Articol
Întâlnirile cu ursul sunt tot mai dese, atât în zonele locuite, cât și pe cărările de munte, acestea fiind de multe ori cu urmări tragice.
Ca urmare a creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestuia și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii, Romsilva va intensifica măsurile de monitorizare a populației de urs în zonele de risc.
„Directorul general al Regiei Naționale a Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, a dispus joi, 11 iulie, intensificarea măsurilor de monitorizare a populației de urs în fondurile cinegetice gestionate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacțiunea oamenilor cu exemplarele de urs. Măsurile au fost adoptate în urma creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestei specii și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii”, au transmis reprezentanții Romsilva.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are în total 241 de fonduri cinegetice, printre cele 41 de direcții silvice din țară care intră în administrarea sa, fiind și Sibiul.
Care sunt măsurile suplimentare ce vor fi luate
„Vor fi identificate și monitorizate cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunii dintre om și urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezența urșilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase. De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenței urșilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turiști. Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgență autorităților competente potențialele situații de risc apărute”, potrivit reprezentanților Romsilva.
(I.D.)