Cartea mărturiei vizuale a Împărăției

Acasa >

Articol

Pentru cei obișnuiți cu scrierile Părintelui Michel Quenot lucrarea pe care v-o aduc dinainte nu este o surpriză: Icoanele Martirilor. Martori ai Împărăției ce va să fie (Ed. Doxologia, Iași, 2021, 216 pg.). M-am hotărât să o aduc dinaintea cititorilor rubricii noastre în ziua Buneivestiri ca să înțelegem în ce mod „fie mie după cuvântul tău” adresat de Maica Domnului divinului mesager arhistrateg a rodit în fibra de mărturie a Bisericii. O ceată de martori– așa cum își numește și autorul cuvântul său de deschidere al lucrării, pp. 9-24- care este urmărită de Părintele Quenot în ipostazele sale cele mai importante: Martirii creștini ai primelor trei secole (pp. 25- 102), De la Edictul de la Milano la schimbările din epoca modernă (pp. 103- 156), De la expulzarea grecilor la totalitarisme (pp. 157- 176), Prigoana creștinilor în zilele noastre (pp. 177-190) și Prigoana – criteriu pentru a fi creștin (pp. 191- 204). Concluzia și o bibliografie recomandată încheie rotund o lucrare plină de luciditate care depășește simpla înțelegere din exterior a iconografiei, aducând-o în contextul ei imediat care dăinuie în toată structura iconologiei ca un vibe (cum ar spune omul modern) din care nu poți desprinde imaginea. Amintim și frumusețea ilustrației și nu fără sens. Întregește un efort cuprinzător și foarte bine scris. Traducerea din limba franceză aparține Ralucăi-Gabriela Prelipceanu. Nici ea nu pierde din preaplinul volumului, o creștere culturală construită dinspre interiorul înțelegerii icoanei ca prezență.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
25 martie 2022 la 15:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 15 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit