În perioada 18-24 octombrie, comisiile mixte constituite prin Ordinul Prefectului județului Sibiu, alcătuite din reprezentanți ai Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Garda Națională de Mediu (GNM), Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu (ISU), Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu (IPJ), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)-Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Autoritatea Vamală Română (AVR), Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) au efectuat 32 controale la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL și mijloace de transport.
Din datele centralizate până la data de 25 octombrie au fost raportate un număr de 16 deficiențe și disfuncționalități constatate și au fost aplicate un număr de 12 sancțiuni contravenționale, 9 avertismente și trei amenzi în valoare de 6 000 lei. Sancțiunile au fost aplicate de ITM Sibiu.
„Menționăm faptul că, în perioada de referință nu a fost dispusă suspendarea activității niciunui operator economic sau instituție care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu.
Doi oameni – soț și soție – au murit, la sfârșitul lunii august, după explozii la o stație GPL din Crevedia. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interne – pompieri, polițiști și jandarmi care au intervenit.
Tragedia de la Crevedia a scos la iveală problemele din sistem și faptul că această stație funcționa fără niciun aviz de mediu sau de Securitate la incendiu. Teama autorităților este că nu este singura stație cu probleme în țară, astfel că un control al tuturor este necesar. În cadrul luărilor de poziție, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a spus că ar trebui gândită o soluție de scoatere a stațiilor GPL în afara zonelor urbane. (L. B.)