Mircea Orlățan, primarul ales al Cisnădiei în vara anului trecut, a vorbit, în exclusivitate pentru TRIBUNA, despre retragerea echipei feminine de handbal din Liga Florilor și înscrierea ei în Divizia A, motivele pentru care a fost luată această decizie și în ce constă noul proiect în cazul acestui sport cu tradiție la poalele Măgurii.
Orlățan, împreună cu managementul CSU Sibiu și reprezentanții Consiliului Județean, fac tot posibilul ca ”galben-albaștrii” să joace la Cisnădie în Liga Națională Masculină de Baschet (LNMB) cât timp Sala ”Transilvania” va fi în reabilitare termică.
Nu în ultimul rând, primarul Orlățan a vorbit și despre celelalte sporturi pe care le pot practica acasă copiii din Cisnădie, colaborarea cu Academia de Fotbal și Tenis Măgura și includerea în oferta școlară, începând de anul trecut, la Liceul Teoretic Tehnologic, a unei noi clase cu program sportiv integrat pentru două discipline sportive, fotbal și handbal, liceu care, de anul viitor, va deveni unul cu program sportiv.
Noul primar al Cisnădiei, Mircea Orlățan, a explicat, într-un interviu acordat TRIBUNEI, despre motivele pentru care a ales să retragă echipa feminină de handbal din Liga Florilor, deși aceasta își câștigase dreptul de a juca și în sezonul viitor la cel mai înalt nivel în România, după un deceniu petrecut pe prima scenă. Orlățan și-a motivat decizia prin faptul că bugetul Măgurii pentru un sezon în Liga Florilor era mult prea mare în comparație cu suma obținută de Primăria Cisnădie din venituri proprii.
Primarul Orlățan a amintit că, în sezonul 2024/25, bugetul Măgurii în Liga Florilor a fost de 1,2 milioane de euro ”din 11 milioane de euro venituri proprii”, iar dacă echipa ar fi rămas pe prima scenă, în noul an competițional ar fi avut nevoie de o sumă cu 250.000 de euro mai mare.
”Noi am fost nevoiți să nu mai activăm în Liga Florilor. Echipa ne-a costat, în ultimul sezon, 1,2 milioane de euro. Din 11 milioane de euro venituri proprii. Ceea ce nu ne mai putem permite”, a spus Orlățan, completând că a ales ca echipa să continue în eșalonul secund pentru a nu se pierde un sport de tradiție în Cisnădie: ”Nu vrem să renunțăm la această tradiție a Cisnădiei, care este handbalul feminin. Ne repliem acum, în Divizia A. În același timp, investim mult în sportul de masă, inclusiv la nivelul copiilor și juniorilor, la handbal. Tinerii din comunitate și din apropierea Cisnădiei care vor evolua pentru clubul nostru trebuie să înțeleagă că se poate face performanță chiar și având o echipă în Divizia A, care oricând poate fi o rampă de lansare pentru ei”, a declarat Orlățan.
La discuție a fost prezentă și administratorul public al Cisnădiei, Oana Ungur, aceasta adăugând că se dorește, cel puțin în cazul handbalului, crearea unei ”rampe de lansare pentru tinerele jucătoare ale echipei din sezonul viitor, în speranța că vor fi văzute de cluburi de pe prima scenă handbalistică din țară”. ”Ne dorim să descoperim talente, la Cisnădie, iar aceste fete să ajungă să joace la echipe din Liga Florilor și chiar din alte campionate, în Europa, să ne facă mândri de ele, mândri că au fost lansate în handbalul mare de localitatea noastră”, a afirmat Ungur.
Ce s-a întâmplat cu fostele jucătoare și cum s-a încheiat procesul cu Diagouraga
Primarul Mircea Orlățan a mai spus că, pentru moment, nu poate înainta o sumă când vine vorba despre bugetul echipei feminine de handbal în viitorul sezon al Diviziei A. A ținut, în schimb, să precizeze că au fost reziliate contractele aflate încă în derulare cu (deja) fostele jucătoare, precum și cu antrenoarea Victorina Bora.
”Avem o estimare bugetară, dar bugetul încă nu, urmează să-l definitivăm. Trebuie menționat însă că am plătit cam tot ce era de plătit de pe urma sezonului din Liga Florilor. Am reziliat contractele cu jucătoarele. Am avut un singur proces cu una dintre ele, proces pe care l-am câștigat. Au fost 3 luni în care nu am avut buget aprobat și nu au putut fi plătite drepturile salariale. Aceasta s-a grăbit, ne-a dat în judecată și nu a avut dreptate. Noi i-am plătit ceea ce trebuia plătit”, a mai spus Orlățan.
Într-adevăr, la finalul primei părți a sezonului, congoleza Fanta Diagouraga, jucătoarea care a evoluat cu capul, brațele și picioarele acoperite din convingeri religioase și care a părăsit echipa, nemulțumită de restanțele financiare, restanțe survenite din motivul explicat mai sus de primarul Orlățan, câștigând procesul pe fond, dar la apel Măgura a primit câștig de cauză și jucătoarea în cauza trebuie să achite clubului aproximativ 10.000 de euro, obligată fiind de Federația Română de Handbal.
Weber manager, Roxana Gatzel și Bogdan Nițu, antrenori
De alcătuirea lotului pentru noul sezon, cel în care Măgura revine în Divizia A, se ocupă președintele clubului Măgura, Alexandru Weber, fostul antrenor al echipei din Liga Florilor înainte ca aceasta să fie preluată de Victorina Bora. Weber va încropi un lot cu 17 jucătoare, nu numai din localnice.
”Încercăm să fie cât mai multe fete din Cisnădie, dar nu neapărat. Dar, fără îndoială, ne dorim să fie cât mai multe din zona Sibiului. Pot veni și din țară, noi le putem oferi cazare. Pe viitor, asta ne dorim, să creăm o mică academie, o pepinieră, aici, la Cisnădie”, mai spune Orlățan, fiind completat de administratorul public Oana Ungur: ”Pentru prima dată vom avea și echipe de junioare înscrise în competiții, de fete de 11-12 ani, respectiv 15-16 ani, adică junioare IV, respectiv II, în speranța ca, pe viitor, să le oferim șansa de a juca în echipa noastră mare”.
De pregătirea echipei mari și a celor două de junioare se vor ocupa Roxana Gatzel, fosta legendă a handbalului românesc, și Bogdan Nițu, fostul ”secund” din ultimul deceniu al Măgurii. De asemenea, cei doi, împreună cu Weber, se vor îngriji și de grupa de băieți care va fi creată în toamnă.
Obiectiv pe termen lung
Primarul Mircea Orlățan a mai spus că obiectivul noii echipe de de handbal feminin a Măgurii este clasarea în prima jumătate a clasamentului în primul sezon, iar despre promovare crede că ar fi mai nimerit să se vorbească ”probabil după 3 ani”: ”Indiferent despre ce vorbim, este vorba despre bani. Noi nu ne mai puteam permite un milion și 200.000 de euro… De fapt, ar fi însemnat 1.450.000 de euro pentru un nou sezon în Liga Florilor. Este foarte probabil ca în primul an să consolidăm echipa, staff-ul și tot ce înseamnă această echipă nouă a Cisnădiei. Este puțin probabil să revenim după numai un an în Liga Florilor, în aceste condiții. Probabil, peste 3 ani, dar depinde și de cum se așază lucrurile, nu numai în toată țara, pe continent chiar, pentru că vedeți ce probleme apar mai nou… Dacă bugetul și forma sportivă ne vor permite, la un moment dat, normal că ne dorim să revenim în Liga Florilor”.
Chiar dacă promovarea nu este obiectivul imediat al Măgurii, Oana Ungur a afirmat că își dorește ca echipa să fie între primele clasate în Divizia A.
CSU Sibiu se mută la Cisnădie
Zvonurile din ultima perioadă, de când se vorbește despre intrarea Sălii ”Transilvania” în reabilitare termică, lucrări care s-ar putea să dureze aproximativ un an, și anume că baschetbaliștii sibieni ar urma să se pregătească și să joace meciurile de-acasă la Cisnădie, au fost confirmate de primarul Orlățan. Acesta a spus, pentru TRIBUNA, că a avut inițiativa în discuțiile cu cei de la CSU Sibiu și că inclusiv autoritățile județene au promis că se vor implica pentru ca ”galben-albaștrii” să vină la poalele Măgurii, să nu plece prea departe de casă.
Sursa foto: conlangrup.ro
”Suntem în tratative avansate. Ideea este că sala dânșilor, a Consiliului Județean, va intra în reparații și va dura mai mult de un an. I-am invitat la noi, eu am făcut pasul acesta, să le arăt ce avem aici. Dânșii s-au bucurat de deschidere. Au verificat baza materială, ce avem aici. Suntem destul de avansați în privința aceastei colaborări. Ideea este ca ei să-și facă antrenamentele și să dispute jocurile oficiale aici, la doar câțiva kilometri de Sibiu”, a mai spus Orlățan.
Toate eforturile depuse ca ”galben-albaștrii” să vină la poalele Măgurii
Acesta a adăugat că, în cazul în care se impune, va fi schimbat parchetul Sălii Polivalente ”Măgura” pentru ca CSU Sibiu să joace aici meciurile de acasă: ”Eu zic că sunt niște lucruri pe care le putem realiza împreună. Suntem și cu administratorul public al județului (n.a. Adrian Bibu) în contact, căutăm soluții și – cu siguranță – vom rezolva toate problemele”.
Orlățan a mai spus că, pentru o primire cât mai bună a baschetbaliștilor sibieni și a adversarilor acestora la Cisnădie, se lucrează intens și la una dintre căile de acces în localitate.
”Am început de ceva vreme să reparăm drumul pe care se intră în Cisnădie, ca să ajungă cu toții cu mașinile întregi la Sala Polivalentă. Pe Șoseaua Sibiului se lucrează acum și, în maximum două luni, va fi asfaltată, iar de data asta cumsecade, astfel încât să ne și țină acest drum. Încercăm să fim primitori cu toată lumea, inclusiv cu adversarii baschetbaliștilor sibieni, să nu-și rupă autocarele. Și atunci, eu zic c-o să fie bine pentru ambele părți, atât pentru CSU Sibiu, cât și pentru localitatea noastră”, a mai spus Orlățan.
Administratorul public al Cisnădiei, Oana Ungur, l-a completat pe Orlățan, susținând că această colaborare cu CSU Sibiu ar putea fi dusă la un alt nivel: ”Cei de la CSU ar putea da și ei ceva înapoi comunității, ajutându-ne și cu baschetul. S-ar putea ca, pentru copiii din Cisnădie, să punem bazele unei secții de baschet”.
Colaborare cu cealaltă Măgura
În sezonul precedent, echipa Academiei de Fotbal și Tenis Măgura a evoluat pentru FC Hermannstadt în Superliga feminină de fotbal. A retrogradat și va continua în eșalonul secund, de unde fusese invitată pe prima scenă acum un an.
Primarul Orlățan a afirmat că se încearcă punerea în practică a unei colaborări între Academia de Fotbal și Tenis Măgura și clubul local Măgura, în sensul în care fetele lui Dan Călinescu să fie lăsate să joace, în continuare, pe terenul mare al bazei sportive din urbea de la poalele Măgurii, iar Academia să se preocupe de pregătirea grupelor de copii și juniori ale clubului local.
Foto: Vali MACREA
”Avem aici o academie de fotbal, domnii Raica și Muller sunt implicați acolo. Chiar ieri (n.a. joi) am avut o discuție cu dânșii. Căutăm să sprijinim și acest club, este interesul orașului. Suntem în faza în care analizăm opțiunile de colaborare. Vedem ce planuri sunt. Dânșii au depus eforturi destul de consistente în ultimii ani. Noi avem baza sportivă, stadionul și cu terenurile sintetice de acolo. Cred c-o să fie bine.
Avem copii și la clubul orașului și vom găsi o posibilitate să ne coordonăm cumva. La noi, copiii nu plătesc, fiind clubul orașului. Vom găsi o colaborare așa încât să-i ajutăm inclusiv prin finanțări pe care le pot accesa pe Agenda Sportivă, pentru activitatea de performanță”, a mai spus Orlățan.
Activitate concentrată la nivelul copiilor și juniorilor
Dacă, până acum, ”regina” sportului din Cisnădie era handbalul feminin, primarul Mircea Orlățan speră ca, în cel mai scurt timp, și alte sporturi să aducă satisfacție și să pună localitatea de la poalele Măgurii pe harta din România și chiar pe continent.
Romulus Veștemean este recunoscut pentru rezultatele obținute atât de el, cât și de sportivii pe care-i pregătește în mountain-bike.
De secția de șah se ocupă Corina Moldovan, singura maestră internaţională de şah din Sibiu, preşedintele CS Logismart Sibiu.
Pe lângă handbal, fotbal, mountain-bike și șah, la Cisnădie se mai practică tenisul de câmp, cel de masă, în care – spune primarul Orlățan – ”localitatea are tradiție”.
”O emulație sportivă multidisciplinară, în Cisnădie, nu poate decât să ne-ajute, cu siguranță. Avem Sala Polivalentă, mai avem o sală de sport la Liceul Tehnologic (n.a. Gustav Gundisch) care devine sportiv și am mai amenajat o sală de 200 mp, sală de sport pretabilă pentru tenis de masă. Am făcut reparații serioase și, tot acolo, la liceu, am finalizat și asta, deci muncim și în direcția asta, să mărim baza materială, să venim în întâmpinarea sportului”, a adăugat Orlățan.
Tinerii fotbaliști ai Măgurii sunt pregătiți de Florin Bâcă și Andrei Gherman. Sunt legitimați aproape 60 de puști, dar și 8 fete, conform Oanei Ungur. ”Din septembrie, începem din nou selecțiile”, a adăugat administratorul public al Cisnădiei.
Nu este exclus ca Măgura să înscrie o echipă în Liga a IV-a de fotbal, dar e cam devreme să vorbim despre asta. Oricum, Cisnădia ar merita să aibă măcar la acest nivel o echipă, după ce ani la rând a făcut parte din eșaloanele inferioare județene.
Nu în ultimul rând, colaborarea cu ARIA
Spre finalul discuției, primarul Mircea Orlățan a ținut să puncteze și colaborarea cu ARIA Cisnădie, centrul de înot, spa & wellness din localitate, susținând că, pe lângă programul prin care fiecare elev din urme beneficiază de programul ”Ora de sport”, un altul este în derulare: ”Avem colaborarea cu ARIA, toți copii din Cisnădie fac înot. Avem programul pe care-l finanțăm noi, din bugetul local. Mai mult, am creat un program, împreună cu conducerea de la ARIA, «1+1 gratuit la piscină», care funcționează nesperat de bine”.
Iar concluziile trase de primarul Orlățan, sună cam așa: ”În momentul în care am anunțat că retragem echipa de handbal din Liga Florilor, au fost destui cei care și-au manifestat mai mult sau mai puțin public dezaprobarea, în diverse moduri și diferite medii. Eu și echipa mea de la Primăria Cisnădie ne-am asumat asta, cu riscul de a fi înjurați, ori apostrofați. Consider că aceasta a fost decizia corectă, aceea de a elimina o cheltuială enorm de mare, în comparație cu bugetul existent. În plus, prin reducerea cheltuielilor și revenirea echipei în Divizia A, cu reducerile de buget aferente, cred că le vom da mult mai multor copii din localitatea noastră posibilitatea de a face sport, de plăcere într-o primă fază, de performanță dacă vor demonstra că merită susținuți pe mai departe. Este pariul meu cu sportul din Cisnădie și vă asigur că va fi un pariu câștigător. Răbdare să aveți, pentru că avem alături de noi profesioniști care știu cum să șlefuiască talentele și să promoveze campionii de mâine. Iar dacă aceștia vor susține, peste tot pe unde le vor fi călăuziți pașii, că și-au început cariera în micuța localitate sibiană Cisnădie, investiția va fi cu atât mai importantă, nu atât din punct de vedere financiar”.