Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor

Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la Bruxelles, avizul “Securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale”, elaborat de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, în calitate de raportor al instituției europene.Acesta este al doilea aviz pe sănătate aprobat de CoR și al cărui raportor a fost Daniela Cîmpean, după ce în anul 2022 a fost aprobatSpațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Adoptarea prezentului aviz marchează un pas important în direcția protejării infrastructurilor medicale europene în fața riscurilor cibernetice, într-un context în care digitalizarea sistemelor de sănătate devine tot mai extinsă, dar și tot mai expusă atacurilor informatice. În intervenția sa din plen, Daniela Cîmpean a subliniat că este esențial ca autoritățile europene, naționale și regionale să trateze cu maximă responsabilitate acest subiect:

„Securitatea cibernetică a spitalelor nu mai este un lux, ci o condiție fundamentală pentru siguranța pacienților. Prin acest aviz, cerem ca autoritățile locale și regionale – care administrează majoritatea spitalelor din Uniunea Europeană – să fie recunoscute ca actori-cheie în arhitectura europeană de protecție digitală. Este timpul ca regiunile să primească nu doar obligații, ci și resurse, competențe și acces direct la finanțare”,a declarat Daniela Cîmpean, raportor aviz Comitetul European al Regiunilor și președinta Consiliului Județean Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În formularea avizului au fost abordate cinci direcții strategice:

  1. Implicarea regiunilor în toate politicile europene privind securitatea cibernetică în sănătate. În 19 state membre, autoritățile locale sau regionale gestionează direct spitale. Ele trebuie să aibă un loc la masa deciziei.
  2. Finanțare dedicată și clară. Solicităm Comisiei să explice cum vor fi coordonate programele „UE pentru sănătate” și „Europa digitală” și cum pot fi accesate aceste fonduri la nivel local. De asemenea, atragem atenția asupra reducerilor recente ale bugetului UE pentru sănătate – o decizie care contrazice chiar obiectivele acestui plan.
  3. Formarea personalului și cultura organizațională. Securitatea nu este doar o problemă de software. Este o chestiune de oameni, de instruire, de rutină profesională. Cerem formare obligatorie, dar și măsuri de stimulare pentru personalul medical și tehnic.
  4. Coerența legislativă. Suprapunerile dintre Directiva NIS 2, Regulamentul privind dispozitivele medicale, Regulamentul privind reziliența cibernetică și cel privind IA trebuie eliminate. Nu putem construi securitate pe confuzie normativă.
  5. Sprijin pentru regiunile vulnerabile. Multe spitale mici, în special din zonele rurale, nu au nici oameni, nici resurse pentru a face față unui atac cibernetic. Solicităm crearea unor centre regionale de suport, rețele de CISO și introducerea de bonuri valorice pentru securitate cibernetică.

Avizul este rezultatul unui proces de documentare aprofundat, desfășurat printr-o abordare de jos în sus, axată pe nevoile reale din sistemul medical. Echipa coordonată de Daniela Cîmpean a organizat consultări extinse cu actori din toate palierele sectorului sanitar: spitale, medici de familie, clinici private, furnizori de îngrijiri la domiciliu, farmacii, laboratoare, universități medicale, colegiile medicilor și farmaciștilor, dar și dezvoltatori de software și reprezentanți ai autorităților publice relevante. Propunerile și concluziile rezultate din acest proces au fost integrate în textul final al avizului. Totodată, avizul recunoaște în mod explicit potențialul noii unități „AI in Health” din cadrul Biroului European pentru Inteligență Artificială de a sprijini sistemele medicale în identificarea amenințărilor, prevenirea atacurilor și migrarea în siguranță a datelor medicale către platforme cloud.

Aprobarea acestui document poziționează România – și județul Sibiu – în centrul unui demers strategic european de consolidare a rezilienței digitale în sănătate, într-un moment în care transformarea digitală a sistemelor medicale trebuie să meargă mână în mână cu garanțiile de siguranță cibernetică.

Mai multe detalii despre avizul “Securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de servicii medicale”https://cor.europa.eu/ro/our-work/opinions/cdr-0916-2025.

Autor
04 iulie 2025 la 09:54
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 minut
Un poplăcean „plătește” actul sexual cu un minor cu cinci ani și jumătate de închisoare
Joi, 3 iulie, trei bărbați „au căzut” în plasa polițiștilor: unul a fost reținut pentru fapte de violență,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 22 minute
Premii totale de 2.500 euro pentru cei mai buni concurenți la Gușterița MTB
Organizatorii celei dintâi ediții a competiției de ciclism montan Gușterița MTB, ce se va desfășura sâmbătă, 12 iulie,...
Actualitate
3 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Filme pe răcoare, noaptea, în parc, la Arini Fest Cinema
Chiar dacă Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă, Parcul Sub Arini îi așteaptă la film. Odată...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 oră
La un an de la deschidere, Bazinul de înot didactic din Mediaș își dovedește utilitatea
Aproape 8.000 de persoane au beneficiat de facilitățile oferite în cadrul Bazinului de înot didactic din Mediaș, în...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Grădinița de pe strada Siretului, modernă și eficientizată energetic, gata să-i primească pe cei mici
Grădinița nr.5, de pe strada Siretului este gata să-i primească pe micuți într-un spațiu modern, după ce au...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 oră
Elevă la „Goga”, campioana europeană la taekwon-do a luat 9,73 la Bacalaureat. Oana vrea să devină psiholog pentru sportivii de performanță
Are 19 ani, iar ultimii 14 și i-a legat de sala de sport a Clubului Puma. Cu toate...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 ore
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a găzduit evenimentul de lansare al raportului Starea Societății Civile în Uniunea Europeană 2025
Vicepreședinții Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) și Katarina Barkley, în calitate de responsabili de relațiile cu...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 ore
Sibiul sub cod portocaliu de caniculă. Până când e valabilă avertizarea
Începând de astăzi, de la ora 10,00 și până mâine la ora 10,00 județul Sibiu se află sub...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
acum 13 ore
Drumuri și Poduri Sibiu a mai trecut prin astfel de situații. „Sunt măsuri pe care suntem nevoiți să le aplicăm: Situația la nivel județean și național o cere”
Bugetul redus cu 30% și constrângerile impuse prin decizii guvernamentale influențează activitatea companiei Drumuri și Poduri Sibiu. „Am...
Actualitate
10 min de citit
Autor b.o.n.
acum 13 ore
Turul Ciclist al Sibiului: Restricții pe Transfăgărășan de Ziua Americii. Între ce ore nu se poate circula între Cârțișoara și Bâlea Lac
Turul Ciclist Sibiului (3-6 iulie), cea mai titrată competiție de ciclism din România și una dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Canadianul Riley Pikrell (Israel – Premier Tech) câștigă prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului 2025. El va purta tricoul galben pe Transfăgărășan
Riley Pikrell de la pro-continentala Istael - Premier Tech a trecut primul linia de sosire, joi seara, în...
Actualitate
3 min de citit