În 1990, imediat după evenimentele revoluționare din 1989, învățământul superior sibian a cunoscut o renaștere importantă. Atunci a fost înființată Facultatea de Litere, Istorie și Drept în cadrul noii structuri universitare care avea să devină Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Această facultate a fost una dintre cele cinci care au marcat începutul oficial al ULBS în anul universitar 1990–1991, alături de facultățile de: Științe, Medicină, Inginerie și Tehnologie precum și de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului. Înființarea facultății cu profilul Istorie-Antropologie a fost un pas esențial în redobândirea tradiției academice a orașului, după ce regimul comunist suprimase activitatea facultăților de Drept, Istorie și Filologie în anii ’80.
Zilele trecute, Aula Facultății de Litere și Artă, a găzduit întâlnirea promoției 1995, considerată ca fiind una prolifică, dacă avem în vedere că majoritatea absolvenților au activat sau activeză în posturi decizionale. Un caz aparte, în acest sens, ne este oferit de cinci sibieni care azi sunt implicați în conducerea unor instituții importante, fiind apreciați pentru expertiză și actul managerial.
Această evoluție a facultății, reiterate succinct de istoricul Dan Nanu a fost evocată mai pe larg de cei care au reaprins flacăra cunoașterii și a comunicării în rândul foștilor studenți, context în care profesorii au recunoscut onest că alături de această generație și ei au parcurs un proces de cunoaștere și de comunicare aparte. Nu au lipsit confesiunile care au vizat unele insatisfacții ori satisfacții profesionale (generale sau personale), precum și amintiri comune cu studenții primei promoții de “Istorie-Antropologie”.
Pentru pionieratul lor universitar (care iată își arată rodul în timp) se cuvine să enumerăm pe citorii prezenți la eveniment: prof. Ph.D. Habil. Paul Niedermaier, istoric și arhitect, membru titular al Academiei Române; prof. PhD. Habil. ec. Dan Popescu, ex-decan al Facultății de Științe, prorector al universității și profesor asociat la universități din Franța și România; prof. PhD. Corvin Alexandru Lupu, istoric cunoscut pentru cercetările sale în domeniul relațiilor internaționale și în domeniul securității naționale; prof. PhD. Alexandru Dan Smarandache, implicat în predarea limbii latine în cadrul programului de licență Istorie, la Facultatea de Științe Socio-Umane; Zeno-Karl Pinter, istoric, arheolog și profesor specializat în istoria și arheologia medievală a Transilvaniei; cercetător științific gradul I Victor Ciobanu și prof. Ilie Moise, folclorist și istoric cultural, cercetător științific principal, ambii de la Institutul de Cercetări Socio-Umane.
Acest fundal de dezbateri și de amintiri didactice a fost completat de cei 12 ex-studenți prezenți (care au parcurs cinci ani de studii, urmat de un an opțional de aprofundare în conservarea patrimoniului și istoria Transilvaniei) absolvenți care au devoalat și aspecte din viața lor privată.
Ce au remarcat profesorii din CV-ul celor cinci absolvenți implicați în conducerea unor instituții etalon din Sibiu
Rectorul actual al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, care a fost reales în funcție în februarie 2024. Este profesor universitar din 2013 și a fost anterior decan al Facultății de Științe Socio-Umane. Din 2020, ocupă funcția de rector și este și vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România. În mandatul său, a promovat digitalizarea, internaționalizarea, dezvoltarea infrastructurii universitare și integrarea sportului universitar în viața academică. În viziunea sa, ”universitatea trebuie să devină un lider educațional și de cercetare în regiune și un partener respectat la nivel european și global”. Rectorul pune un accent aparte” pe modernizare, deschidere către comunitate și excelență academică, pe reorganizare și eficientizare instituțională, fiind adeptul unei universități mai suple și eficientă, cu diminuarea birocrației, libertatea academică, extinderea parteneriatelor internaționale”, inclusiv prin Alianța FORTHEM cît și prin mobilitățile Erasmus pentru studenți și cadre didactice.
PhD Dan Ilie Nanu, actualul director al Direcției Județeane pentru Cultură Sibiu, deține un doctorat în istorie, are expertiză profesională pe patrimoniul cultural și cercetarea istorică și este specializat în istorie locală și regională, cu accent pe Sibiu și Transilvania. A mai condus instituția în 2010 și 2016–2017. Anterior actualuluistatut, a fost cercetător la Serviciul de Cercetare și Documentare Bibliografică al Bibliotecii Județene ASTRA, fiind implicat în conceperea și finanțarea a șase proiecte culturale. A publicat patru cărți, două atlase și unalbum istoric. În acest an negociază ”partajul din clădirea istorice de pe strada Tribunei”, pe care Direcția o împarte cu Muzeul Brukenthal. O altă preocuparea statornică este ”supravegherea și protejarea a peste 1.000 de situri de patrimoniu din județul Sibiu, inclusiv monumente religioase, situri arheologice și artă publică”.
Prof. PhD. Emilian-Marius Novac deține calitatea de inspector şcolar general al județului. Cu un spirit formator bine aplicat, a pus în practică multe inițiative de impact care vizează modernizarea și îmbunătățirea sistemului educațional local. Una din prioritățile sale are în vedere infrastructură educațională și modernizare instituțiilor școlare. În acest sens are susținerea autoritățile locale privind asigururarea elevilor a unui ciclu normal de învațare, într-o singură tură, în condiții moderne. Este un acerb susținător a a acelor inițiative și demersuri care vizează construirea de noi grădinițe și creșe, răspunzând astfel la cererea tot mai mare. Este adeptul implementării noii legi a educației din România. Emilian-Marius Novac consideră că această lege reflectă nevoile elevilor, părinților și profesorilor. Alte obiective în actul managerial vizează profesionalizarea conducerii școlare și descentralizarea managementului școlar, prin acordarea unei autonomii sporite școlilor în gestionarea finanțelor, a personalului și a administrării”;
După absolvire, Ovidiu Calborean s-a implicat activ în domeniul patrimoniului cultural. A fost reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, unde a contribuit la protejarea monumentelor istorice. De asemenea, a fost implicat în activități culturale și educaționale la Biblioteca ASTRA. A mai fost redactor-șef al Editurii Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În prezent este coordonatorul Cabinetului Documentar “Andrei Oțetea” din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, care face parte din Serviciul de Cercetare Științifică al bibliotecii și are un rol important în conservarea și valorificarea patrimoniului documentar local și național”:
Adrian Georgescu este muzeograf și cercetător în cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, activând în special în domeniul arheologiei și istoriei antice. Este coautor al studiului “Depozitul de bronzuri de la Dipșa”, publicat alături de Horia Ciugudean și Sabin Adrian Luca. A contribuit la cercetări arheologice și istorice desfășurate în Transilvania, în special în zona Sibiului, fiind implicat în proiecte de valorificare a patrimoniului istoric. Participant la Zilele Europene ale Arheologiei, el a fost prezentat ca unul dintre experții de marcă din Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. În plus este implicat în activități de conservare, cercetare și popularizare a colecțiilor istorice ale muzeului, în special în cadrul Secției de Istorie – Casa Altemberger.