CE VEDEM ASTĂZI LA ASTRA FILM FESTIVAL. Noi premiere, documentare biografice, fotografii de război și fenomenul migrației, în programul zilei

Cel mai așteptat festival al toamnei continuă la Sibiu joi, 24 octombrie, cu un periplu printre realitățile de zi cu zi, documentate într-o serie de filme inedite, gata să capteze publicul.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Iată câteva recomandări pentru cum să vă organizați programul zilei de azi, în așa fel încât să vă bucurați cât mai mult de Astra Film Festival: 

Cântecele pâmântului care arde (r. Olha Zhurba, Astra Film Cinema, 11:30). Un jurnal al consecințelor războiului, alcătuit dintr-un șir de tablouri tulburătoare din viața cotidiană a ucrainenilor care încearcă să se adapteze la noua realitate. Regizoarea mizează pe o observație asumată și ne prezintă, în premieră națională la Sibiu, drama colectivă a ucrainenilor și efectele războiului. Filmul e parte din Competiția Central și Est-Europeană. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Între tăcere și păcat (r. Diana Nicolae, Astra Film Cinema, 13:30) – Pentru pasionații de poezie și nu numai, regizoarea Diana Nicolae propune publicului un documentar biografic, parte din Competiția România, despre viața și cariera tumultuoasă a poetei Ana Blandiana, unul dintre cei mai importanți poeți din Europa, interzisă de dictatura comunistă, înainte de a fi oficial recunoscută ca scriitor. 

TATA (r. Lina Vdovii, Radu Ciorniciuc, Sala Thalia, 18:00). Dacă nu ați mai prins bilete la Gala de deschidere a AFF 2024, nu ratați această ultimă proiecție a filmului care face deja valuri. Un documentar parte din Competiția Central și Est-Europeană. 

Interzis (r. Anelise Sălan, Astra Film Cinema, 16:30). Prezentat în premieră mondială la Astra Film Festival, filmul, care concurează în Competiția România, poate fi văzut și astăzi. Regizoarea Anelise Sălan participă la o sesiune Q&A.

A doua șansă (r. Jaroslav Beran, Cine Gold 7, 21:00) – Cinci persoane fără adăpost primesc a doua șansă prin programul Prima Casă, într-un oraș din Cehia. Le va schimba o locuință viața după ani întregi în care au trăit pe străzi? Cu un acces total la personaje, filmul prezintă cinci portrete pline de profunzime și de umanitate. Filmul face parte din Competiția Studențească. 

Stelarii – misiunea eco (Dome, 16:00) – Copiii din Dome vor trebui să-i îndrume pe cei trei prieteni stelari, Imani, Aki și John, cum să acționeze ca să salveze plantele din pădurea în care s-au prăbușit cu nava lor spațială. Vor reuși oare să îi ajute să descopere de ce anume au nevoie plantele? Vor salva pădurea împreună? 

 

DocTalk-ul zilei: Estici în Vest

Mâna ieftină de lucru est-europeană contribuie la prosperitatea Occidentului. Îndărătul acestui enunț, se află macro și micro-universuri, pe care le explorează dezbaterea de astăzi Astra Film Festival DocTalk Estici în Vest moderată de jurnalistul Cătălin Striblea (Sala Thalia, 18:00). Cum arată cu adevărat viața muncitorilor din estul Europei care, în speranța unei vieți mai bune, sunt nevoiți să își părăsească familiile pentru a lucra în Occident? Invitați în dezbatere sunt istoricul și antropologul Valer Simion Cosma și prof. dr. Ionela Vlase. 

Biletele se pot achiziționa de aici: https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-complet/event/doctalk-estici-in-vest

Diferențele mari de salarii dintre cele două Europe explică în mare măsură migrația economică a milioane de est-europeni; dar nu explică transformările prin care trec cei care pleacă din țară, fie cu gândul de a găsi un loc de muncă ceva mai bine plătit, fie de a avea condiții de muncă mai bune sau un mediu social mai dezvoltat. 

Discuția pornește de la realitățile evocate în trei documentare de festival (24 de ore, TATA și Mirajul Occidentului), precum și de la expoziția de fotografie documentară Sezonierii, realizată de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, care dezvăluie fotografic ce știm despre rutinele și proiectele oamenilor care au plecat în căutarea unor surse de trai decent, pe care presa autohtonă fie i-a numit peiorativ „căpșunari” sau i-a redus la rolul de victime?

Dacă prin filmul 24 ore (r. Harald Friedl, 2024) aflăm condițiile în care muncesc cei 40.000 de îngrijitori români din Austria, prin TATA (r. Lina Vdovii, Radu Ciorniciuc, 2024) descoperim o poveste complicată despre relația tată-fiică, pe fondul unui fenomen definit drept „sclavie modernă”, care îi afectează pe numeroși est-europeni plecați la muncă în străinătate, o temă care se regăsește și în Mirajul Occidentului (r. Apolena Rychlíková, 2024)

Șase astfel de dezbateri sunt programate la Astra Film Festival 2024, care abordează teme precum: consumul de plastic, rolul femeii în societate sau industria cărnii și impactul asupra consumatorilor. Programul complet al dezbaterilor DocTalks se poate consulta aici.- https://www.astrafilm.ro/ro/2024/subsectiune/doctalks

Programul complet al festivalului se poate urmări pe site-ul oficial AFF 2024, în secțiunea Program Orar – https://www.astrafilm.ro/. Bilete sunt puse în vânzare tot aici. 

O selecție a celor mai apreciate filme va putea fi vizionată online, imediat după festival, în cadrul AF Online, de iubitorii filmului documentar de pe întreg teritoriul României. 

23 octombrie 2024 la 21:45
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 16 ore
Furtuna i-a lăsat fără numere de înmatriculare
Aversele de marți după-amiază au creat probleme conducătorilor auto, unii preferând să “tragă pe dreapta”, alții alegând să-și...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 19 ore
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 1 zi
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 zile
Triatlonul Binder Lake: o zi în care sportul a purtat un alt sens
Duminică dimineața, la răsăritul soarelui peste Lacul Binder, liniștea apei a fost spartă de emoție, pași grăbiți și...
Eveniment
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Jurnalistul Cătălin Striblea: „Sibiul este un județ binecuvântat”. Avem poteci montane cât distanța Sibiu – Viena
Prezent în calitate de moderator al dialogurilor „Carpathia Talks”, organizate la Sebeșu de Sus în cadrul Făgăraș Fest,...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Directorul Muzeului Astra a făcut senzație cu „cuțâtoaia” la Făgăraș Fest
Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să...
Actualitate
2 min de citit