Cei mai mici „lăzăriști” avrigeni fac pași mici spre o educație durabilă…

Miercurea trecută, elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig au desfășurat, la Palatul Brukenthal Avrig, prima activitate din cadrul proiectului “Pași mici, pentru o educație durabilă în școala mea”. Astfel, coordonatoarea proiectului, prof. Adriana Elena Popa, alături de elevii implicați, au vizitat obiectivul, făcând o incursiune în istoria și povestea fostei Reședințe de Vară a baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Activitatea intitulată „Palatul Brukenthal – Edenul Transilvaniei“ s-a desfășurat în incinta Palatului Brukenthal din Avrig, unde, la debut, ghizii locației au oferit participanților informatii prețioase despre cultura și istoria transilvaneană, prin vizitarea celor două expoziții de aici: Expoziția Bunuri Săsești din Transilvania și Expoziția Tezaur (produsele de sticlă fabricate la glăjăria din Avrig).

Apoi, vizita a continuat în grădinile vaste ale complexului, unde cei mici au observat vegetația luxuriantă, florile multicolore și arborii vechi de sute de ani. Elevii au aflat detalii interesante despre plantele exotice pe care baronul Samuel von Brukenthal le cultiva în grădinile reședinței (portocali, curmali, smochini, lămâi, ananas, aloe, plante de cafea și o foarte puțin cunoscută legumă la acea vreme, sparanghelul), dar și despre specificul fiecărei zone din imensul parc (grădina olandeză, grădina franceză, grădina englezească, fântâni arteziene, grădina de fazani, dar și grădini de legume, zarzavaturi și plante aromatice). De asemenea, copiii au aflat și că Samuel von Brukenthal a adus și cultivat, pentru prima oară în Transilvania, cartoful, iar finalul activității a constat într-o degustare de preparate (fel principal și desert) care au avut ca ingredient principal această legume deosebit de important pentru alimentația noastră.

„Prin activitățile prevăzute,derulate în cadrul școlii sau în natură, proiectul „Pași mici, pentru o educație durabilă în școala mea", al Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr" Avrig, își propune să continue și să dezvolte un mediu educațional adecvat învățării. Activitățile vor constitui suport pentru toți elevii școlii în procesul de învățare, răspunzând la cerințele și nevoile din viața reală și pregătirea pentru integrarea în viața publică – socială, economică, politică, comunitară și culturală. Proiectarea activităților didactice desfășurate în sala de clasă, va fi susținută de o proiectare transcurriculară, prin aplicarea unor metode didactice ce urmăresc dezvoltarea competențelor elevilor și conexiunea conținuturilor cu aplicabilitate în viața de zi cu zi. Atelierele de creație în mediul natural, realizează predarea cunoștințelor de la simplu la complex, de la concret la abstract. Workshop-urile, acțiunile de ecologizare, drumețiile propuse, urmăresc identificarea valorilor culturale, materiale și imateriale din comunitate și din județ, prin implicarea elevilor, părinților și membrilor comunității, având ca rezultat formarea acestora ca viitori cetățeni responsabili și activi. Prin excursia de la Mănăstirea Măgura – Jina, elevii vor descoperi pitorescul locului, altul decât mediul urban în care locuiesc ei, dar cel mai important lucru, este că vor descoperi minunea lasată de Dumnezeu în natură și valorificarea ei în prețioasele produse medicinale naturale”, ne-au informat reprezentanții Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.

Proiectul „Pași mici, pentru o educație durabilă în școala mea” este cofinanțat prin Agenda Educațională a Consiliului Județean Sibiu, 2023.

D.F.

 

27 aprilie 2023 la 15:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 2 ore
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 ore
Viceamiralul Jan De Beurme a avut întrevederi cu membrii Comandamentului NATO de la Sibiu
În contextul derulării exercițiului Dacian Spring 2025, Inspectorul General al Inspectoratului General al Apărării din Belgia, viceamiralul Jan...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 ore
Inaintări în grad la Comandamentul NATO Sibiu
Militari din HQ MNC-SE au fost înaintați în grad pentru contribuțiile lor. Printre aceștia, generalul de brigadă Constantin...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 ore
FUMATUL INTERZIS ÎN PARCURI ȘI STAȚII BUS, LA CLUJ
Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca a adoptat cu 22 voturi pentru și trei abțineri hotărârea prin care...
Eveniment
1 min de citit