Campionatul naţional de spălare a Halloweenului de semnificaţia malefică

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Halloween, un fel de hai să maimuţărim vestul, că aşa face românul

Sărbătoarea Halloweenului la români e aşa de veche încât primele manifestări ale ei apar departe înapoi în timp, ehei, încă de prin 1990 şi ceva. Este la fel de românească şi tradiţională ca Ziua Porţilor Deschise, Valentine's Day, Noaptea Muzeelor, Ziua Europei, Ziua Pământului, Ziua Antifumat sau colinda Jingle Bells. Este o mostră tipică de maimuţăreală a ce e prin vest, lucri la care românii sunt foarte talentaţi. Adică dacă o fac americanii, dacă o fac civilizaţii occidentali, de ce să nu o facem şi noi, la noi, că aşa avem şi noi impresia că suntem şi noi ca americanii şi poate suntem şi vestici cumva. "Sărbătoarea" asta a prins înspăimântător de puternic în mediul şcolar, unde e întreţinută cu un sârg demn de cauze mai bune de către educatoare, învăţătoare sau profesori/profesoare. A devenit chiar reper în calendarul şcolar, la fel ca serbările de sfârşit de an. Plus de asta, e şi un prilej comercial, că ies bani buni de la iubitorii de a fi cool şi "occidentali". La americani parcă se fac în medie cam zece miliarde din povestea asta, dacă nu mă înşel.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Nu e "Hell will win", dar e cam tot pe acolo

Ideea e asta. Halloween se inspiră din sărbătoarea păgână Samhain, adică începutul erei "întunecate" calendaristic, care durează din toamnă până primăvara, când soarele e văzut puţin pe cer. Acum, graniţa dintre lumea pământeană reală şi cea nepământeană ireală este foarte "subţire", ceea ce permite duhurilor şi altor entităţi ne-omeneşti să apară printre oameni-oameni. Pentru a le speria pe duhurile cele rele (unii cred, în naivitatea lor, că există şi duhuri bune), oamenii se îmbracă ei înşişi în duhuri rele, pentru a le contracara. Adică vine spiritul malefic, vrea să îşi facă de cap dar hopa, apare unul costumat în zombi iar duhul rău pe bune se sperie de cel fake şi fuge, astfel lumea e salvată până la următorul Samhain-Halloween. Logic nu?

De Halloweenul pe stil nou copiii sunt îmbrăcaţi în duhuri rele sau fiinţe demonice sau demonizate şi colindă (în joacă dar tot pe un fond malefic) pentru a "speria" (trick) vecinii care plătesc simbolic (treat) o taxă de şmecher răului reprezentat de cei mici prin costumaţia lor. Asta pentru a fi lăsaţi în pace.

Numai că, de câţiva ani, apar pe reţele multe păreri-postări despre cât de satanic e Halloweenul. Că denumirea îi vine de la "Hell will win" (Iadul va învinge"). Şi că cel care a creat Biserica Satanică, Antoine Szandor LaVey ar fi spus că e încântat de faptul că o dată pe an copiii creştinilor sunt puşi de părinţi să-l slăvească pe diavol.

Bun, să verificăm. Halloween nu înseamnă "iadul va învinge". Ci ar veni de la "(All) Hallows Eve" – "Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor". Nu e sigur dacă satanistul LaVey ar fi spus chiar aşa cum a spus, nu există o confirmare din surre oficiale serioase, dar este însă citat indirect când a făcut referire că Halloweenul este o sărbătoare importantă în calendarul satanist. Asta e posibil să fie.

 

De partea cealaltă este "spălarea" evenimentului. Adică, vorba unui prieten, pupătorii de schelete râd de pupătorii de moaşte. Că Halloween este o sărbătoare creştină (Ziua Tuturor Sfinţilor), bun. Deci dacă e creştină, de ce se scobesc dovlecei cu chipuri rele, de ce îţi îmbraci copii, deci nişte suflete pure că de aia-s copii, în tot ce e mai urât: diavoli, fantome, vrăjitoare, draculi, zombie? Adică râzi de cei care merg la pelerinaje, eşti aşa, pă ştiinţă, dar procedezi la magii precreştine de tipul "mă îmbrac în duh rău ca să speriu duhurile rele". Sau mimezi asta, ceea ce înseamnă că indirect, tot îţi asumi. După ce spunem că e creştină, o dăm la întors că o fi ea creştină, dar de fapt e vorba şi de Samhain-ul celtic, mai puţin faza cu cu jertfirea de animale şi că de aia ne îmbrăcăm cum ne îmbrăcăm, cum de nu pricepeţi mă medievalilor. Li se bagă una cu acest prilej şi la creştinii, spunând că şi ei poartă măşti urâte de Anul Nou, merg cu capra de Crăciun, pocnesc din bice (măi!), ori se costumează în burduhoşi ca la Cârţa. Aşa cum a spus cunoscutul Gelu Duminică pe pagina lui de facebook " Sper ca cei care se arata oripilați acum de măștile de Halloween să aibă aceeași atitudine la măștile colindătorilor autohtoni!". În plus, că "tric-or-trit" este deviat din obiceiul de a da de pomană săracilor. Cam subţirele argumente dacă nu stupide de-a dreptul. Chiar dacă iei în considerare fapul că pomană dai din compasiune sau falsă compasiune, nu de frică sau falsă frică.

 

Halloweenul are semnificaţie malefică. Asta e

Dincolo de campania detergent cu argumente stupid-puerile, ideea este că Halloweenul e malefic ca sărbătoare şi nu are nimic cu ceva creştin sau cu creştinismul. Exceptând faptul că i s-a suprapus peste el/ea o sărbătoare catolică. La fel, pomenirea morţilor nu e totuna cu spiritele din cea lume care bântuie din casă în casă. "Luminaţia" nu e egală cu bostanul bestial (apropo, şi înainte luminam cu bostani dar fără halloween şi sculptaţi mai simpatic) simbol al Halloweenului.

Asocierea felului în care unii părinţi aleg să-şi îmbrace copiii de Halloween cu "creştinismul" măştilor de Crăciun sau Anul Nou denotă doar un habarnism cras în materie de tradiţie şi religie. Pentru că niciun creştin adevărat nu e fiert după dansuri cu măşti, bătăi cu toiege, capră-ţa-ţa-ţa sau urs, în acele zile de sărbătoare. Şi proproţional, ia să vedem câţi copii sunt îmbrăcaţi în cadavre de Halloween şi câţi sunt mascaţi urât de Crăciun? Ei, nu prea bate…

Şi rămâne aici marea problemă: adică tu îţi botezi (sau "încreştinezi", că aşa se spune mai cool) copilul în biserică. Adică îl închini lui Dumnezeu. Apoi, de la o vârstă îi pui haine de demon sau demonizat. Ba mai eşti şi mândru de asta. Nu e cam ciudat?

La fel, s-a spus că de Halloween copiii joacă doar un rol, ca în piesele de teatru de Crăciun (au ei o boală cu Crăciunul). Păi depinde cum şi cât trăieşti rolul acela. Copil fiind, îl trăieşti intens. Şi nu ştiu cât de benefic e asta, oricâte explicaţii copy-paste ar shareui părinţii. Plus că mai e ironia ca tu, ăla "pe ştiinţă", care râzi de pupătorii de moaşte şi de ăia cu mintea în evul mediu, să promovezi şi să aperi un obicei mai mult decât medieval şi foarte pe antiştiinţă. Iar dacă vă porniţi iar cu uite la înapoiaţiii de români, aflaţi că în America sunt aceleaşi discuţii de Halloween: multe comunităţi sunt, public, împotriva acestei sărbători şi o spun tot public, în presă, argumentat.. Acum gata, fuga la mall pentru a lua ofertele de nerefuzat cu ocazia sărăbătorii strămoşeşti.

PS. Am pus poză cu dovlecei mai simpatici decât tradiţionalii.

Autor
29 octombrie 2024 la 08:55
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 1 oră
(ACTUALIZARE Bilanțul pagubelor produse de vijelia din această după-masă, la Sibiu: 14 subsoluri inundate, un copac prăbușit pe carosabil
Pompierii sibieni au intervenit în total la un număr de 18 solicitări venite pe numărul unic pentru apeluri...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 22 ore
Elevii sibieni, indeciși după Evaluarea Națională: „Am pus 13 opțiuni, vedem la care dintre ele voi intra”
A început oficial perioada de înscriere la liceu, iar elevii sibieni care au susținut Evaluarea Națională își completează...
Actualitate
3 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 1 zi
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 zile
Triatlonul Binder Lake: o zi în care sportul a purtat un alt sens
Duminică dimineața, la răsăritul soarelui peste Lacul Binder, liniștea apei a fost spartă de emoție, pași grăbiți și...
Eveniment
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Jurnalistul Cătălin Striblea: „Sibiul este un județ binecuvântat”. Avem poteci montane cât distanța Sibiu – Viena
Prezent în calitate de moderator al dialogurilor „Carpathia Talks”, organizate la Sebeșu de Sus în cadrul Făgăraș Fest,...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 2 zile
Directorul Muzeului Astra a făcut senzație cu „cuțâtoaia” la Făgăraș Fest
Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Vremea continuă după acelaşi tipar: jumătate căldură moderată, jumătate ploaie
În săptămâna ce începe, prognoza meteo va fi următoarea pentru judeţul Sibiu: Luni, vremea va fi caldă pentru...
Actualitate
2 min de citit