Ce trebuie să știe părinții despre testările naționale din clasele II, IV și VI. Sfaturi de la psiholog

În această perioadă (13-30 mai) au loc evaluările pentru elevii de clasa a II-a, a IV-a și a VI- a. Chiar dacă rezultatele nu se trec în catalog, ci vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, fiind apoi folosite pentru întocmirea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor, evaluările pot reprezenta un stres pentru aceștia.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am dialogat cu psihologul Diana Călinescu despre cum părinții trebuie să discute cu copiii, astfel încât să nu existe presiune și stres pentru ei. Pentru copiii mici, orice formă de evaluare poate fi percepută ca un moment de tensiune, mai ales dacă nu înțeleg pe deplin rostul acesteia.
„Din punct de vedere emoțional, pot apărea stări de anxietate, tensiune, teamă de a greși sau de a dezamăgi persoanele de referință din viața lor (în general părinții). La această vârstă, încrederea în sine este încă în formare, iar experiențele de acest fel pot influența modul în care copilul se va raporta la propriile reușite și eșecuri pe viitor”, ne explică Diana.

Cum le putem explica copiilor ce înseamnă o evaluare, fără să îi speriem sau să simtă presiune

Probabil, cel mai des părinții se întreabă „Cum le putem explica copiilor ce înseamnă o evaluare, fără să îi speriem sau să simtă presiune?”
Psihologul ne spune că este esențial să vorbim cu copiii pe înțelesul lor și să le transmitem că evaluarea este doar o ocazie de a verifica ce lucruri au învățat până acum, nu un verdict despre cât de buni sunt ei ca persoane. E important să punem accentul pe faptul că orice rezultat este valoros, pentru că arată cât au crescut până acum și ce mai pot învăța de acum înainte.
„În general, e recomandat ca adulții să evite presiunile legate de rezultate și să se concentreze pe încurajări sincere și susținerea procesului de învățare. De asemenea, înainte de evaluare e important să i se asigure copilului un somn odihnitor, mese echilibrate și activități relaxante care să contribuie la bunăstarea sa. În ziua testării, ajută ca părinții să transmită calm și încredere, evitând să transforme momentul într-un subiect tensionat”, transmite Diana.
Deși fiecare copil reacționează diferit, există câteva semnale care merită atenția adulților. Psihologul ne-a exemplificat câteva: probleme cu somnul, dureri de cap sau de burtă, iritabilitate crescută, retragerea în sine, evitarea discuțiilor despre evaluare, etc. În cazul în care părinții observă vreunul dintre aceste semne, este recomandat să-și abordeze copiii într-un mod calm și empatic, fără reproșuri, și să discute blând despre stările resimțite.
Atitudinea învățătorilor poate face o diferență considerabilă
Pe lângă părinți, învățătorii au un rol crucial în dezvoltarea celor mici: „Este recomandat ca evaluările să fie prezentate ca o activitate firească din parcursul școlar, folosind un ton cald, blând și acordând deosebită grijă emoțiilor resimțite de copii. Înainte de testare pot fi de ajutor încurajări, exerciții scurte de respirație sau mici jocuri de relaxare”.

Este sănătos să le spunem copiilor că „nu contează nota” sau e mai bine să subliniem ideea de progres și efort

Psihologul ne spune că cel mai sănătos mesaj este cel in care accentul se este pus pe proces, nu pe rezultat. Cel în care transmitem clar ideea că este important să învețe, să încerce, să greșească și să progreseze. Asta nu presupune să anulăm importanța notei, ci să explicăm că aceasta este doar un instrument, nu o etichetă. Și un instrument care măsoară exclusiv ce au învățat ei până acum, nu cât sunt de valoroși ca persoane.
„Aș zice că un obicei valoros este crearea unei rutine echilibrate, în care pe lângă învățare și recapitulare există și timp pentru joacă, odihnă și discuții deschise. Înșiși recapitulările se pot face prin activități sau exerciții distractive, astfel încât să nu se resimtă ca o presiune”, mai adaugă aceasta.

Cum ar trebui să reacționăm ca părinți sau profesori dacă rezultatele nu sunt cele așteptate

„Este important să apreciem și să lăudăm efortul depus, nu doar rezultatul, să evităm reproșurile și să transmitem copilului că orice dificultate poate fi depășită. În acest mod îi putem asigura un cadru sigur de dezvoltare, ajutându-l să capete încredere în propria capacitate de a crește și de a învăța din orice experiență”, încheie psihologul.
Testele sunt corectate în cadrul unității de învățământ, în cel mult 7 zile de la susținerea ultimei probe pentru clasa respectivă.
De asemenea, rezultatele obținute nu sunt afișate public, nu se comunică în mod deschis și nu se trec în catalog. Totuși, la cererea scrisă a elevului, punctajele pot fi echivalate în calificative sau note și pot fi consemnate în catalog.
Elevii de clasa a IV-a au început Evaluarea Naţională în 20 mai, cu testul la Limba română/ Limba română pentru minorităţile naţionale, în 21 au susținut testul la Matematică şi Ştiinţe ale Naturii, iar în 22 mai la Limba maternă. Cei de clasa a VI-a vor avea primul test în 27 mai, cel la Limba română, urmat în 28 mai de cel la Matematică şi Ştiinţe ale Naturii şi 29 mai de cel la Limba maternă. Pentru cei de clasa a II-a, evaluările s-au încheiat.

Autor
22 mai 2025 la 16:10
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 5 ore
Cazare de vară pentru studenții ULBS: Cererile se depun între 26 mai și 6 iunie
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunță că oferă studenților posibilitatea de a rămâne cazați în cămine și pe...
Educație
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 8 ore
Peste 1300 locuri la clasa pregătitoare, rămase neocupate. Începe etapa a doua de înscrieri
În urma primei etape de înscriere în clasa pregătitoare au rămas libere peste 1300 de locuri în unitățile...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 9 ore
Vor sărbători Ziua Copilului la „Crosul Primăverii”
Copiii din zona Țării Oltului vor sărbători în avans ziua specială dedicată lor, la Cârța, în cadrul unei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 11 ore
S-a încheiat Mica Olimpiadă de Geografie, faza națională. Ce rezultate au obținut elevii sibieni
Sâmbătă, 17 mai, la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu s-a desfășurat, online, etapa națională a concursului ”Terra –...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Bătălia Cărților” – pentru medieșenii pasionați de lectură
O competiție aparte, dedicată celor ce sunt pasionați de beletristică și care dețin o fișă de înregistrare la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Se caută lapte, fructe, produse lactate și de panificație pentru copiii din județul Sibiu. Urmează licitația
Consiliul Județean Sibiu vrea să asigure din timp contractarea serviciilor de livrare a legumelor, fructelor, produselor de panificație...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Examenul de Evaluare Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi modificat din anul școlar 2025-2026
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că examenul de Evaluare Națională de la clasa a VIII-a ar putea...
Educație
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 zi
Închisoare de la 1 la 3 ani pentru părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică
Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică riscă sancțiunea cu închisoarea de la 1 la...
Educație
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
Cursuri de grafică digitală pentru tineri
Tinerii cu vârsta peste 15 ani interesați de grafică digitală au posibilitatea să participe la cursuri organizate până...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 3 zile
Studenții de la AFT, în vizită la șantierul noii autostrăzi Sibiu-Pitești
Studenții din anul II ai Facultății de Management Militar, specializarea Managementul Sistemelor Tehnice de Geniu, au efectuat o...
Educație
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 zile
Smaraldul și malachitul, pietrele lunii mai, se văd la Biblioteca ASTRA
Sibienii sunt așteptați miercuri, 21 mai,  ora 17:00, la Compartimentul de Arte situat în Corpul B, etajul 2...
Actualitate
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 3 zile
Cei mai mici meșteri populari se întrec la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Muzeul ASTRA dă startul Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, eveniment ajuns la ediția XXVIII-a. Timp de două zile, joi,...
Actualitate
3 min de citit