și mult spor, sub stindardul tricolor, fiii tăi să se înfrățească, Românie te salut, cuib în care m-am născut ”. Poeziile și cântecele patriotice interpretate de elevii școlii – coordonați de prof. Gabriela Pușcă – a încheiat programul oficial, toți cei prezenți fiind invitați să viziteze noile săli de clasă ale școlii și grădiniței. Iar cele două corpuri de clădire, proaspăt renovate în perioada octombrie 2022 – august 2023, au încântat, totul fiind realizat pentru ca cei 90 de elevi ai acestei școli să se bucure de condiții excelente de învățătură.
Sibianul Emil Hurezeanu și „România Educată!“
Lecturând programul „România educată” – Viziune și strategie 2018 – 2030, încă din primele rânduri ale capitolului: „Educația este șansa României Centenare!”, aflăm contextul actual dificil: «România Centenară trebuie să facă față provocărilor lumii – o lume globală, competitivă și tehnologizată, în care inovarea și evoluția tehnologică au loc într-un ritm din ce în ce mai alert – o lume în care capacitatea indivizilor, dar și a societății în ansamblu, de a se adapta rapid este cea care face diferența. (…) Cele 15 transformări preconizate pentru România până în 2030, …, au fost conectarea permanentă la internet, dinamica accentuată a profesiilor, scăderea și îmbătrânirea populației, tot mai concentrată în jurul orașelor dinamice, creșterea diversității familiilor, apariția de noi abordări ale democrației participative (de exemplu cetățenia electronică), creșterea diversității etnoculturale; robotizareea avansată; creșterea ponderii serviciilor în economie; adâncirea inegalității sociale; creșterea impactului schimbărilor climatice; repolarizarea lumii, care devine policentrică; dezvoltarea realității virtuale; creșterea incidenței bolilor cauzate de stres, creșterea competiției globale pentru talente».
În condițiile în care toți tinerii din comunele periferice orașului Copșa Mică, au cunoscut prăbușirea economiei orășenești (mulți fiind navetiști) – din ultimele trei decenii –, deficitul forței de muncă de pe piața zonală fiind cunoscut, iar bunăstarea devenind o adevărată prioritate în selecția locului de muncă, vizita amsabadorului Emil Hurezeanu în Valea Viilor a fost un moment istoric și foarte important, prea puțin valorificat educațional și mediatic.
Domnia sa, în 2022, acorda un interviu revistei „Observatorul cultural” (nr. 111) – intitulat semnificativ „A treia cale”, din care reproducem selectiv: «Există mai multe feluri de a pleca dintr-o țară, mai multe feluri de a trece o graniță și, implicit, de a lupta. Există mai multe feluri de a te intoarce acolo de unde ai plecat. (…) Carisma indubitabilă a lui Emil Hurezeanu a fost mereu dublată de o anumită aură de mister. Însă oricine îndrăznește să circule pe alt drum decât cel al majorității este exilat adesea în colțul umbrei și al misterului». Iar la întrebarea redactorului „Ati publicat numai la Echinox sau și în Tribuna? Și care a fost legătura dumneavoastră cu Tribuna?”, publicistul Emil Hurezeanu răspundea «Eram, într-adevăr, agent dublu. De fapt, am debutat la Sibiu, în revista Transilvania. La Echinox era un fel de grup școală, capelă, mai elitist, prin forța lucrurilor. Toți erau studenți, care lucrau împreună cu profesorii lor. Revista apărea în 1000 de exemplare, avea o libertate insulară, indiscutabilă, era editată de Universitate, era trimisă în plicuri la adrese precise, la Marin Preda sau Geo Bogza, de exemplu, și la numeroși scriitori și critici din străinătate. Nu avea nici un fel de grijă financiară pentru că era editată de UASCR Babes-Bolyai. Totul era un fel de ficțiune întreținută cu acordul autorităților de partid universitare. … Tribuna era cea mai importantă scenă pentru ieșirea în lume. Echinoxul era o insulă. Tribuna era un estuar, ca și Steaua. Acolo scriam cronici de film – filme rusești, poloneze. Am publicat și poezie. Adevărul este că nu am intrat niciodată în nici un fel de gașcă, neavând o filieră clujeană (…) Eu veneam de la Sibiu, eram student la Drept, am nimerit cumva între cele două grupuri, iar Tribuna nu mi-a refuzat textele pentru că îi frecventam pe cei de la Echinox. Știam, pe de altă parte, că nu poti publica la Dacia decât dacă publici la Tribuna, decât dacă treci prin cenaclul lor. Altfel era mai greu. Trebuia să fii foarte talentat, iar eu nu eram. „Pentru mine, literatura nu era o profesie“!».
Astăzi știm că Emil Hurezeanu are o mică operă literară, între lucrările publicate fiind și „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc (1996-2015)“. Invitat să cunoastră patrimoniul cultural al sitului UNESCO Valea Viilor, distinsul invitat a descoperit o gospodărie ecomuzeu, un adevărat muzeu „in situ“, gazdă fiind chiar primarul Ilie Avram Pinte, care a ținut să-l înregistreze în Valea Viilor, spunând: „Aici, Radio Europa Liberă!“. Meditând la marele „exod al creierelor“, cred că sunt în asentimentul tuturor cititorilor „României educate“ și ai „Tribunei“, să-l invităm pe scriitorul și ambasadorul Emil Hurezeanu să-și scrie memoriile! Atât cele despre odiseea exilului, cât și despre complexitatea problemelor cu care se confruntă comunitățile românești din Germania și Austria. Până atunci, sperăm că a acceptat invitația la festivalul „Marțian Negrea“ din Valea Viilor, în 8-10 septembrie 2023!
Marius HALMAGHI