Ce îi așteaptă pe sibienii care au mașini electrice. Calcule pro și contra investiției

Acasa >

Articol

Sibiul este unul dintre orașele receptive la politicile verzi, în urbe fiind încurajate deplasarea pe bicicletă, pe trotinetă și utilizarea mașinilor electrice. De câteva zile pe străzi pot fi văzute, în probe, noile autobuze electrice verzi, care vor completa flota mijloacelor de transport în comun din dotarea municipalității. Sibiul se află printre orașele în care moda mașinilor electrice a fost rapid adoptată, la începutul anului existând aproape 1000 de astfel de autoturisme (electrice și hibrid) înscrise pe numele unor persoane fizice sau juridice. Municipalitatea a amenajat până în prezent 5 stații duble pentru încărcarea acestor mașini, intenționând să amplaseze încă 10 astfel de puncte de încărcare. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Până la izbucnirea crizei energetice, sibienii care își achiziționaseră o mașină electrică nu păreau să aibă motive de nemulțumire, mai ales că, mulți dintre ei locuiesc la casă, deci nu erau nevoiți să apeleze la una dintre cele câteva stații de încărcare din oraș. Odată cu plafonarea consumului de energie electrică și creșterea tarifelor, proprietarii autoturismelor electrice constată că ceea ce părea o investiție avantajoasă își pierde din rentabilitatea de la început.

„Clar, vom plăti mai mult la factura de curent!”

Celor care dețin o mașină electrică le va fi imposibil să se încadreze în limita consumului de curent pentru utilizatorii casnici. Câteva încărcări ale mașinii duc la epuizarea cantității pentru care tariful este unul acceptabil. Depășirea plafonului duce la o creștere a prețului plătit pentru energia electrică consumată. Totuși, mulți dintre utilizatorii mașinilor electrice din Sibiu spun că nu vor resimți atât de mult majorarea facturilor, deoarece nu mai plătesc pentru benzină sau motorină. Doamna Ana e mulțumită de mașina electrică pe care o deține familia sa și spune că un calcul simplu arată avantajul utilizării vehiculului care nu folosește combustibil clasic. „Am cumpărat mașina când încă nu se vorbea despre criza energetică și creșterea prețurilor. Am fost și suntem mulțumiți de ea, pentru că o folosim în special pe distanțe scurte, în oraș, în împrejurimi, iar o mașină obișnuită ar consuma mult carburant din cauza aglomerației. Noi stăm la curte și avem avantajul că nu trebuie să mergem la o stație de încărcare. E clar că nu ne vom încadra în plafon și vom plăti un preț mai mare pentru curent, dar și așa suntem în avantaj dacă ne gândim cât am fi cheltuit pe benzină pentru drumurile zilnice din oraș. Încă e o investiție bună mașina electrică și în condițiile de acum”, explică sibianca.

„Nu știu dacă mi-aș mai cumpăra o mașină electrică”

Iulian este un tânăr din Sibiu care a încercat să implementeze mai toate practicile prietenoase cu mediul, de la panouri solare la mersul pe bicicletă și, evident, circulatul cu mașina electrică prin oraș. La început a fost foarte entuziasmat, însă odată cu scumpirea curentului electric a devenit circumspect: „Nu știu dacă mi-aș mai cumpăra o mașină electrică. Pe vremea când nu se scumpise curentul treceam mai ușor peste unele dezavantaje, cum ar fi scăderea autonomiei în condiții de circulație la -15 sau + 30 de grade Celsius. Iarna trebuie să ai grijă să ai bateria încărcată când e foarte frig, folosești mai mult farurile, căldura, iar vara aerul condiționat îți reduce din autonomie destul de mult. Sunt inconveniente normale, pe care le cunoșteam și peste care am trecut, asumându-mi-le. E logic, mai multe încărcări înseamnă mai mulți bani cheltuiți. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar dacă situația se înrăutățește din punct de vedere energetic, mașina electrică nu va mai fi la fel de avantajoasă ca la început”. Tânărul care lucrează în IT mai spune că în prezent costurile se situează sub nivelul celor pe care le presupune utilizarea unei mașini clasice.

Încă zece stații de încărcare până la finalul anului

În prezent, sibienii care își încarcă mașinile electrice la una dintre cele 5 stații amenajate de Primărie, plătesc 1 leu/kWh, cu toate că municipalitatea propuse în martie un preț de 2 lei/kWh. Tot atunci, reprezentanții autorităților spuneau că prețul poate fi ajustat în funcție de evoluția pieței, ceea ce ne poate duce cu gândul la o posibilă majorare, în condițiile în care tarifele vor crește semnificativ. Până la sfârșitul anului, se așteaptă inaugurarea a încă 10 stații duble noi de încărcare în zona centrală și în cartierele orașului. 

„În prezent, în municipiul Sibiu există 5 stații duble de încărcare a autovehiculelor electrice, totalizând 10 locuri. Patru stații sunt amplasate în zona Hipodrom, în parcarea multietajată de mare capacitate, recent dată în folosință, a cincea fiind disponibilă în parcarea de pe Cazarma 90. La acestea se adaugă stațiile de încărcare amenajate de operatori privați. Reamintim faptul că Primăria Sibiu a semnat în luna iulie a acestui an un contract pentru furnizarea și instalarea în oraș a încă 10 astfel de stații de încărcare, în zona centrală și în cartiere. Acestea vor fi disponibile cetățenilor la finalul acestui an. De asemenea, în cadrul proiectului inițiat pentru extinderea transportului între municipiul Sibiu și localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transport Metropolitan Sibiu, pentru municipiul Sibiu urmează să se achiziționeze încă 45 de stații de încărcare”, informau reprezentanții Primăriei Sibiu la finalul lunii august. 

 

 

Autor
14 septembrie 2022 la 12:08

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 23 minute
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit