Aşa cum ştim deja, plătimd estul de mult apa şi canalizarea, ultimele ajustări de preţuri de la încputul lunii făcând ca un metru cub de apă să coste 6,90 lei (fără TVA), de la 6,49, iar canalizare-epurarea de 5,20 lei/mc (fără TVA) faţă de 4,90 lei. Aceasta în contextul în care TVA-ul perceput este încă de 9%, el crescând din august la 11% aşa cum a decis Guvernul Bolojan.
La aceste tarife, destule voci s-au ridicat şi au spus că aici, la Sibiu, deşi este oraş apropiat de zona de munte deci bogat în apă, se plăteşte cel mai mare tarif la apă din ţară.
Dar, conform unui document emis de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prețuri şi tarifele aprobate sau avizate de Autoritate (la nivelul începutului anului) realitatea este diferită.
Înainte de scumpirea din iulie, Sibiul (Apă-Canal SA) se afla, alături de Oradea (Compania de Apă Oradea SA) cu 6,57 lei/mc, Târgovişte (Compania de Apă Târgovişte SA) cu 6,50, Târgu Jiu (Apa Regio Gorj SA) cu 6,47, Petroşani (SC Apa Serv Valea Jiului SA) cu 6,36, Voluntari (Euro Apavol SA) cu 6,56 în partea superioară a clasamentului, dar nu în vârf.
Cele mai mari tarife la apă şi canalizare sunt la Buzău (Compania de Apă SA Buzău) cu 10,06 bani, urmate de Vaslui (Aquavas SA), Ploieşti (Hidro Prahova SA), şi Brăila (Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila SA), cu 9,66 lei/mc. Cel mai mci tarif era, la începutul anului la Râmnicu Vâlcea (Apavil SA) – 5,72 lei/mc şi la Orăştie (Activitatea Goscom SA) cu 5,73 lei/MC. Mai apare o companie privată, Aquatorontan SRL, care rpezintă un tarfif de doar 3,52 lei MC, dar fără a se menţiona vreo localitate.