Dacă s-a înmuiat vremea, e semn că piețele agro-alimentare așteaptă marfă proaspătă. Așa s-a și întâmplat, pentru că trufandalele și-au făcut apariția, în număr mare, pe tarabe. Dacă în urmă cu o lună le găseai în cantități mici, acum oferta a căpătat consistență. În Piața Cibin, produsele românești precum ridichi, ceapă verde, salată, urzici sau spanac pot fi cumpărate la prețuri ce variază între 2 și 10 lei: ridichi – 5 lei/legătură, ceapă verde 1-2 lei/legătură, spanac 10-15 lei kg, urzici 20 lei/kg, salata verde 3 – 4 lei/bucată. Dacă până la apariția căpșunilor autohtone mai avem de așteptat vreo trei luni, pofticioșii le pot cumpăra pe cele importate din Grecia la prețul de 35 de lei/kg.
„Mereu cumpăr ridichi de cum apar, chiar dacă sunt puțin mai scumpe. Parcă sunt mai gustoase acum, la început, probabil după atâta așteptare. Am luat și trei legături de ceapă verde, o salată, mâncăm mai ușor, pentru că în această perioadă ținem și post” spune o femeie care s-a oprit în dreptul unei tarabe încărcate cu trufandale.
Tot pe tarabele din Piața Cibin am găsit, la începutul lunii martie, cartofi roșii la 2,5 lei/kg, cartofi albi 3 lei/kg, varză 4 lei/kg, ceapă 7 lei-10 lei/kg, morcovi 6 lei/kg, miez de nucă 45 lei/kg, usturoi 20 lei/kg, mere 4 lei/kg. Odată cu înmulțirea produselor de sezon este de așteptat ca prețul trufandalelor de acum să mai scadă.
D.B.
Foto: Răzvan Negru