Bugetul Sibiului aprobat în unanimitate în ședință extraordinară. Sumă record de 1,17 miliarde lei pentru anul 2024

Acasa >

Articol

Consilierii locali ai Sibiului au votat luni, în unanimitate, bugetul municipiului Sibiu pentru anul 2024, care anul acesta este unul record, de 1,17 miliarde lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Din suma totală, 570 milioane lei sunt pentru secțiunea de funcționare, iar 600 milioane lei pentru cea de dezvoltare.

Bugetul este structurat pe capitole, iar sumele diferă în funcție de investițiile prevăzute:

 

Învățământ

 

La capitolul Învăţământ, suma este de 256 milioane lei pentru întreţinerea şi funcţionarea activităţii din învăţământul preuniversitar de stat, pentru servicii de pază, dotări şi reparaţii curente, transport, cheltuieli pentru unităţile de învăţământ în care se desfăşoară programul "Şcoală după şcoală", cu premierea elevilor olimpici şi alte cheltuieli aferente susţinerii elevilor cu rezultate deosebite, cheltuieli pentru transportul elevilor.

Aproximativ 93 milioane lei sunt cheltuieli de capital, din care principalele investiții sunt cele de Reabilitare şi extindere Cămin din str. Oituz în vederea mutării Liceului de Artă, Construcţie nouă cu destinaţie creşă şi grădiniţă la Şcoala Gimnazială nr.12, Reabilitare imobil Maria-Tereza, Amenajare teren sport la Şcoala Gimnazială Regina Maria şi Şcoala Gimnazială nr.8, Reabilitare corp B la Şcoala Gimnazială nr.12, dotări la şcolile profesionale, amenajare curţi, alei şi terenuri sport la unele unităţi de învăţământ, etc.

Alți 100 milioane lei sunt pentru proiectele de investiţii cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv: Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi a unităţilor conexe din Municipiul Sibiu, Reabilitare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice la Şcoala Gimnazială nr.25, Şcoala N.lorga, Şcoala Gimnaziala nr.13, Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand, Grădiniţa cu PP Elefănţelul Curios, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Naţional Octavian Goga şi Colegiul Pedagogic Andrei Șaguna.

 

Sănătate

 

La capitolul Sănătate, din bugetul local se finanţează cheltuieli de personal şi cheltuieli materiale

aferente serviciilor de sănătate publică, cheltuieli de personal ale medicilor şi asistenţilor din cabinetele medicale şcolare şi din creşe şi ale asistenţilor medicali comunitari, cheltuieli materiale aferente cabinetelor şcolare, drepturile donatorilor de sânge privind facilităţile la transportul în şi finanţarea Agendei Sănătăţii, suma totală fiind de 14,5 milioane lei.

 

Transporturi

 

La capitolul Transporturi, bugetul este de 254,8 milioane lei pentru cheltuieli de întreţinere şi reparaţii străzi, siguranţa circulaţiei, lucrări de infrastructură rutieră şi alte cheltuieli cu bunuri şi servicii pentru transport.

Pentru investiţii în infrastructura municipiului Sibiu, respectiv străzi, poduri, transport în comun şi mobilitate urbană, suma prevăzută este de 119,5 milioane lei.

34,8 milioane lei sunt pentru proiectele de investiţii cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv Modernizarea şi extinderea transportului public la nivelul zonei metropolitane Sibiu (inclusiv staţii încărcare autobuze electrice), Pista de biciclete str. Theodor Aman, Sisteme inteligente de transport urban şi Sisteme integrate de informare a călătorilor în staţiile de transport public din Municipiului Sibiu.

 

Custom Image

Locuințe, servicii și dezvoltare publică

 

La capitolul locuințe, servicii și dezvoltare publică, sunt prevăzuți bani pentru asigurarea iluminatului public eficient în municipiu şi întreţinerea şi mobilarea domeniului public, întreţinere fântâni, reparaţii şi zugrăvit pasaje, lucrări de reparaţii scări, reparatii mobilier pe domeniul public, achiziţionare stâlpi de delimitare carosabil, indicatoare denumire străzi etc.

Bugetul este de 187,6 milioane lei.

„Pentru cheltuielile de capital ale municipiului, cu finanţare din bugetul local, este prevăzută suma de 79.728.780 lei, principalele obiective de investiţii fiind: Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Sibiu, Lucrări de reabilitare interioare imobil Bd-ul. Victoriei, Schimbare tâmplărie existentă cu tâmplărie din lemn cu geam termopan la sediul administrativ al Primăriei, str. Samuel Brukenthal, Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului SIBIU, Înfiinţare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse

regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al Municipiului Sibiu, Centru de conferinţe şi spectacole, etc”, este menționat în proiectul de buget votat luni.

 

Cultură, recreere şi religie

 

La capitolul Cultură, recreere şi religie este prevăzută suma totală de 167 milioane lei, din care 41,6 milioane  lei pentru Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, 9,3 milioane lei pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, 8,6 milioane lei pentru Casa de Cultură a Municipiului, 12,8 milioane lei pentru Serviciul Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, 13,2 milioane lei pentru Serviciul Public Administrare Baze Sportive şi de Agrement, 3,6 milioane lei  lei pentru cheltuieli materiale pentru întreţinere parcuri şi zone verzi, 5 milioane lei pentru alte cheltuieli în domeniile culturii, recreerii si religiei.

La acest capitol este prevăzută şi finanţarea manifestărilor cuprinse în agenda culturală, agenda comunităţii, agenda de tineret, agenda educaţională şi a altor activităţi pentru tineret, finanţarea programelor sportive, finanţarea cluburilor sportive publice şi alte servicii în domeniile culturii şi recreerii.

„Pentru investiţii reprezentând lucrări de amenajări de parcuri şi spatii agrement, iluminat festiv, baza de agrement si sport zona Obor, amenajarea dealurilor Guşteriţei pentru cicloturism, sport şi agrement, modernizare Art Parc Cetăţii, amenajare terenuri de sport în Păltiniş etc. este prevăzută suma de 40.707.610 lei, conform programului anual de investiţii”, este menționat în fundamentarea bugetului.

 

 

Asigurări și asistență socială

 

La capitolul Asigurări și asistență socială s-a alocat suma de 82 milioane lei pentru funcţionarea Direcţiei de Asistenţă Socială, pentru serviciile sociale acordate persoanelor în vârstă de către Serviciul de Asistenţă Socială prin Căminul pentru persoane vârstnice şi unităţile de îngrijire la domiciliu; pentru serviciile sociale acordate copiilor şi adulţilor beneficiari de ajutor social, prin Cantina municipiului Sibiu; pentru serviciile din centrele sociale din zona Guşteriţa şi strada Oţelarilor; pentru drepturile persoanelor cu handicap și ai asistenţilor personali ai copiilor şi adulţilor cu handicap grav, inclusiv pentru transportul persoanelor cu handicap şi însoţitorii lor; pentru acordarea de ajutoare încălzire şi supliment energie, pentru gratuități la transportul în comun.

 

 

Protecția mediului, Combustibili şi energie, Silvicultură și Agricultură

 

La capitolul Protecţia mediului suma este de 110,8 milioane lei, pentru cheltuieli cu apa şi canalizarea în municipiul Sibiu; lucrări de erbicidat şi îndepărtarea vegetaţiei, întreţinerea

toaletelor publice, contribuţia la Fondul de Mediu, sterilizarea câinilor cu stăpân de pe raza municipiului Sibiu, Programul de casare a autovehiculelor, pentru Serviciul Public Salubrizare, Protecţia Mediului şi Administrarea Domeniul Public. Este prevăzută și înfiinţarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Municipiul Sibiu, înfiinţarea unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar în Municipiul Sibiu – Dealul Guşteriţei şi insule ecologice digitalizate în Municipiul Sibiu.

La capitolul Combustibili şi energie suma este de 1,1 milioane lei pentru subvenţionarea energiei termice produse şi distribuite în sistem centralizat pentru populaţie.

La capitolul Agricultură şi Silvicultură, bugetul este de 1 milion lei „pentru cheltuieli în domeniul silviculturii şi pentru cheltuieli cu serviciile de intervenţie imediată pentru prevenirea si combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun”.

 

 

Alte acțiuni economice, dobânzi, ordine publică

 

La capitolul Alte acţiunii economice sunt prevăzuți 180.000 lei pentru plata cotizaţiei de membru către Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu în scopul promovării ca şi destinaţie turistică a Municipiului Sibiu.

La capitolul Autorităţi executive, suma propusă este de 56 milioane lei pentru cheltuieli curente pentru asigurarea desfăşurării activităţii și pentru dotări cu echipamente electronice de calcul, componente de eţea, actualizări licenţe, extindere sistem GIS, dotări, etc.

La capitolul Alte servicii publice generale, suma este de 17,9 milioane lei, iar aici sunt incluse fonduri de rezervă, fonduri de garantare inclusiv cheltuieli ocazionate cu organizarea alegerilor

europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale.

La capitolul Dobânzi, suma este de 3,7 milioane lei.

La capitolul Apărare, Ordine publică, Siguranţă Naţională bugetul este de 16,2 milioane lei pentru Serviciul Public Poliţia Locală.

 

 

Propuneri din partea sibienilor

 

În timpul procedurii de consultare publică pentru buget, 20 de sibieni au trimis propuneri către administrația locală. Cele mai multe dintre ele, 17 la număr, s-au referit la propuneri pentru infrastructură, propuneri de asfaltare, reabilitare a unor străzi sau poduri, drumuri noi de legătură în zonele de acces în Municipiul Sibiu pentru fluidizarea traficului și care sunt incluse în proiectul de buget local, iar alte propuneri se refereau la drumuri/căi de acces care depăşesc limitele administrative ale UAT Municipiul Sibiu, prin urmare nu puteau fi incluse în buget.

Propunerile au vizat și amenajarea unui nou teren de sport şi zone de recreere, lucrări de întreținere și reparații la străzi, dotare cu mobilier a sălilor de clasă, montare de indicatoare rutiere în diverse locaţii din Sibiu şi semafoare inteligente, multe dintre ele fiind deja prevăzute în buget.

Autor
12 februarie 2024 la 14:47

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 11 minute
Trei sibieni cercetaţi de poliţie pentru că ar fi bătut două persoane şi le-ar fi luat maşina
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au reținut miercuri trei sibieni, cercetați...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Habarnismul sibienilor față în față cu ziua de 9 Mai: „Habar nu am ce zi e azi! Nu cred că se sărbătorește ceva anume!”
Din punct de vedere istoric ziua de 9 Mai are o semnificație deosebită atât pentru România, cât și...
Actualitate
3 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 2 ore
Adunare în fața magazinului Dumbrava pentru susținerea lui Nicușor Dan. Astăzi, ora 18:00
Voluntarii cheamă astăzi toți sibienii care vor să se implice în campania lui Nicușor Dan la o acțiune...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
Vremea încă e capricioasă în zona alpină a Munților Făgăraș, iar Transfăgărășanul rămâne închis între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac
În ciuda eforturilor depuse zilele trecute de drumari, care au acționat pentru îndepărtarea stratului de zăpadă încă existent...
Actualitate
1 min de citit