Tot mai multe voci locale susțin că turismul sibian trece printr-o perioadă dificilă. O spun hotelierii, proprietarii de restaurante și cafenele, o confirmă statisticile și patronatul din HoReCa. Se pare că nici marile evenimente cultural-sportive, care în trecut erau identificate ca mană cerească pentru turism nu mai au capacitatea de a genera venituri periodice consistente în industria ospitalității din Sibiu. Creșterea TVA, majorarea impozitelor și prețurilor pentru majoritatea bunurilor și serviciilor reprezintă încă o lovitură dată turismului local. Mai mult, se vorbește despre creșterea TVA în turism până la pragul de 21 de procente, o măsură care, spun cei din piața locală, i-ar ruina.
Confruntați cu majorări care le vor afecta direct investiția și câștigurile, cei ce activează în industria turistică sibiană caută măsuri prin care să contracareze efectele scumpirilor. Una dintre ele ar fi „îndulcirea” inevitabilelor majorări de preț din restaurante și cafenele, prin acordarea unor vouchere compensatorii.
„Mă gândesc la un voucher de 5+1 gratis”
Proprietarul unei cafenele din centrul Sibiului spune că atât creșterea TVA, cât și scumpirile în lanț îl vor obliga să majoreze prețul: „Am încercat pe cât am putut să nu scumpim produsele pe care le comercializăm, pentru că avem o relație bună cu clienții noștri și vrem să le oferim produse de calitate la un preț accesibil. Totuși, după ce va crește TVA, vom plăti mai mult pentru energie electrică și multe altele, vom fi nevoiți să scumpim cafeaua și celelalte preparate. Ca o formă de compensare, ne gândim să introducem vouchere de tip „5+1 gratis”. În felul acesta clientul nu pierde nimic, va obține aceeași cantitate. E o situație dificilă și cred că va fi o provocare și pentru antreprenori să încerce să își păstreze clientela”.
Scurt pe doi: „O jecmăneală!”
Proprietarul unui restaurant din centrul orașului spune că mărirea cu doar două procente a TVA în turism e suportabilă, dar e tranșant în privința dublării taxei: „Dacă vorbim de o majorare cu două procente a TVA, modificarea e suportabilă. Când aducem în discuție însă creșterea cotei la 21% e deja o jecmăneală. Haideți să ne uităm spre țările cu TVA redus în turism, țări în care lucrurile funcționează corect. Nu vorbim doar despre creșterea TVA, ci despre un întreg lanț de scumpiri. Oamenii ies tot mai puțin în oraș, se gândesc de două ori înainte de a comanda ceva. De exemplu, în comparație cu anii trecuți, am constatat o scădere a numărului de clienți în perioada FITS. Iar asta spune multe. Și nu e vorba doar despre această situație înregistrată în timpul unui eveniment de amploare, ci de o tendință generală care ne arată că nivelul de trai a scăzut”.
Patronatul trage un semnal de alarmă: „Risc de faliment și evaziune fiscală”
Un semnal de alarmă vine, în acest context, și din partea patronatului sibian din HoReCa. Directorul executiv al acestui for atrage atenția asupra unor riscuri majore din industria ospitalității.
„Creșterea TVA va impacta mai multe aspecte din HoReCa, deoarece este o ecuație cu multe elemente implicate cum ar fi: o parte va trebui suportată de antreprenori care, din păcate, sunt pe linia de plutire acum și vor fi nevoiți să închidă business-urile. O parte din prețurile mari vor fi absorbite de turiști și acest lucru se va reflecta în reducerea numărului de clienți. Deoarece business-uri vor fi închise, va fi afectată și piața muncii. Creșterea TVA s-a încercat în mai multe țări din blocul european, dar în timp au revenit la micșorarea ei din cauza numeroaselor aspecte negative. Furnizorii de materiale vor fi de asemenea afectați. Din păcate, se va accentua imaginea negativă a HoReCa pe plan local și național. Prin acest demers, de creștere a TVA, este posibil ca fenomenul de evaziune fiscală să crească” a declarat pentru Tribuna, Remus Mocanu, director executiv, Organizația Patronală HoReCa Sibiu.
sa fii tampit sa fii corect mai departe in tara in care se iau 10 piei de pe oamenii cinstiti si se dau cu mana larga specialilor!