Ateliere meșteșugărești interactive, în acest weekend, la Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Timpul ține cu noi, așa că sibienii pot face, în acest weekend, o plimbare prin Muzeul ASTRA, unde îi vor întâlni pe meșterul olar Ion Rătezeanu, pe dogarii Nicolae Beleiu și Daniel Haneș sau pe meșterul rudar Ion Mărunțelu, care îi vor introduce în lumea vaselor de lut, a ghioabelor de murături și a ciuberelor sau a obiectelor rudărești, în cadrul unor ateliere ce fac parte din Programul „Animă ASTRA”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Atelierele de olărit cu meșterul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj, scot în evidență practici arhaice în realizare vaselor pentru păstrarea alimentelor și sunt mărturia faptului că tradiția este sustenabilă, chiar dacă această comunitate de olari, apune, odată cu satul.

„Avem vase ceramice, oale, căni și ulcioare, pe care le-am așezat pentru a fi arse.  Pe deasupra cuptorului am pus cioburi din vase sparte pe care nu le mai folosim, pentru a închide focul pentru a menține temperatura în interior și a se arde foarte bine produsele. Vasele se pun la foc să se ardă cam opt ore”, le-a dezvăluit vizitatorilor meșterul Ion Rătezeanu din Găleșoaia, Gorj.

„Atelierele de dogărit îi aduc alături pe dogarii Nicolae Beleiu și Daniel Haneș, din Vidra, Munții Apuseni, cei care produc și astăzi, la fel ca strămoșii lor, ciubere, ghioabe de murături și ciubere care sunt la fel de importante, în conservarea alimentelor, ca odinioară.

Atelierele de realizare obiectelor rudărești îl prezintă pe Ion Mărunțelu, rudar din Poiana Perișani, Vâlcea, care produce obiecte casnice de mai bine de 70 de ani, domnia sa fiind dovada vie că lingurile de lemn sau lădoaiele de fag pentru păstrarea alimentelor au căutare și astăzi.

Atelierele de confecționare a obiectelor de bucătărie, din lemn, lucrate de moți meșteri din familia Șușa, stabiliți de generații în Șeica Mare, Sibiu vor prezenta obiecte de uz casnic, realizate din lem, și vor demonstra modul în care acestea se realizează, utilizând lemnul cel mai potrivit”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Sibienii pot vedea, la fața locului, cum se fac obiectele folosite de bunicii noștri în gospodărie, direct de la meșteri, astăzi și duminică, între orele 11,00 – 16,00, la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

12 octombrie 2024 la 11:17

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 7 ore
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit