"Cântecele Munţilor", start în forţă, vineri seara. Paradă a portului popular şi primul spectacol de anvergură al festivalului

Acasa >

Articol

O amplă paradă a portului popular, care a sfidat căldura de afară şi a oferit celor care au venit pe strada N. Bălcescu (destul de înghesuită de la atâtea terase) a fost, fără a exagera, un regal al tot ceea ce se doreşte de la o manifestare populară: costume pitoreşti, muzică de oriunde, de la Mărginime până prin Grecia şi Mexic, dansuri superbe pe care le puteai gusta fără separaţia aceea descurajantă dintre tine şi scenă. Aici a funcţionat perfect apropierea dintre artişti şi public: puterai cânta cu ei, puteai să-i fotografiuezi, să-i filmezis au să te fotografiezi cu ei. Din păcate (şi ca de obicei) se pare că acest moment unic de pe lista tuturor manifestărilor culturale ce au loc la Sibiu, durează prea puţin, el fiind considerat doar un drum spre scenă, deşi el însuşi poate fi un super-spectacol aşa cum e el acum, care poate dura mai mult, fără ca să plictisească şi fără a tulbura liniştea oraşului, ca în cazul altor "fest"-uri.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Au defilat, pe rând, pe tot Bălcescu, reprezentanţii ansamblurilor participante la festival: din România (inclusiv aromânii de la "Armânamea"), Moldova, Grecia, Cipru, Polonia, Serbia, Georgia, Mexic. Au fost şi "pauze" de dans, care au încântat publicul, prezent în număr foarte mare, ăn ciuda soarelui care "bătea" destul de cald.    

De la ora 19, pe scena din Piaţa Mare, a început, propriu-zis, festivalul. Au fost invitaţi, pe scenă toţi participanţii la Parada Portului Popular apoi, după deschiderea oficială, a pornit primul mega-spectacol, deschis de către Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", cu soliştii vocali Alina Bîcă şi Robert Târnăveanu, Ansamblul Folcloric "Veteranii Junii Sibiului” alături de cunoscuta Veta Biriș şi Ansamblul Folcloric "Ceata Junilor”cu Paula Medrea și Tin Vasilescu.

În cadrul specrtacolului, Raluca Turcan, ministrul culturii, a conferit Distincția de Excelență managerului  CJCPCT Cindrelul-Junii Sibiu, Silvia Macrea, "în semn de recunoaștere a eforturilor de păstrare a tradițiilor românești și a valorilor noastre identitare". Cu același prilej, Raluica Turcan oferit Diploma de Onoare a Ministerului Culturii prezentatoarei festivalului, Iuliana Tudor. "Găsesc acest moment foarte potrivit pentru a omagia personalitatea și cariera prolifică a unui iubit om de televiziune, a omului care face cu mare grație și profesionalism, într-o manieră fermecătoare aș putea spune, legătura înre noi spectatorii și telespectatorii și artiștii folcloriști", a spus Raluca Turcan. .

"Vă mulțumesc, stimată doamnă ministru Raluca Turcan pentru această distincție. Sunt onorată că sunteţi din nou, aici, pe scena Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, alături de noi, Junii Sibiului, mai ales că întotdeauna ați susţinut proiectele culturale organizate în judeţul Sibiu. Sunt profund onorată și vă mulțumesc încă o dată pentru această apreciere"- a spus Silvia Macrea.

După ora 20 a debutat concertul  folcloric extraordinar "Paul Surugiu – Fuego, Junii Sibiului şi invitaţii lor”: Sava Negrean Brudașcu, Matilda Pascal Cojocărița, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Liliana Laichici, Adrian Neamțu, Robert Târnăveanu, Traian Stoiță, Ovidiu Homorodean, Sebastian Emanuel Stan, Răzvan Năstăsescu, Aurora și Săndel Mihai, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Alexandru Brădățan, Fetele din Botoșani, Cătălin Iancu, împreună cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”. 

Coregrafia a fost asigurată de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu, asistent coregraf: Alesea Sas. Conducerea muzicală Cristian Obrejan și Radu Dinescu. Spectacolul a fost prezentat de Iuliana Tudor.

Tot vineri, au mai fost ateliere de dansuri tradiționale georgiene şi ucrainene, cu ansamblurile "University 2” şi "Soneciko”, iar în Promenada Mall, animații culturale cu ansamblurile "Svetozar Markovici” din Serbia și "Lublin” din Polonia. 

Sâmbătă, de la ora 19, în Piaţa mare, va avea loc un spectacol folcloric susținut de ansamblurile: "Cununița” din Arad, "Armânamea” din Constanța, "Arcanul” din Suceava, "Achna Forest” din Cipru, "Polytonic Orchestra Katerini” din Grecia, "Monarca de México” din Mexic, şi "Soneciko” – Ucraina. Este urmat, de la ora 21, de concertul extraordinar susținut de Andreea Voica și Ansamblul "Timișul" din Timişoara.

Foto: Răzvan NEGRU

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
04 august 2023 la 19:57

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 23 minute
Zeci de automobile de epocă au parcat în Piața Mare
Retro Parada Primăverii a readus în acest weekend în Piața Mare farmecul automobilelor de epocă. Evenimentul organizat de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Alegeri sub supraveghere: sute de angajați MAI mobilizați în județul Sibiu
Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Sibiu sunt mobilizați pentru asigurarea ordinii publice pe întreaga durată a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
O introducere în lumea lui Jules Verne, deasupra Sibiului
Fotograful Dan Tarcea a surprins în imagini spectaculoase un balon cu aer cald și un avion de agrement,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Mopedist accidentat la Gura Râului de un șofer neatent
Polițiștii rutieri au intervenit sâmbătă la un accident produs în localitatea Gura Râului, pe strada Principală. Fără să...
Actualitate
1 min de citit