Zeci de elevi sibieni care participă la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, desfășurată la Muzeul ASTRA, au beneficiat de sesiuni de consiliere antifumat susținute de medici pneumologi ai Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Acțiunea se desfășoară în cadrul celei de-a opta ediții a campaniei antifumat, organizată de spital sub sloganul „Sănătate pentru comunitate. Respir, deci exist”.
„Mesajele echipei noastre medicale, pe linie antifumat, este bine să fie auzite mai ales în rândul tinerei generații, astfel încât aceștia să aibă parte de un stil de viață sănătos, fără a se confrunta cu efectele nocive pe care țigările le cauzează”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Elevii au fost informați despre efectele nocive ale fumatului, inclusiv cel electronic, asupra sănătății. Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și director medical al spitalului, a subliniat importanța respirației sănătoase și a evitării expunerii la substanțe toxice din fumul de țigară.
„Respirăm de peste 600 de milioane de ori în viață. funcționăm în parametrii optimi și de aceea este important să respirăm un aer de calitate și să păstrăm cât mai funcțional sistemul respirator, iar evitarea țigărilor, care conțin peste 300 de substanțe chimice toxice pentru om, este esențială”, a transmis dr. Danciu elevilor.
La ediția din acest an a Olimpiadei participă aproximativ 70 de elevi din 22 de școli din județul Sibiu, care concurează la secțiuni precum cusut, pictură naivă, confecționat măști, icoane pe sticlă și sculptură în lemn.
Reprezentanții Muzeului ASTRA au salutat colaborarea, subliniind importanța mesajelor preventive în rândul copiilor și adolescenților.
„Sperăm, așadar, că sfaturile medicilor pneumologi îi vor ajuta și pe micii noștri meșteșugari să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă țigările, clasice sau electronice, pentru a se bucura de o viață cât mai sănătoasă, pe termen lung”, a declarat Elena Găvan, muzeograf și coordonatoarea Olimpiadei.
Campania „Sănătate pentru comunitate” va continua cu alte acțiuni publice, precum spirometrii gratuite, campania „Mere contra țigări” și o conferință deschisă publicului, programată pe 3 iunie la Facultatea de Medicină din Sibiu.
Foto: Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu