Cititorii cer: "Lasa, domle ciorile/ Răspunde cititorilor!" (II). "De vorbă cu cititorii", de la protestele profesorilor la tunsul obsesiv-compulsiv al ierbii din Sibiu

Având foarte multe comentarii de data aceasta, cu regret spun că am mai sărit din ele şi transmit aici scuze autorilor. Soluţia e să fac rubrica asta mai "deasă" decât o fac de obicei. Asta e. Mulţumesc pentru înţelegere

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Când protestezi doar pentru bani…

Mai ţineţi minte protestul sindicaliştilor din învățământul preuniversitar? Chiar dacă nu aţi fost la el, a fost ceva de neuitat, mai ales dacă aveai treabă cu maşina pe Şaguna. La noi de neuitat a fost atunci când ceream o declaraţie a organizatorului, că unul cu o vuvuzea tot se scremea să facă zgomot, de mi-a luat dublu ca timp să pricep ce "a declarat sursa citată". Spre bucuria mea, citirorii noştri s-au prins exact cât a fost ceasul acolo. Şi că ideea era că ei, domnii şi doamnele de pe la şcoli, vor, ca de obicei, bani. Restul nu contează, banu' să pice că e OK.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Un cititor": "În realitate, profesorilor nu le pasă de ce fac elevii la școală. Daca ministerul zice LGBT, ei predau LGBT, dacă ministerul scoate istoria sau o mutilează, ei o predau cum zice minsterul, dacă ministerul scoate din programă operele scriitorilor români, ei se execută ș.a.m.d. Elevii sunt din ce în ce mai slab pregătiți, iar normalul a ajuns să fie la un nivel foarte scăzut. De aceea se dau la examene subiecte ridicol de simple față de ce se dădeau acum 30 ani. Acest lucru e valabil și pentru nivelul de pregătire al profesorilor. Totul e praf în sisetmul de învățământ. Despre educație, onoare, cinste, respect, patriotism, tradiție, morală, ce să mai vorbim…". "Sibian: "Total de acord. Pentru bani ştiu să protesteze. Numai pentru bani. Pentru distrugerea învăţământului nici un cuvinţel. Pentru ideologizarea sistemului de educaţie cu ideologie progresistă, mucles. Pentru săracii copii care au ajuns pur şi simplu bataia de joc a unui sistem criminal care experimentează pe ei teorii sociale de îndobitocire în masă, zero reacţii de protest. 

Un anonim, poate cadru didactic, contraatacă: "Datorita profesorilor sunteţi "cititori" şi ştiţi să scrieţi, atât cât ştiţi, pe acest forum!" E contracarat de cineva numit "JIM", nou pe la noi, cred, dar cu argumentele la el: "pentru asta iau bănuţi prietene — oare doar pentru că ne-au învăţat să citim şi să scriem- sunt angajaţi? (…) "În educaţie lucrează cam 300.000 de cadre didactice, cel mai stufos aparat bugetar. Daca elevii ar fi evaluaţi corect cel putin 60%, nu ar termina liceul, iar facultăţile nu ar mai avea studenţi". "Un dascăl" ripostează şi el: "…Orice se întâmplă în sistemul de învățământ este din vina profesorilor. Restul lumii nu are nicio vină. Profesorii nu au facturi de plătit ca toată lumea, nu trebuie să mănânce, ei trăiesc din vocație. Părinții nu înțeleg faptul că educația începe de acasă, că succesul în viață al unui copil depinde de un cumul de factori, cel mai important fiind familia. Toți cei care scrieți comentarii aici ați fost cândva elevi, cineva v-a pus creionul în mână și v-a învățat să scrieți, să citiți și multe altele. Se vede cât de mult îi respectați pe acești dascăli care v-au educat. Păcat că în România cea mai importantă profesie este hulită de toată lumea. Invit părinții care cred și simt că ar face o treabă mai bună decât profesorii să intre în învățământ și să vadă, la fața locului, situație așa cum este". 
Şi cearta continuă, că am face toată rubrica asta doar cu pro-uri şi contre la adresa învăţământului. Eu zic că să nu generalizăm, sunt profesori care sunt dascăli şi alţii enervant de mulţi care sunt doar cadre didactice. Oricum râd tot timpul când aud de salariile "mici" din învăţământ. Hai fraţilor la privat să vedeţi după câţi ani primiţi salariila alea de care sunteţi nemulţumiţi

De bine, despre fostul Liceu CFR

De fiecare dată când mai scriu despre fostul meu liceu CFR, am impresia, ca câte reacţii apar, că jumătate din Sibiu a făcut acolo. Şi i-a plăcut. Nu ştiu cum mai e cu spiritul de gaşcă de liceu acum, dar noi eram OK că învăţam la CFR şi ne plăcea locul acela, chiar dacă unii profesori erau cam ciudaţi. Dar şi ei făceau parte din pitorescul detaliu care forma întregul. Aşa că atunci când am re-scris, (graţie şi prof. Livia Sava, fost cadru didactic şi director al abuziv desfiinţatului liceu) bucuria a fost mare. Selectăm câteva, că-s multe: 

"Am fost elev al acestui liceu şi doamna Sava, pentru care mereu am avut un respect imens, mi-a fost profesoară de istorie şi directoare a liceului. Acest liceu era o oază de oxigen în ceea ce priveşte libertatea în manifestare a elevilor, comparativ cu ceea ce ştiam ca se întampla la alte licee. Am prins 2 ani ca elev sub regimul Ceauşescu iar următorii 2 in democratie. Au fost cei mai frumoşi 4 ani din viaţă. Nici în facultate nu m-am distrat şi simţit atât de bine ca în acest liceu. (…) PS. Doamna Sava…să ştiţi că eu şi cu Tony am dat drumul porcilor din crescătoria şcolii în curtea liceului (exista o mică crescatorie de unde era aprovizionată cantina)….poate va mai amintiţi… când îi fugărea Marin îngrijitorul lor, să-i adune să-i bage la loc şi toata lumea se tăvălea de râs." 

Anonimul de serviciu întreabă "Domn Mitică, sunteți fiu de ceferist, ați invatatl la liceul CFR, la grevele din '33 ați participat?". Da. L-am cunoscut şi pe Vasile Roaită, cel cu mâna la sirenă. Tu? 

Bolta Rece, sau cum să iubeşti trecutul, căe ra mai frumos

Un alt material cu care poţi mergte la sigur la cititorii noştri est cel cu amintirile din vremurile bune şi mai normale decât cele de acum. Toţiîăşi amintesc cu drag şi nostalgie despre cum se distrau pe vremuri, de parcă acum le-ar interzice cineva să facă la fel. Iar când spui "Bolta Rece", e clar că aduci vizualizări şi e clar că ce găseşti la noi nu pupi la alte gazete şi gazetuscule locale. "În amintirea vechii Bolta Rece (I): Pe când fiţa era mai mică şi distracţia mai mare sau despre grădinile de vară de altădată", în două părţi. Povestea articolului e simplă. Se dorea mai mult un "ce va fi" dar ca de obicei, când am contactat pe mail pe cei responsabili mi s-a cerut telefonul, l-am dat şi am rămas cu el dat până inclusiv acum. Nu că aş fi ţinut neapărat la părerea aceea dar na, să mai vedem şi noi în ce secol se va deschide şi cum va fi când va fi. Aşa că am zis că merită mai mult să ne amintim ce a fost decât să scriu chestii nesigure de genul "oare când se va deschide?" Oricum, comentarii au fost avut berechet şi mulţumesc pentru ele. 

Dl. "Lae" a revenit (bine aţi revenit) "…Fiind sibian get pe get pot să imi aduc aminte de toate terasele, crâşmele şi restaurantele, parca totul a fost numai ieri. Dar nu aţi scris nimic de "faimoasa Mioriţa" din Turnişor, acuma se numeşte "La Sepp". Acolo am băut prima bere după ce am părăsit băncile şcolii. La sfârşitul anilor 60, "Mioriţa" a fost preluată de doi mandatari, un fel de semi-privat. Era tot timpul bere rece, mâncare gătită şi sâmbăta cânta o formaţie din Turnişor. Gradina de vară era tot timpul plină la sfârşit de săptămână (nu weekend). Dar nu a ţinut cred că nici doi ani şi comuniştii au intervenit cu metoda lor specifică şi au stricat treaba". Nu ştiam că actualul "La Sepp" s-a numit "Mioriţa", chiar dacă bănuielile mele că e pe locul unui restaurant mai vechi se confirmă (clădirea, la cum e făcută a fost încă d ela început cu destinaţia de local). Ştiam de un lacto-bar "Mioriţa" în Piaţa Mare, unde acum este "Zestrea", unde avea cea mai bună plăcintă cu varză şi avea şi bere bună, la sticlă. "Roşu": "Unul din leii de la Grădina Romană cre'că din banii mei l-or făcut". Aşa ziceam şi eu de un etaj la clădirea în care era "Birtul Radului", acum "La Stuf". Anănim (din păcate) "Grădina de la "Bolta Rece" era plină, mai ales după meciurile de fotbal !! Să fi văzut atunci comentarii …mai ceva ca la Digi". Şi mult mai la subiect, comentariile, că dacă erai microbist adevărat, ştiai mai multe decât ce avema cum la TV. Plus că era şi fotbal, nu plimbăreală pe lângă o minge.

"Dani" spune că "…Cel puţin am fost şi eu unul din copiii care dădeau târcoale la leii de la Împăratul Romanilor, cînd ai mei stăteau la o bere pe terasa menţionată. Dar cel mai important lucru de care aţi scris, este rolul acelor gradini de vară, în natură, la ceva răcoritor şi la o gustare pe foamea sau buzunarul oricărui om. Acest gen de locaţie nu ar trebui să dispară nici în era digitalizării şi totuşi nu mai există, este de neexplicat. Nu cred că nu ar avea trecere, însă am impresia că cei care pun mîna pe locaţii din acestea (…) nu mai au decît interesul banului cîştigat rapid din nunti, botezuri, întruniri de grupuri…".  Un Sibian: "Prin primăvara lui 2021 cei de la TS-ului anunţau că "în iunie e gata Bolta Rece"…suntem aproape de iunie 2023 şi nu-i gata NIMIC(…)". Păi şi noi anunţam, domnul meu. Chiar eu am anunţat. Aşa spuneau oficial. Dar suntem oraşul în care vorba aia, cineva dacă zice ceva, atunci chiar zice. Cu făcutul e mai greu. 

Bolta Rece, din nou…

Ike: "Bolta Rece era în anii '80 şi '90 un jeg raportat la locul în care este. Din cauza obiceiurilor locului menţionate şi în articol (ale ospătarilor şi ale unei părţi din clienţi)
C(abana) Valea Aurie e plina de lume şi în sezonul rece, nu doar terasa, vara. Stadionul nu era perfect, nu cred că sibienii ar fi refuzat un stadion ca cel de acum. Sau ca cele de la acea vreme din Anglia, de exemplu, din oraşe de mărime similară. Sa nu glorificăm lucrurile jalnice." Nu neg că Bolta era departe de a fi un super-loc de o eleganţă uluitoare şi un etalon al comportamentului civilizat în public. Dar, chiar dacă era pe alocuri "jeg", era vie. Pretenţiile erau mult mai mici faţă de acum. Stadionul? Era un stadion super pentru Sibiu şi pentru o echipă locală de Divizia A. Acum avem mai mult stadion decât fotbal. Oricum, Ike, nu dau "jegul" de Bolta sau de alte cârciumi populare pe nicoio terasă sau restaurant de acum. 
Anonim: "Hai la crâșmă, frate!" Nu râde, mai sunt câteva supravieţuitoare, nu orice a devenit "pub" sau terasă. Alt anonim: "Loz în plic, loz în plic / Dai trei lei și iei nimic!". Moarte sigură cu cobra dar mai sigură cu Mobra. Apa minerală "Hebe" face pwtza ca de bebe.
Anonim: "Românii nu au de-a-face cu tradițiile urbane! Ei schimbă totul, ca pe coliba de la stână!". Nu toţi românii, doar cei care-şi permit. "Bere cu Carul": "Un amic a plecat odată de la Bolta Rece fără să plătească (consumase coniac și alte alea, de 70 de lei). Mi-a zis ulterior: "Las ca are el destul bacșiș!". Oricum, s-a prescris. Şi eu, un an nu am plătit cotizaţia UTC. Aş putea spune că am fost disident. "Dr. Vitruviu Caleasca jr": "Ar trebui ca noua "Boltă Rece" să se numească "Superfood" (plural, Superfuzii)". Nu e a mea, nu mă bag, nu fac propuneri. Treaba lor. 

"Acid media" e un nume furat prea pe faţă, ("Acid Media" este un site de ştiri al unor avocaţi, de află că le-a luat numele…) aşa că să zică mersi că am avut generozitatea de a-i păstra comentariul. Am făcut-o doar pentru amuzamentul altora. Oricum comentarorul acesta are un hobby de a-şi lua numele altora. Dar oricât s-ar da anonim, îl trădează amprenta lăsată, care e tot aia, dar el nu ştie. Ori eşti Acid Media, ori îţi dai nume de femei ori de ziare naziste, tu eşti tot ăla. 

Dani. B: "Îmi aduce aminte de tinerețe cînd nu aveam multe posibilități să ne distrăm dar stiam unde sunt cele mai frumoase petreceri (Disco BTT, Disco Casa Armatei, 1 Mai la Hanul Dumbrava, Păltiniş, disco la Patinoarul din Sub Arini). Au fost timpuri frumoase în comparație cu ziua de azi cînd multe fete sunt mai mult dezbrăcate decît îmbrăcate la petreceri si e ca la concurs cine are mai multe operații estetice". Mi-ai dat o idee, voi scrie despre fostele discoetci sibiene. Nu eşti singurul care m-a provocat pe subiectul ăsta.

"Eu": "Eu unul nu am amintiri plăcute — mi sa furat bicicleta nouă nouţă (chiar legată cu lanţ) o bere care m-a costat un salar pe lună în acele timpuri – tânăr prostuţ care s-a încrazut în onestitatea omului, gunoaie mai multe decât curăţenie…". Scuze, nu prea cred aia cu berea cât un salariu. Un salariu de tânăr atunci era cam 2.000 lei. Hai că ţeapa posibilă ar fi fost să te facă o sută berea aia de 6 lei halba,dacă uitau băieţii să-ţi dea rest. Dar 2.000 lei, nu. 
"Adi: "Se planifică un Park Food? Adică un fel de concept de Mini Mall cu fast fooduri ptr. cei care vor călca în picioare iarba din parc sau vor transforma aleile în piste de biciclete cu pericol de accidente? Ne vom trezi oare în viitor că se va îngrădi parcul Sub Arini, la fel ca Muzeul Satului şi se va percepe taxă de intrare? Un fel de Parc devenit raritate, ca să poţi petrece timpul în natură? Să sperăm că nu se va ajunge acolo, cu toate modificările şi aglomerările care le au în proiect". Păi şi acum fără Park Food, se calcă iarba în picioare, au loc zdranga-zdranga fest-uri, aleile sunt toate piste de biciclete şi trotinete şi skateuri şirole ca să nu mai vorbim de câinii lăsaţi liberi şi fără botniţe care toţi sunt cuminţi până al proba contrarie. A apropo, de chestii oficial-cretine, mai ştii când nu aveai voie în parc sub pretextul pandemei?
Sibian: "Ce era "Bolta Rece de fapt? Un loc unde dacă vroiai o bere, ospătarul îţi băga pe gât şi doua chiftele de peşte.". Pentru că aşa era peste tot atunci în anii 80. Era ordin de la partid. Altrcineva "Asta îmi aduce aminte de Cluj, când eram student. Am intrat într-un un bar unde berea se putea servi numai cu chiflele". Clujean Valjean: "Eram zece inși; așa că am comandat o chiftea și zece beri!". Nu mergea aşa. I se răspunde "înţeleg că fiecare a avut berea lui, dar te intreb cum aţi împărţit chifteaua?" Pe bune, cu unii cititori aş scoate oricând un ziar. Scriu mai bine decât mulţi absolvenţi de specialitate şi super-jurnalişti digitali. 

Scandal la şcoală, şcoală de scandal

Aici sunt nevoit să mai selectez din comentarii din simplul motiv că mi-ar ieşi două pagini de ziar doar cu părerile (majoritatea corecte) ale cititorilor. Da e vorba de articolul "De la ciumetele clasei la clasa de ciumeţi". Chiar îmi pare foarte rău că nu pot acoperi tot, că ar merita. Fept pentruc are renunţ la orice comentarii. Nu mai am ce comenta aici, e prea clar totul.

"Prof LV": "Lucrurile se întâmplă de niște ani (nu chiar de asemenea gravitate) dar mereu și mereu au fost şi sunt încă băgate sub preș. Că societatea întreagă s-a degradat este evident și cauzele sunt și ele evidente. Era chestie de timp să se ajungă la blocaje si situații limită. Profesorii mereu au înțeles să fie empatici și să accepte stările copiilor și adolescenților, elevii lor. Doar că în același timp, presați de mersul societății și din obedienta , intimidati poate, au ignorat în mod repetat semnale numeroase care indicau disoluția autorității și a demnității profesiei. NU trebuie să bați copiii! NU ai voie să umilești și să abuzezi! Dar în acelaşi timp nici să ignori și să nu aplici legea, aceasta care e, și care prevede limite. Acolo unde directorii de școli au făcut asta, climatul este benefic pentru elevi și exemple sunt. Dar acolo unde în cancelarii a existat ipocrizie, neasumare, superficialitate (să facem să avem la portofoliu ptr puncte restul facă ce o vrea), lipsa coeziunii în decizii, lipsa colaborării între diriginți și profesori, învinuiri, umilințe între colegi, acolo copiii simt întotdeauna… și reacționează. Fără a mai vorbi despre mediile din care vin, despre exemplele din viața în afara scolii, despre dezbinarea familiilor, despre multă durere pe care o duc unii înlăuntrul lor, despre frustrări si bulling. Și în plus, imbecilizarea care se practică în interiorul ministerului educației și care emană apoi spre nivelurile subordonate, fără a se găsi o linie clară și limpede care să se bazeze pe valorile perene ale umanității care sunt aceleaşi și nu se schimbă după bătaia vântului".

Anonim: "Ideea e că dacă un profesor se plângea că elevii sunt impertinenți, vreo 5 săreau și ziceau: "la mine, nu". Și uite așa, un profesor care observa că ceva nu e in ordine, ajungea un paria, un individ care nu stăpânește clasa .. Nu se lăsau repetenți pt. că în unele scoli nu erau destui elevi și unii profesori ar fi rămas fără ore. Vorba unei profe de tehnologii: " Cum să-i las repetenți? Să-mi tai singura craca de sub picioare?! " Și uite așa s-a ajuns la debandada…". Tot anonim: "Cu siguranţă profesorii au contribuit la aceasta stare de lucruri. Lipsa de moralitate, de verticalitate, lipsa de înţelegere a procesului didactic, multe au lipsit pentru ca profesorii să se opuna sistemului de imbecilizare a elevilor. Le-a fost mai usor să lase lucrurile să meargă rău decat să se puna în contra curentului. Cum pot aceşti profesori să pretindă că învaţă pe alţii, dacă ei înşişi nu au calitatea morală de a lupta împotriva unei probleme cronice?"

La fel, anonim: "Dacă fiecare spune adevărul şi nu se lasă intimidat de sistem, sistemul nu poate face nimic fără profesori şi fără învăţători. Dacă sindicatele din învăţământ sunt unite şi refuză să aplice mizeriile sistemului, sistemul nu mai înaintează la fel cum a făcut-o. Dar sistemul nu a întampinat nicio rezistenţă. Nimic. Nici un cuvinţel. (…) Ce au făcut sindicatele din învăţămant până acum? Câte manifestaţii au făcut în ultimii 30 de ani? Sau, mai important, penru ce au ieşit în stradă profesorii? De alea două, trei ori de câte au ieit?
Pentru BANI domnule, pentru BANI. Nu pentru a se opune legilor ne-educaţiei, nu pentru a se opune schimbării aproape anual a programei. Nu pentru modificarea manualelor şi a schimbărilor permanente. Nu pentru a protesta împotriva teoriilor de gen şi perversităţilor introduse în şcoli. NU. Au iesit pentru bani". (…).

Cu tristeţe, mă opresc aici. Sper ca şi marii protestatari din învăţământ să fi citit comentariile de aici, poate ar înţelege că pe lângă bani la infinit din banii contribuabililor, ar trebui să mai ceară şi altele. Sau pentru bani se acceptă orice? Până acum, pare că da.  

Sfânta Lumină care nu a ajuns la Sibiu, dar a ajuns

Când am scris "Paştile, cea mai mare sărbătoare creştină", un anume "Sliberpfeil" (adică "Lancea de Argint", oau) mă ia că "În 2018 (apoi a corectat cu anul corect, 2019) avionul care aducea Lumina Sfântă nu a putut ateriza la Sibiu. Mitropolitul Laurentiu liniştea credincioşii sibieni, deja panicaţi, că, din fericire, în Catedrala Mitropolitană mai au Lumina Sfântă din 2017. Din păcate pentru credincioşi, pare dar nu-i glumă!" Din păcate pentru sceptici, atunci Sfânta Lumină, chiar dacă nu a ajuns cu avionul la Sibiu, a fosta dusă de la Cluj, cu maşina, că la Cluj a venit avionul. Asta e. 
Anonim "Dle Chiseliță, erați bun de dascăl la școala de duminică!" Nu, că am chiulit de la modului psihopedagogic. Alţii nu au chiulit şi au ajuns în învăţământ, la boierie. 

Ciorile de Sibiu şi eforturile de a le deţine

"De ce sunt atâtea ciori? Pentru că Sibiul a făcut tot posibilul ca să le deţină", a fost o explicaţie la cauzele pe care autorităţile şi cetăţenii de la noi se fac că le uită atunci când e vorba de ciori. Morala e că ciorile stau unde le e bine şi au condiţii. Ca la Sibiu. Şi aici reiese că nu am scris în van şi că cititorii ştiu ce vorbesc atunci când comentează. 

Nicolae Sbârcea:  "…Dar, există totuși o rezolvare. După experiența de "fiu de pădurar" din Rușciori, știu, îmi aduc perfect de bine aminte, cum tata l a înarmat pe fratele meu cu o "pușcă" pardon, praștie, pentru a "pușca" cât mai multe ciori ca el să primească cartușe: două pentru patru picioare de asemenea zburătoare. Așa ceva azi ar părea ca "haios" cel puțin, dar, atunci, cu mult succes. La aceasta se adăuga aportul personal al pădurarului cu arma lui de vânătoare, ce diminua numărul lor și Sibiul era curat. (…) Iubesc animalele mai mult ca multi dintre semenii mei, dar problema a scăpat de mult de sub controlul sibienilor, al conducerii așezări și aceasta din necunoaștere a realităților existențiale. Pun o întrebare crucială: "Știți câ trăiește o cioară?". Da, aproape 100 de ani. Corbii chiar 200, dar sunt mai rari. 

Ike: "Şi e foarte normal să fie luminate aleile unui parc. Nu ştiu ce chestii ridicole, neîntâlnite nicăieri, vă aşteptaţi să se aplice in Sub Arini. Lumini mai rare? Sunt rare, în cea mai mare parte a parcului. E în oraş şi e circulat şi noaptea. Păsările sunt adaptabile, dacă rezistă şi în restul oraşului, rezistă şi în parc, unde oricum pot scapa de lumina mai sus în copaci sau în locuri joase dar mai intunecate (ca raman multe zone din astea in continuare) Iar ciorile sunt ok, se c**ă pe tine seara şi noaptea, asta e, nu sunt în tot parcul, doar în capătul din jurul Budi". Ike, parţial ai dreptate dar parţial nu. Erau şi înainte alei luminate, dar acum au băgat mai multe lumini. Plus nişte reflectoare la podul ăla urât din beton. Plus că se organizează tot felul de chestii luminoase-zgomotoase. Spui că păsările se adaptează. Majoritatea s-au adaptat plecând. Mai ales că mai nou e moda cu datul "împotriva căpuşelor" care de fapt e impotriva insectelor, iar păsările insectivore, nemaiavând ce mânca, au două opţiuni: mor de la insecte chimizate sau pleacă. Oricum nu mai sunt. Între un parc luminat care să arate la fel de idiot ca reclamele acelea la energie verde şi unul mai puţin luminat care să arate natural, îl prefer pe ultimul. 

Sezonul de secerat iarba

În "Când nu te poţi bate cu ciorile, te războieşti cu păpădiile", am luat atitudine împotriva molimei ăsteia locale de a tunde iarba la dinemsiuni standard, doar aşa, să arate ca în filmele nesărate cu americani care veşnic tund gazonul din faţa casei. Ce am scris în articol am scris şi-mi asum. Ce au scris cititorii, avem aici: 

Matei: …"Şi astă vară, pe seceta aia maximă, cheleau parcul lăsând deşert în urma lor. Eu nu înteleg de unde au ura asta de a tăia la ras gazonul, chiar şi în locurile unde nu calcă nimeni, să zici că o fac împotriva capuşelor  Probabil că multi iepuri şi găini aşteaptă iarba aia, altă explicaţie nu există". Măcar de ar fi pentru găini şi iepuri, dar specialiştii mapamondului de la spaţii verzi (ori "contractorii" lor) au lăsat iarba să se împută la locul faptei (că de uscat, la cum a plouat, e exclusă ideea). Cât despre ura faţă de tot ce e viu şi verde, am remarcat asta demult.  A, later edit, azi, luni, 15 mai, au început să o adune de priun Hipodrom. 
Kyx: "Auzi, tovarăşe, dar când te duci pe la Austria, Franţa, Germania , Anglia, etc., îţi place când vezi totul ras "la firul ierbii", când vezi la tine nu-ţi mai place". Auzi tovarăşe, mi se rupe-n multiplu de 14 de cum e la ţările alea diasporeze. Şi apropo, nu-mi place. Dar dacă la occident e ceva cretin, se aplică şi la noi. Şi are şi aplaudaci. 

Kzy primeşte răspuns: "…Doar gazonul se tunde aşa. În Sub Arini nu e gazon. Distrug şi sursa de hrană a insectelor care se hrănesc cu nectar. Sub Arini e pădure, nu grădina (în afară de zona dintre pavilion şi Trinkbach). Şi pur şi simplu arată urât o săptămână după ce tund iarba. Vrem sa deprimăm turiştii care se nimeresc atunci?". Ike: "Nicăieri în vest nu se tunde iarba intr-un parc ca Sub Arini. Nu se tund florile (bălăriile, pentru gospodarii de la Primărie) Ne pierdeam cumva în iarbă înainte să inceapa obiceiul asta, acum câţiva ani?" Şi continuă: "Şi nici nu e green şi smart să deranjezi oamenii cu poluare (inclusiv fonică) pe care o fac motocoasele. Primăria nu trebuie să creeze poluare. Fiecare zi de vară şi primăvară e preţioasă, ei strică câteva în fiecare an".
Ideea e că nu e vorba de gpospodărire a oraşuluoi ci de o modă. Am văzut şi la alte primării, chiar de comune, cum se laudă aproape simultan că ba au tuns iarba, ba au dat contra căpuşelor. 

Aici ne oprim, până data viitoare, arunci când va fi ea. Apropo, că tot aud comentarii că m-aş lua pe aici de cei care mă contrazic. Nu, domnilor, mă iau de cei care se iau de mine insultându-mă, băgându-se în viaţa mea privată sau băgând ironii de neam prost. Ce vor, aia primesc, nu de alta dar apoi se mai şi laudă că "mamă ce i-am tras-o"… Atât. Pe data viitoare. Să fiţi OK. 

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
15 mai 2023 la 20:42
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Burduf Challenge 2025 vine cu un format nou: mișcare, gust autentic și tradiții la înălțime
După șase ediții de succes, Burduf Challenge revine cu o formulă inovatoare, menită să reunească pasionații de mișcare...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Record la FITS 2025: peste un milion de vizitatori la Sibiu. „Faust” a tras cortina
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a reunit, timp de zece zile, un public impresionant  în Sibiu,...
Actualitate
2 min de citit
acum 6 ore
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
A început gazonarea primelor două terenuri de pe ”Voința”. De câți bani mai are nevoie ALMA pentru a duce la bun sfârșit lucrările
Lucrările începute în toamnă la Baza Sportivă ”Voința” se îndreaptă cu pași repeți de final. La începutul săptămânii...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 8 ore
„Bujorul de Munte” înflorește cu drumeții, preparate tradiționale, cântece și jocuri populare
Experiențe unice se trăiesc în acest an la Festivalul „Bujorul de Munte” din comuna sibiană Gura Râului, căci...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 13 ore
(FOTO) Aproape 370 de rutieri din 30 de companii sibiene la startul ”Cursei Sponsorilor”, competiția de debut a evenimentelor prilejuite de Turul Ciclist al Sibiului
Profitând de vremea excelentă, 369 de iubitori ai ciclismului, reprezentând 30 de companii sibiene, au pedalat, duminică, între...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Damian Drăghici și spectacolul cu drone au încheiat Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Mii de oameni au aplaudat momentul
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat duminică seară într-un mod...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Delia Nistor, organizator de evenimente, despre întrebarea care ne frământă pe toți: Cât mai dăm la o nuntă?
Delia Nistor este organizator de evenimente și o prezență tot mai cunoscută în mediul online, unde a strâns...
Actualitate
6 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Drumeție în Țara Colibelor: zeci de participanți îmbrăcați în ii au avut parte de mișcare și bucate ca la bunica
Zeci de excursioniști îmbrăcați în ii tradiționale au luat la pas în weekend potecile pitorești ale Țării Colibelor,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO / VIDEO: Texanii în dialog cu romii despre integrare socială. Au discutat, apoi au dansat
Un grup de 9 studenți ai „Austin Community College” din Texas, Statele Unite ale Americii, se află în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum debutează meteorologic luna lui Cuptor, la Sibiu
Luna lui Cuptor debutează la Sibiu cu temperaturi ridicate, uneori caniculare. Intervalul 30 iunie – 6 iulie va...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Recomandările ultimei zile de FITS 2025: Bill Murray, Faust și un cer plin cu „Mulțumesc”
Ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va aduce în fața publicului pe Bill Murray...
Actualitate
2 min de citit