Cel mai vechi ierbar din sud-estul Europei, de peste un secol în colecția Muzeului de Istorie Naturală

Acasa >

Articol

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu are în colecția sa cel mai vechi ierbar din sud-estul Europei, Herbarul Baussner. Realizat în 1734 de Georg Friedrich Baussner, ierbarul se deosebeşte de altele fiind un ierbar viu, tip carte.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În anii 1700, existau doar cărți cu plante desenate, nu cu plante presate, ceea ce face ca acest ierbar să fie un document istoric și cultural de o valoare inestimabilă.

„Herbarul Baussner se află de peste un secol în colecția Muzeului de Istorie Naturală din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Toţi specialiştii sunt uimiţi să afle că autorul acestui ierbar atât de bine realizat a fost un copil de 15 ani din Austria, cu părinţi transilvăneni. Numele autorului este trecut chiar pe coperta interioară a ierbarului. Ierbarul a fost întocmit în 1734 de Georg Friedrich Baussner, student la Koniglichen Padagogium din Halle.

Johann Georg Friedrich Baussner s-a născut în jurul anului 1719 la Viena. Tatăl său, Simon Baussner Edler von Baussnern (1677-1742), era fiul superintendentului Bisericii Evanghelice din Transilvania şi preot în Biertan (judeţul Sibiu), iar mama sa Anna Maria, era sibiancă la origine, fiind fiica lui Bartolomeu Fabritius. Familia Baussner a locuit la Viena între anii 1711 şi 1733, ca apoi să revină în Hermannstadt (Sibiu).

În anii 1700, existau doar cărți cu plante desenate, nu cu plante presate, ceea ce face ca acest ierbar să fie un document istoric și cultural de o valoare inestimabilă

Ierbarul de la Sibiu se deosebeşte de altele fiind un ierbar viu, tip carte, ceea ce reprezintă iarăşi o raritate. În anii 1700 existau doar cărţi cu plante desenate, nu cu plante presate. Tot unic este şi faptul că plantele sunt însoţite de bucăţi de ghivece desenate.

Astăzi, acest ierbar reprezintă pentru ştiinţă un tezaur pentru cultura grădinilor deoarece arată diversitatea plantelor cultivate, nivelul informaţiilor ştiinţifice din prima jumătate a secolului XVIII precum şi interesul în acele timpuri pentru cunoaşterea naturii cât mai detaliată”, au transmis reprezentnații Muzeului Bruekenthal.

Ierbarul poate fi văzut în Galeria de Artă Națională din Sibiu.

Sursa foto: facebook Muzeul Brukenthal

(I.D.)

 

20 ianuarie 2025 la 10:07

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 2 ore
Marea bicicleală: se deschide sezonul de pedalat, cu gogoși și vărzar
Duminică, 11 mai ac, sibienii sunt invitați la o tură cu bicicleta pentru a marca deschiderea sezonului din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit
acum 3 ore
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit