Articol
Creţişoara face parte din familia Rosaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze mari, rotunjite, reniforme, având 7 sau 9 lobi şi marginile dinţate. Florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate în inflorescenţe. Cunoscută încă din antichitate, creţişoara a fost utilizată în diferite tradiţii, atât pentru trezirea şi amplificarea feminităţii, cât şi pentru vindecarea afecţiunilor ginecologice, fiind o plantă asociată cu feminitatea. Creşte la marginea pădurilor, a drumurilor, în păşuni, fâneţe, pe stânci şi coaste abrupte, în zona de deal şi de munte. Se mai numeşte brumărie, creţărel, rătunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, etc.
Are acţiune astringentă, antihemoragică, antidiareică, antispastică, tonifică musculatura uterină, la femei acţionează asupra aparatului reproducător reglând activitatea hormonală.
Extern, se foloseşte ca astringent, cicatrizant, antiseptic, hemostatic.
Contribuie la combaterea riscului de sângerare, funcţionarea normală a sistemului hormonal feminin şi reducerea stărilor neplăcute care apar pe perioada ciclului menstrual, menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale, reducerea riscului de sângerare, reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale.
Se utilizează ca adjuvant în: tulburări menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), pentru evitarea avorturilor spontane (în primele trei luni de sarcină), sterilitate la femei, tulburări de menopauză, hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii, diaree. Este adjuvant în: leucoree, fisuri anale, hemoroizi, epistaxis.
Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu hipercoagulabilitate sanguină.