Artiști laureați cu Grammy și orchestre de mare clasă, la Festivalul „George Enescu” de la Sibiu

Luna septembrie aduce pe scena Sălii Thalia și în cadrul Muzeului Brukenthal artiști laureați cu Grammy și orchestre de mare clasă cu peste 75 de muzicieni, toate în cadrul Festivalului „George Enescu”, care anul acesta poartă tema „Aniversări” și evocă 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cadrul evenimentului muzical sibienii vor avea ocazia să asculte în concert Orchestra Sinfonia Varșovia, pe violoniștii Augustin Hadelich și Daniel Lozakovich, alături de pianistul David Fray, pianista Alexandra Silocea cu proiectul său “Ver Sacrum – Klimt meets Bösendorfer”, precum și pe Scottish Chamber Orchestra, avându-l ca solist pe renumitul percuționist Colin Currie.

Care este programul festivalului

În acest an concertele Festivalului ”George Enescu” vor avea loc la Sala Thalia și la Muzeul Brukenthal.

Astfel, în 2 septembrie, la Sala Thalia, sibienii pot asculta în concert Orchestra Sinfonia Varșovia. Fondată sub aura legendarului Yehudi Menuhin, Sinfonia Varsovia este un simbol al excelenței muzicale poloneze. Cu o discografie impresionantă ce include peste 200 de albume, ansamblul acoperă lucrări din barocul fastuos, partituri contemporane îndrăznețe și lucrări poloneze mai puțin cunoscute. Sinfonia Varsovia vine la Sibiu sub bagheta Martei Gardolińska, alături de rafinatul pianist Rafał Blechacz. Programul va aluneca prin pagini semnate de Grażyna Bacewicz, Chopin și Mendelssohn, traversând epoci și teritorii sonore într-o perpetuă redescoperire.

În 14 septembrie, la Muzeul Brukenthal, pianista Alexandra Silocea va interpreta „Klimt Meets Bösendorfer – Ver Sacrum”. Pianista Alexandra Silocea pune în scenă, la Sibiu, o experiență multisenzorială inspirată de simbolismul primăverii – un recital meditație la granița dintre vizual, poezie și sunet. Incursiunea ne poartă în universul lui Gustav Klimt, așternută pe clapele unui pian Bösendorfer de colecție, adus pentru prima dată în România, decorat manual cu foiță de aur de 23 de carate. Însoțită de Patricia Nolz (mezzosoprană) și actrița Laëtitia Eïdo (narator), artista va da glas unei primăveri sacre, cu partituri de Schubert, Debussy, Liszt, Fazıl Say și Martin Romberg.

În 17 septembrie, la Sala Thalia, va evolua în concert violonistul Augustin Hadelich. Laureat al premiului Grammy la categoria „Cel mai bun solist instrumental clasic”, Augustin Hadelich este considerat unul dintre cei mai străluciți violoniști ai generației sale. Asemenea unui veritabil povestitor al sunetelor acesta reușește să contopească  virtuozitatea cu o lirică emoțională. Sunetul său unic prinde viață printr-o vioară Giuseppe Guarneri del Gesù, datând din 1744 – un instrument rar, încredințat lui prin generozitatea Tarisio Trust.

În 19 septembrie este rândul muzicienilor Daniel Lozakovich & David Fray să concerteze pe scena Sala Thalia. Cei doi muzicieni vor încânta melomanii din Sibiu printr-un dialog sonor de o sensibilitate incandescentă. Daniel Lozakovich – o revelație violonistică a noii generații, impresionează la doar 23 de ani prin maturitatea interpretării și sunetul clar, descris de critici ca „hipnotic”. A debutat deja cu orchestre de prim rang și abordează cu naturalețe Bach, Beethoven și repertoriul romantic. David Fray – pianist francez de referință, e recunoscut internațional pentru interpretările sale poetice și profund personale.

Ultimul concert al Festivalului va fi susținut de Scottish Chamber Orchestra, în 21 septembrie la Sala Thalia. Scottish Chamber Orchestra, printre cele mai distinse și spectaculoase orchestre de cameră din Europa, va susține un concert extraordinar la Sibiu, sub bagheta dirijorului Maxim Emelyanychev. Ansamblul va dărui publicului o seară de sonorități de mare valoare: de la Beethoven – Creatures of Prometheus și Simfonia a V-a – la Veni, Veni, Emmanuel de James MacMillan. Concertul va fi înnobilat de prezența invitatului special, Colin Currie – printre cei mai inovatori percuționiști ai prezentului.

Festivalul Internațional George Enescu va avea loc între 2 și 21 septembrie, biletele și abonamentele la festival putându-se achiziționa online de pe platforma IaBilet la prețuri speciale (https://bit.ly/EnescuSibiu-2025), în perioada presale, disponibile până în 27 iulie.

 

Autor
18 iulie 2025 la 22:02
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 2 minute
Muzeul Astra, mai bogat. Delta lui Ivan, noua atracție a Sibiului
Muzeul ASTRA a marcat încă un obiectiv. Sibienii și nu numai pot uita de drumul obositor până în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 44 minute
(Video) Spectacol sub cerul liber: Sibiul a fost cucerit de gala de balet și operă din Piața Mare
Vineri seara, Piața Mare din Sibiu s-a transformat într-o scenă deschisă sub cerul liber, unde muzica și eleganța...
Actualitate
2 min de citit
acum 1 oră
Guvernul le-a pus gând rău polițiștilor locali. Sibiul, sub norma de un polițist la mia de locuitori
Premierul Ilie Bolojan a anunțat, vineri, un nou pachet de măsuri prin care se urmărește reducerea cheltuielilor din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu, frustrat după remiza cu Metaloglobus: ”Să ai 2-0 la pauză și să nu iei toate punctele…”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, era dezamăgit, la finalul meciului de pe ”Municipal”; după ce echipa sa a...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Experiența unui ospătar din centrul istoric: „Sibienii sunt mai darnici la bacșiș decât turiștii”
La terasele din Sibiu, la o oră de prânz, mesele sunt pe jumătate goale. Vremea e bună, mâncarea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 6 ore
În funcție de anotimpuri, ortodocșii din Săcădate merg la biserica „din deal” sau „de din jos”
Comunitatea creștin ortodoxă din satul Săcădate are privilegiul de a deține două lăcașuri de cult, pe care le...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 7 ore
La Muzeul de Istorie poţi să vezi jucăriile unei întregi generaţii a “Epocii Ceauşescu”
Sunt mulţi care vor ca anumite perioade să fie uitate sau chiar şterse din memoria colectivă. De ce?...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Organizatorul Red Bull Romaniacs intenționa să-l parașuteze pe Felix Baumgartner deasupra Sibiului. Iubitul vedetei TV Mihaela Rădulescu, mort într-un accident de parapantă
Martin Freinademetz, organizatorul celui mai dur raliu hard enduro din lume, susține, într-un mesaj postat pe rețelele de...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 8 ore
Ca joia: bătaie la Hamba şi ceva furturi pe la Şelimbăr şi Sibiu
IPJ Sibiu informează că joi, poliţiştii din şelimbăr au reţinut doi bărbaţi, în vârstă de 27 respectiv 36...
Actualitate
2 min de citit
acum 8 ore
Vrei să te duci cu trenul prin Europa de la Sibiu? Poţi alege. Între Budapesta şi tot Budapesta
Chiar dacă nu cred că e apropiată de realitate idee, mai ales în cazul românilor, de a merge...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 9 ore
Drumeție la Mălâncrav, satul în care este înmormântat un prinț
Cei cărora le plac drumețiile pe potecile din jurul Sibiului au acum ocazia să plece într-o excursie la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 10 ore
Accesul spre Gușterland, mai ușor pentru sibieni. Străzile Mălinului și Salcâmilor, în proces de modernizare
Accesul sibienilor la viitorul Complex pentru agrement Gușterland este acum mai ușor, lucrările de modernizare a străzii Mălinului...
Actualitate
3 min de citit