Conferința "Foamea de sens. Fără dependențe" a pr. Constantin Necula şi a medicului Adina Alberts poate fi vizionată online

Conferința „Foamea de sens. Fără dependențe”, susținută de părintele Constantin Necula și medicul Adina Alberts, derulată în cadrul Campaniei Antifumat, organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu poate fi vizionată online, accesând link-ul https://youtu.be/BFh63i0EOY8 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Iată câteva dintre declarațiile din timpul conferinței: 
Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu 
„Așa cum am obișnuit deja comunitatea sibiană, acțiunile pe care le desfășurăm în campania antifumat sunt diverse și de fiecare dată încercăm să aducem în atenția unui număr cât mai mare de cetățeni problematica și implicațiile pe care dependențe precum tutunul sau drogurile le au asupra sănătății. Ne bucurăm că părintele Constantin Necula rămâne, la fel ca și în alte ediții ale campaniei, un partener care susține către publicul larg mesajul nostru instituțional, prin care dorim să ajutăm cât mai mulți oameni să se bucure de o sănătate și, implicit, o viață mai bună. De asemenea, îi mulțumim doamnei doctor Adina Alberts pentru că a acceptat să se alăture campaniei din acest an și să conștientizeze publicul cu privire la adicțiile care ne distrug sănătatea. Cu siguranță, va fi o conferință cu importante beneficii în plan fizic și sufletesc, pe care sperăm că cetățenii o vor aprecia”.

Adina Alberts: 
"Sunt extrem de emoționată și bucuroasă pentru că sunt în Sibiu astăzi și nu pot să merg mai departe înainte să transmit felicitările mele cele mai calde organizatorilor acestui eveniment, pentru că aici se face un astfel de eveniment anual, iar în alte părți nu se face cu deceniile. Prin urmare consider că această campanie este foarte importantă, fiind mecanismul și modalitatea cea mai facilă pentru ca această informație să ajungă la toată lumea."
"Nu este ușor să renunți la fumat, și vă vorbesc și în calitate de fostă fumătoare, dar nu este nici complicat, mai ales că acum există posibilități care vă pot ajuta. Există medicamente care conțin nicotină, există doctori și există astfel de campanii, cum este și campania antifumat derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, care vă pot motiva să reușiți să renunțați la fumat mai ușor.” 
"Ca să ne lăsăm de fumat trebuie să alegem o perioadă relaxantă, cum ar fi un concediu. Trebuie să vă pregătiți psihic pentru momentul respectiv și să aveți alternative la fumat. Din punct de vedere emoțional, dependența va trebui înlocuită cu altceva – sport, rugăciune, meditație, fasting și cu încă ceva foarte important – caritatea – descarcă hormoni ai fericirii. Eu am constatat că atunci când ajut pe cineva, atunci când îmi spune „Mulțumesc” pentru mine este dopamină pură. Prin urmare, încerc să schimb această dependență de tutun, de droguri, cu una dintre dintre depenențele benefice. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Constantin Necula:
„Am să vă rog în primul rând să nu-i judecați pe fumători, pentru că ei sunt ai noștri. Ceea ce vreau să vă spun este că și atunci când vorbești despre patima cuiva, trebuie să o faci cu bun simț. N-ai voie să vii, și asta este una dintre marile cerințe, adresate medicilor și preoților de astăzi, ca să îi spui la modul nesimțit să se lase de fumat. Trebuie să găsești modalitatea cea mai de preț prin care să îi spui să se lase de fumat – faci asta pentru că la fiecare om în parte este câte o modalitate anume. Fiecare avem un mod anume de a ne petrece timpul și de a gestiona starea de stres.”

Atenție! N-o să rezolvați nimic cicălind și judecând – cu cât vorbește omul mai mult împotriva fumatului în casă, cu atât ambiția fumătorului crește  ca să dovedească că el poate. 

Nicio schimbare de lege din lumea asta nu poate să modifice conștiința oamenilor într-atât încât să se schimbe, să iasă din dependența care este instalată. O singură lege vindecă și aceasta este LEGEA IUBIRII. N-am văzut niciun bărbat renunțând la tutun pentru că scrie în lege, dar am văzut sute de bărbați renunțând la fumat pentru că veneau fetițele și băieții lor să îi pupe și le spuneau „miroși urât”.

Vă rog să socotiți seara aceasta doar ca un mod de a vă pune pe gânduri și încercați să găsiți propria voastră soluție de a-i ajuta pe oameni. Primul lucru pe care trebuie să îl învățați atunci când vreți să îl ajutați pe un om să se lase de tutun, este să nu fumați voi! Să nu le spuneți doar că nu vă place că ei fumează, ci să le spuneți că pe voi nu v-ar ajuta să fumați. Dați-o și pe partea de economie – le spuneți că ar fi mult mai indicat ca banii pe care îi dau pe țigări să îi dea ca să ajute la altceva. Dar nu încercați să îi certați pentru asta. Un om certat pentru o patimă nu se despătimește. 

Niciodată să nu credeți că fumătorilor le este ușor. Dumneavoastră vă e ușor, fiindcă nu vă pasionează. Toți avem dependențe. Deci nu avem voie să ne dăm mari. În terapia antitutun nu există legi – există doar parteneri de luptă. Atât. 
Nimeni nu-i mai deștept decât altul când stau atârnați de-o țigară. V-ați gândit vreodată câte vise ratăm din cauza patimilor noastre? Câte momente grele le înecăm în amarul unei dependențe în loc să luptăm corect împotriva unor lucruri de genul acesta? 

Sunt păcate sociale mai grave decât fumatul – în care fumăm viețile celor din jurul nostru până la chiștoc și apoi îi aruncăm la gunoi ca oameni care credem că le știm pe toate. Aveți grijă!

Trebuie să fim foarte atenți! Oamenii sunt extrem de fragili. Unii dintre ei văd în nenorocitul acela de „cui alb” singurul cui în care-și pot așterne odihna serii și a dimineții. Nu-i judec pentru asta. Îi judec doar că au rămas la acel cui în care să-și sprijine ziua de mâine. 

Nu există dependență pe care să n-o poți înlocui cu Hristos. Nu există supărare în care să nu-l poți face pe celălalt să zâmbească cu Hristos. Dincolo de toate celelalte, puneți-vă în genunchi și seara, când vă rugați, în lista celor pentru care vă rugați – spuneți „Doamne miluiește-l!” și pe cutare, care fumează. E neputincios ca mine în ce privește cutare sau cutare lucru, eu sunt mai păcătos decât el – ajută-l pe el pentru ca și el, prin rugăciunea lui, să mă ajute pe mine. 

Suntem obligați să ne învățăm unii pe alții. A-l învăța pe celălalt înseamnă a-l asculta, a-i zâmbi, a-l iubi și a-i dărui nădejdea că mâine este o nouă zi". 

Conferința antifumat „Foamea de sens. Fără dependențe!” s-a desfășurat cu sprijinul:  Consiliul Județean Sibiu, Sala Transilvania Sibiu, Organizația Tinerilor Sibiu, Asociația pentru Educație și Calitatea Vieții „Merci”, precum și companiilor care au oferit donații și sponsorizări.

Autor
06 iunie 2024 la 12:58
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 6 ore
România mai pierde un mare campion. A murit Mihai Leu!
Cu puțin înainte de miezul nopții s-a stins din viață Mihai Leu, primul român campion mondial de box...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Dragoș Albu a ajuns sub comanda lui Măldărășanu. Ce obiectiv își propune și care sunt motivele pentru care a ales Sibiul
Dragoș Albu, fostul căpitan al echipei lui Mititelu, FC ”U” Craiova, jucător împrumutat, sezonul trecut, la FC Buzău,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Tamponare în lanț pe Vasile Milea: trei mașini implicate
Un accident rutier s-a produs marți după-amiază pe Bulevardul Vasile Milea din Sibiu, unde trei mașini au fost...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Liber la film! Singurul cinema în aer liber din Sibiu și-a deschis porțile. Cât costă un bilet
Începând de marți, 1 iulie, Terasa cu Flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu își deschide porțile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
SONDAJ: Sibienii, îngrijorați de scumpirea energiei electrice: „Am început să facem economie tot mai mult, dar tot nu se vede în factură!”
Începând cu 1 iulie, marii furnizori de energie electrică din România, au anunțat că vor crește prețul energiei...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 14 ore
Bis la „Jaful Secolului”? Un colecționar din Cisnădioara acuză: Opere de artă (inclusiv piese de Rembrandt și Picasso) au dispărut din casă
Thomas Emmerling este un colecționar de artă, curator și om de afaceri german. Născut în 1963 la Nürnberg,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 zi
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 zi
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit