Centrala electrică sau centrală pe gaz? Care este cea mai bună opțiune?

Acasa >

Articol

Trăim într-o țară în care câteva luni pe an trebuie să ne încălzim casele. Temperaturile din timpul iernii pot ajunge chiar și la -20 de grade Celsius, ceea ce face încălzirea absolut obligatorie.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Există o mulțime de variante de încălzire a unei case: clasicele sobe, centralele termice pe lemne, centralele termice pe gaz, centralele termice pe curent electric, pompele de căldură ecologice, panourile solare, centralele pe peleți etc..

Cele mai simple, testate și eficiente variante sunt încălzirea cu centrală pe curent electric sau cu centrală pe gaz. Aceste sisteme de încălzire se instalează ușor, sunt prezente în majoritatea caselor și oferă o exploatare facilă.

Este adevărat că prețul gazelor și a curentului a crescut în ultima vreme, însă folosirea unui comparator ANRE pentru găsirea celor mai bune oferte și găsirea unor soluții pentru economie (cum ar fi izolarea mai bună a locuinței) pot duce la economii substanțiale de bani.

 

Cum alegi cea mai bună variantă?

 

Centrala electrică.  Este o soluție adoptată de foarte mulți oameni pentru simplitatea cu care se folosește și pentru eficiența mare de care dă dovadă. Este o soluție perfectă pentru apartamente, deoarece oferă o încălzire rapidă. Fiecare kw se transformă în căldură, iar confortul termic oferit este unul mare.

Centrala electrică evidențiază o mulțime de avantaje:

  •  încălzește toată casa într-un timp foarte scurt;
  •  este mult mai eficientă decât alte centrale;
  •  are costuri inițiale mici;
  •  este silențioasă;
  •  este sigură pentru casele cu copii sau cu persoane în vârstă;
  •  poate fi controlată cu ușurință;
  •  nu necesită revizii, așa cum se întâmplă în cazul centralei cu gaz;

Din păcate, centrala electrică are și dezavantaje, unul dintre ele fiind costul curentului. Totuși, este o soluție excelentă în casele de dimensiuni reduse.

 

Centrala pe gaz. Este o soluție foarte bună pentru casele de dimensiuni mai mari. Evident, pentru montarea ei este necesară conectarea la rețeaua de gaze. Spre deosebire de centrala electrică, cea pe gaz necesită o montare mult mai complexă, cu un coș special pentru eliminarea gazelor și mult mai multă atenție. Gazul este o soluție mai ieftină însă, ceea ce face această opțiune mult mai adoptata în rândul oamenilor.

Avantajele oferite de centrala pe gaz sunt următoarele:

  •  presupune costuri destul de mici, atât pentru instalare, cât și pentru exploatare. Instalarea nu este atât de ieftină precum în cazul centralei electrice, însă exploatarea amortizează costurile;
  •  are o durată mare de viață, mai ales dacă se întreține corect;
  •  este ideală pentru suprafețe mari;

Din păcate, una dintre problemele centralei pe gaz este faptul că nu este o sursă verde de încălzire. Aceasta produce dioxid de carbon la ardere, ceea ce poluează. Centralele moderne sunt, totuși, din ce în ce mai eficiente și mai puțin poluante. Dacă analizezi cu atenție piața, s-ar putea să găsești oferte cu adevărat bune, care să consume puțin și să nu fie poluante.

06 februarie 2023 la 10:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 18 minute
VIDEO | Delicii de MAI la Ferma Didactică Rusciori: Creativitate și savoare în concursul de quiche-uri studențești
În cadrul Zilelor Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ferma Didactică Rusciori a devenit scena unui eveniment plin de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 36 minute
Doi medici noi la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are doi medici noi în echipă, dr. Iulia Oaida și dr. Darius Dăncilă. Ambii...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Primăria cumpără 65 de stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Contract de aproape 5 milioane lei
Primarul Sibiului, Astrid Fodor a semnat vineri contractul pentru achiziția a 65 de stații publice pentru reîncărcarea mașinilor...
Actualitate
2 min de citit